Çocuklarda ishal, sık görülebilen bir sağlık sorunudur. (Çoçuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir?) isimli bu makalemizde,
Çocuklarda ishal, sık görülebilen bir sağlık sorunudur. (Çoçuklarda ishale iyi gelen yiyecekler ve içecekler nelerdir?) isimli bu makalemizde, Çoçuklarda ishal nasıl kesilir, tedavi edilir? Konusuna yer verdik. Bildirdiğimiz bitkisel tarifler, bebekler için uygun değildir, 4 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur. Size önerimiz ishal olan çocuğu önce doktora götürüp muayene ettirin, şayet ciddi bir sağlık sorunu yoksa aşağıdaki tarifleri doktorunuza danışıp uygulayabilirsiniz.
Çoçuklarda ishal nasıl geçer?
Patates
(Çocuklarda ishal nasıl kesilir?) denilince ilk akla gelen yiyeceklerden biri de patatestir. Patatesi, çocuğunuz için uygun yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Yani 1 bütün patatesi suya atın kaynasın, ocaktan alın, ılımaya bırakın. (Patatesi ikiye veya dörde bölerseniz daha çabuk kaynar.) Çocuğunuza gün içinde bunu yedirebilirsiniz. Patatesler nişastalıdır ve çocuğunuzun ishalden kurtulmasına yardımcı olur. Patates dışkının sertleşmesini sağlar ve ishali kontrol altına alır.
Siyah Çay
Siyah çayı her zamanki gibi demleyin ve içine birkaç damla limon sıkın. Günde 2-3 defa tüketilmesi ishalden kurtulmaya yardımcı olur ve ishale neden olan bakterilere karşı savaşır.
Zencefil Suyu
1 kök zencefili bir bardak suda kaynatın. Ocaktan alıp 5-10 dakika demlemeye bırakın. Soğumasını bekleyin ve zencefil suyundan çocuğunuza biraz içirin. Tatlandırmak için 1 tatlı kaşığı bal ekleyebilirsiniz. Zencefil, ishali rahatlatmasının yanı sıra mide ve bağırsaktaki enfeksiyonlara ve hazımsızlığa iyi gelir. Zencefil, midedeki kan dolaşımını artırarak, zararlı bakterileri yok ederek, ishale şifa olur.
Limon suyu
1 bardak suya bir iki tatlı kaşığı limon suyu katın. Bu karışımı çocuğunuza günde 3-4 kez verin, ishale neden olan bakterileri nötralize eder ve midedeki asitliği azaltır. Gerekirse balla tatlandırabilirsiniz. Limon,antibakteriyel, mikrop öldürücü bir meyvedir. Limon kabuğu fazla miktarda antioksidan ve C vitamini içerir, böylece ishal tedavisinde büyük rol oynar.
Nişastalı sıvılar
Kahverengi veya beyaz pirinci (kahverengi önerilir) kaynatın ve suyunu süzün. Gün içinde tüketebilirsiniz, dışkının sertleşmesine yardımcıdır. Nişastalı sıvılar ishale iyi gelirler ve patatesteki etkinin aynısını gösterirler.
Bal
1 tatlı kaşığı bal, çocuklarda hafif ya da orta dereceli ishaller üzerinde etkilidir. Bal aynı zamanda; bir tatlı kaşığı zencefil suyu ya da sarımsak suyu eklenerek ya da 1 bardak ılık su ve ya limon suyu ile karıştırılıp da tüketilebilir.
Yoğurt
Çocuğunuza günde 1 ya da 2 kez ev yapımı yoğurt yedirin. Bu gıda, hazımsızlık ve enfeksiyon ile ilişkili ishalin tedavisine yardımcı olur. Yoğurtun içindeki canlı kültürler çocuklarda ishal ve diğer mide enfeksiyonlarını tedavi edicidir. Yoğurt, kötü bakteriler üzerinde etkilidir ve ishalin ilerlemesini önler.
Muz
Çocuğunuza günde birkaç tane muz yedirmek ishal tedavisinde oldukça etkilidir. Muz, konstipasyon sağlayan yani kabızlık yapan bir gıdadır ve dışkıyı sertleştirerek ishali gidermeye yardımcıdır. Potasyum içeriği ile midede elektrolit dengesizliği dengelemeye çalışır. Muzdaki pektin içeriği dışkıdaki suyu absorbe eder, dışkıyı sertleştirir ve bu da ishali durdurur.
Portakal kabuğu
Bir bardak ılık suya portakal kabuğu tozu ekleyerek çocuğunuza verebilirsiniz. Şayet tozu yoksa portakal kabuğu kaynatılabilir. Kabuğu alın ve parçalamadan temizleyin, suda kaynatın. Birkaç damla limon suyu ya da biraz bal ekleyebilirsiniz. Çocuğunuza 2-3 kez verin. Portakalın antioksidan ve C vitamini içeriği mide enfeksiyonlarını doğal olarak tedavi edicidir.
Tarçın
1 çay kaşığı tarçın tozunu 1 bardak ılık suya ekleyin. Günde 1 ya da 2 kez çocuğunuza verin. Tarçın, etken bakterileri yok eder ve ishalle diğer mide enfeksiyonlarını tedavi eder.
Not: Doktorunuza danışmadan bu yöntemlerin hiçbirini uygulamayın.