Çocuklarda içe basma yaygın bir sorundur. Bu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Çocuklar yürümeye başladıktan sonra içe basma problemiyle karşılaşan ebeveynler hâliyle endişelenir ve doktora müracaat eder. Bu durum yürüme ve koşma esnasında belirgin
Çocuklarda içe basma yaygın bir sorundur. Bu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Çocuklar yürümeye başladıktan sonra içe basma problemiyle karşılaşan ebeveynler hâliyle endişelenir ve doktora müracaat eder. Bu durum yürüme ve koşma esnasında belirginlik kazanır. Fakat çoğunlukla herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine geçer. Bazen erken düzelirken bazen de ortadan kaybolması 8 yaşını bulabilir.
Çocuklarda İçe Basma Belirtileri Nelerdir?
- Çocuğun ayak tabanlarını içe basacak şekilde yürümesi.
- Çocuklarda W şeklinde oturmakta da içe basma belirtilerindendir.
- Bazı çocuklar oturur vaziyetteyken dizlerini bükerek ayaklarını yan tarafa doğru açarlar. Bu pozisyon da yukarıdan bakılınca W harfini andırır.
- İçe basma sorunu yaşayan çocuklar ayak ağrısından ya da yorgunluktan muzdarip olabilirler. Bu şikâyetler akşam saatlerinde ya da geceleyin ortaya çıkabileceği gibi sürekli bir hâle de gelebilir.
- Öte yandan bu çocukların yürürken yaşıtlarına kıyasla daha çok tökezledikleri veya düştükleri gözlemlenir.
- Yürüme, koşma ve benzeri aktiviteleri gerçekleştirirken yapısal bakımdan bir farklılık olduğu göze çarpar.
- Ayrıca yürüdükleri esnada ayağın içe doğru kıvrılmasından dolayı ayakkabının içinde (özellikle arka kısmında) aşınma oluşur.
Çocuklarda İçe Basma Nedenleri Nelerdir?
- Bu durumun ilk nedenlerinden biri ayaktaki şekil bozukluklarıdır. Yani ayak; tarak kemiklerinin olduğu bölümden başlayarak içe dönmüş durumdadır. Bu sorun doğuştan gelir. Çoğunlukla cerrahi müdahale gerektirir.
- Çocuklarda içe basma sorunu kalıtsal faktörlere de bağlı olabilir. Bilhassa Türkiye’de bu sebeple içe basma problemi yaşayan pek çok çocuk vardır. Çocuğun anne veya baba tarafında böyle bir şeyle karşılaşan aile bireyleri varsa bunun çocukta da görülmesi çok normaldir.
- Kaval kemiğinin içe dönüklüğü (mediyal tibial torsiyon) da içe basma nedenleri içindedir. 18 ay-3 yaş grubu arasındaki çocuklarda içe basma problemi genellikle bundan dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu çocukların %95’inde kaval kemiği normale döner. Kemiğin gelişimi 5 yaşında sona erer ve böylelikle olması gereken şekline ulaşır. Bunun sonucunda içe basma sorunu kaybolur.
- Yürümeye yeni başlamış olan çocuklarda içe basma problemi başka sebeplere de bağlı olabilir. Örneğin bu dönemde ayak iç kasları fonksiyonlarını henüz tam olarak kazanabilmiş değildir. Daha sonra ayağın taban kısmında kasları ve eklemleri destekleyen taban arkları oluşacaktır. Bunun ardından ayağın şekli de normale dönecektir.
- Düztaban olan çocuklar da içe basma durumuyla karşılaşır.
Çocuklarda İçe Basma Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda içe basma sorunu varsa Ortopedi doktoruna gitmelidir. Doktor çocuğunuzun durumuna göre ortopedik ayakkabı yahut ayak tabanlığı veya fiziksel egzersiz önerebilir. Çocuklarda içe basmanın tedavisi sebebe yönelik olarak gerçekleştirilir. Kaval kemiğinde yapısal bir bozukluk, düztabanlık veya kalça açısal bozukluğu durumunda değişik yöntemler uygulanır.
- Şayet Ortopedi doktoruna gittiniz ve herhangi bir sorun yoksaiçe basma veya düztaban olma gibi sorunların kendiliğinden düzelmesi beklenmelidir. Tedaviye ihtiyaç duyulacak bir şey tespit edilmediyse bu durumlar, büyüme sürecinin bir parçası demektir. Muhtemelen 7-8 yaşına dek kendi kendine geçecektir. Fakat çocuk bu döneme ulaştığı halde bir değişiklik olmadıysa cerrahi tedaviye başvurularak tamamen ortadan kaldırılabilir. Bu operasyonun 6-8 yaş aralığında yapılması daha doğrudur.
- Kalça başı olması gerekenden daha çok ön tarafa dönük ise söz konusu durum içe basma sorununu beraberinde getirir. Çocuğun oturuş pozisyonu W biçimindeyse kalça başında böyle bir anormallik olduğu düşünülür. Bu çocuklar yürürken kalça başı pozisyonunu normale çevirmek için ayak başparmaklarını içeri doğru kıvırırlar. Yani içe doğru basarak dolaşırlar. Önceden tedavi için ortopedik botlardan ve ayakkabılardan yararlanılsa da öncelikli olan kalça yapısındaki bozukluğu gidermektir. Çocuk W şekline benzer bir tarzda oturmaması için hep îkaz edilmeli, otururken bağdaş kurması sürekli hatırlatılmalıdır. Kalçanın yatarken de doğru pozisyonda olabilmesi için uyumadan önce iki bacağın arasına bir yastık koyulması önerilir. Kalça kaslarının ve etrafındaki kasların güçlenmesi amacıyla jimnastik ve buna benzer sporlarla meşgul olmalıdır.