Bebeklik döneminde en çok karşılaşılan problemlerden biri de kulak akıntısıdır. Anne-babaları endişelendiren bu sorun, çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu yüzden öncelikle kulak akıntısına sebep olan etkenin ne olduğu tespit edilmelidir
Bebeklerde Kulak Akıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?
Bebeklik döneminde en çok karşılaşılan problemlerden biri de kulak akıntısıdır. Anne-babaları endişelendiren bu sorun, çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişmektedir. Bu yüzden öncelikle kulak akıntısına sebep olan etkenin ne olduğu tespit edilmelidir. Böylece rahatsızlığın ilerlemesine engel olunabilir.
Bebeklerdeki kulak akıntısının kokulu veya sarı renkte olması, bir türlü geçmemesi, ağrı, ateş ve benzeri şikayetlerle beraber seyretmesi durumun ciddiyetine işaret eder. Bu gibi belirtiler yoksa akıntı muhtemelen kulak kirinden kaynaklanmaktadır. Yumuşak bir tülbent yardımıyla kirleri çıkarabilirsiniz. Fakat bebeğinizin kulağını temizlerken pamuklu kulak çubuklarından uzak durunuz.
Bebeklerde Çocuklarda Kulak Akıntısı Neden Olur?
Kulak enfeksiyonları, bebeklerdeki ve çocuklardaki kulak akıntısının en yaygın sebeplerindendir. Ortaya çıkan bu enfeksiyonlara bağlı olarak sarı renkli akıntılar meydana gelir. Gün içerisinde bir veya birkaç kez görülebilir. Aynı zamanda enfeksiyon durumunda şiddetli kulak ağrısı baş gösterir ve hiç vakit kaybedilmeden kontrol altına alınmalıdır.
Bebeklerin ve çocukların farkında olmadan yaptığı davranışlar da kulak akıntısına yol açabilir. Örneğin kimi zaman bir bebek oyun oynarken çeşitli cisimleri bilmeden ağzına, burnuna ve gözlerine sokar. Bu esnada kulağına yabancı bir madde kaçar ve derhal müdahale edilmezse kulağı kanayarak akıntı oluşur. Bu ise iltihaplanmayı beraberinde getirir.
Kulak zarında yırtılma da, bebeklerde ve çocuklarda rastlanan kulak akıntısının başka bir sebebidir. Bebeğin kulağı darbe alırsa kulak zarının delinme riski vardır.
Kanser: Bebeklerde gözlemlenen kulak akıntıları genelde kanser ile ilişkili değildir. Ancak bebeklerin bazılarında kulak kanserine veya başka kötü huylu tümörlere rastlanabilmektedir. Bunlar ise kulak akıntısının yoğun ve sık aralıklarla gerçekleşmesine sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hemen teşhis ve tedavisinin yapılması gerekir.
Kulak yolundaki travmalar: Bebeğin sert şekilde düşmesi, şiddete maruz kalması, kafasına aldığı darbeler kulak yolunda travmaya sebep olabilir. Örneğin bebeğin kulağına el ile veya herhangi bir cisimle vurulması sonucunda kulak basıncı oluşabilir ve bu durum kulak kanalını tahrip eder. Neticede maalesef bebeklerin kulağında kanamalar ve iltihaplı akıntılar oluşur. Acilen müdahalede bulunulmaz ve tedavisi yapılmazsa bebeğin ciddi derecede işitme kaybı yaşaması muhtemeldir.
Bebeklerde Çocuklarda Kulak Akıntısı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan kulak akıntısının en önemli sinyali, geceleri ortaya çıkan kulak ağrısıdır. Bunun sonucunda bebekler huysuzlaşır ve ağlama krizleri başlar. Kulak akıntısının yanı sıra ishal, öksürük, ateş, burun akıntısı ve tıkanması gibi semptomlar da gözlemlenir. Bebeğin kulağı ağrıyorsa canı yandığından dolayı dokunulmasına bile izin vermeyecek ve huzursuz olacaktır.
Bebeklerde Çocuklarda Kulak Akıntısı Nasıl Geçer?
Enfeksiyona bağlı olarak bebeğinizde kulak akıntısı oluştuysa hem antibiyotik hem de kulak damlasıyla beraber tedavi uygulamalısınız. Fakat bunları doktorunuzun önerisiyle kullanmalısınız. Ayrıca bebeklerde görülen kulak akıntısına gliserinli damlaların da iyi geldiği bilinmektedir ve doktorlar tarafından sıklıkla tavsiye edilmektedir.
Kulak kiri olan bebeklerde akıntı da meydana gelmektedir. İnce bir tülbent kullanarak bebeğinizin kulağını temizleyebilirsiniz ancak bu işlemi nazikçe yapın ve çok baskı uygulamayın. Öte yandan KBB doktorunuz da size gliseren içerikli bir damla reçete edecektir.