Kızamık; rübeola virüsü sebepli oluşan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık oldukça hızlı yayılmaktadır. Bu yazımızda kızamık hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerini kaleme aldık.
Kızamık; rübeola virüsü sebepli oluşan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık oldukça hızlı yayılmaktadır. Bu yazımızda kızamık hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemlerini kaleme aldık.
Kızamık Nedir?
Kızamık oldukça bulaşıcı bir solunum yolları enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon cillte kızarıklık ve grip benzeri belirtilere sebep olmaktadır.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Bebek ve çocuklarda enfeksiyon bulaşması sonrası 1-2 hafta içinde görülen kızamık belirtileri şunlardır:
Bebeklerde Ve Çocuklarda Kızamık Neden Olur?
Kızamık; paramyxovirus virüsünün sebep olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık; kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında virüs içeren küçük damlacıklar havaya püskürtülür. Damlacıklar havada veya herhangi bir yüzeyde 2 saat aktif kalır. Bu damlacıklarda nefes alan veya onlarla temas eden bir çocuk hastalığa yakalanır.
Eğer çocuğunuzun bağışıklığı yoksa yani önceden kızamık olmamışsa, kızamık olan biriyle temas veya yakın durma sonucunda kızamık olma riski %90’dır. Genellikle çocuk virüse maruz kaldıktan sonra hasta olması 8-10 kadar sürer.
Kızamık Olmas Riski Yüksek Olan Bebekler
Aşağıdaki bazı faktörler bebeğinizin kızamığa yakalanma riskini arttırmaktadır.
Kızamık Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
Kızamık oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Aslında kızamık aşısı olmayan 10 kişiden 9’u enfekte olan kişi sebebiyle bu hastalığa yakalanmaktadır.
Bebeklerde Ve Çocuklarda Kızamık Nasıl Geçer?
Ne yazık ki kızamık için özel herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Bunun sebebi ise virüs kaynaklı olmasıdır. Eğer kızamık sebepli herhangi bir komplikasyon görülmezse, belirtiler 7-10 gün içinde yok olacaktır. Antibiyotikler kızamık için faydalı değildir ve çocuğunuzda kızamığın bir komplikasyonu olarak bakteriyel bir enfeksiyon gelişmedikçe doktorunuz antibiyotik vermeyecektir.
Ateş düşürücüler: Reçetesiz olarak satılan ateş düşürücüler çocuklarda ateş düşürmek için kullanılabilir.
Antibiyotikler: Zatürre veya kulak enfeksiyon gibi ikincil bakteri enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır.
A Vitamin Takviyeleri: A vitamini takviyeleri besin eksikliği olan hastalarda kızamık belirtilerini azaltmaya yardımcıdır.
İstirahat
Kızamık dahil tüm enfeksiyonlarda yeterince istirahat edilmesi en iyi tedavi yöntemidir. İstirahat bağışıklık sistemini yeniden güçlendirmeye yardımcı olur. Bu sürede çocuğunuzun kreş veya parka gitmesine, çok hareket edip kendisini yormasına izin vermeyin. Bu bebeğin normal sağlığına dönmesi için çok önemlidir.
Odadaki Işığın Azaltılması
Kızamık sonucu oluşan kırmızı lekeler ve döküntüler bebeği parlak ışığa karşı daha hassas hale getirebilir. Odadaki ışığı loş tutmak bebeğin rahat ve huzurlu bir uyku çekmesine yardımcı olacaktır.
Sıvı Tüketiminin Arttırılması
Eğer bebeğiniz 6 aydan küçükse, emzirme sıklığının arttırılmasında fayda vardır. 6 aydan daha büyük bebeklere su ve bazı vitaminli meyvelerin suyu verilebilir. Bu yöntem vücuttaki sıvının iyi bir dengede kalmasına yardımcı olur. Bebeklere ağızda çiğneme gerektiren yiyecekler vermekten kaçının.
Zeytin Yaprağı
Kızamık için çok etkili bir diğer doğal tedavi yöntemi zeytin yaprağıdır. Zeytin yaprağı içinde bulunan mikrop ve virüs karşıtı özellikler kızamığa sebep olan virüsleri öldürmeye yardımcı olur. Ayrıca içindeki doğal antibiyotikler sayesinde antioksidan özelliği gösterdiğinden iyileşme sürecini hızlandırır.
Bebeğimin Kızamık Olmasını Önlemek İçin Ne Yapabilirim?
Bebeğinize aşı yaptırabilirsiniz. KKK (kızamık, kabakulak, kızamıkçık) aşısı oldukça etkilidir.