Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olur? Anlayış ve sabır en önemli anahtar

27 Eylül 2023
0 Yorum
cocuklarda tuvalet egitimi nasil olur anlayis ve sabir en onemli anahtar

Tuvalet eğitimi bazı çocuklar için kolay geçebilirken bazıları için oldukça zorlu bir süreçtir. 3 gün kuralının popüler olduğu bu süreçte yaş faktörü de önemlidir. Çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl olur, tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı nedir diye soruyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz.

3 gün kuralının önemli olduğunun altını çizen uzmanlar çocukların bu süreçte çok da fazla zorlanmaması gerektiğini söylüyor. Pedagoglar anne ve babaların çocuklara karşı ılımlı ve pozitif yaklaşımıyla sürecin daha kısa süreceğini savunuyorlar.

TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALI NEDİR?

Tuvalet eğitiminde oldukça önemli bir yere sahip olan 3 gün kuralı istikrar esasına dayanıyor. Ebeveynler 3 gün kuralına mutlaka gece de devam etmeliler. Gece tuvalete kalkmak bazen zor gelse de atlanmaması gerekiyor. Bu süreçte ebeveynlerin tuvaletle yeni tanışan çocuğa ılımlı yaklaşması motive edici konuşmalar yapması tavsiye ediliyor.  Gündüz tuvalet eğitiminde iyi giden çocuğa artık gece de bez bağlamayı bırakmak ise en önemli basamaklar arasında yer alıyor.  

TUVALET EĞİTİMİNDE 3 GÜN KURALI AŞAMALARI

3 gün kuralına göre; çocuğun bu süreçte evdeyse eğer altı çıplak kalacak şekilde rahat olmasına imkan sağlamak gerekir. Bu sayede yeni bir döneme giren çocuk zorlanmadan sürece daha kolay dahil olabilir. En çok bilinen yaklaşımlar arasında olan 3 gün kuralı tuvalete alışana kadar uygulanmalıdır. 

Tuvalet eğitiminde 3 gün kuralı aşama aşama uygulanır. Bu aşamalar 3 günü bulduğu için 3 gün kuralı denilmiştir.

1.gün: Tuvalet eğitimine başladığınız çocuğunuza ilk gün kalitesi düşük bir bez takabilir onun bundan rahatsız olmasını sağlayabilirsiniz. Sızdırdığını düşündüğünüz bir bez işinize yarayacaktır. 
Islaklığı fark eden çocuğunuz bu durumdan huzursuz olacak ve size de bunu yansıtacaktır. 

2.gün: Bu aşamaya geldiğinizde artık bez bağlamadan eğitime devam etmelisiniz. Çocuğunuza istersen artık bez bağlamayalım diye teklifte bulunabilirsiniz. Kolay çıkarabileceği kıyafetler giydirmek onun bu süreçte aktif olacağı anlamına gelmektedir. Islaklıktan rahatsız olan çocuk bu duruma artık çare aramak isteyecektir. Uzun zamandır alışkın olduğu bezinden kolayca ayrılmak belki kolay gelmeyebilir bu aşamada çocuğunuzu zorlamamak en doğrusudur. Bezsiz olmayı reddeden çocuklar için böyle bu aşamada birkaç gün daha devam etmek en doğrusudur. 

3.gün: Bu aşamada çocuğa yardım etmeyi teklif edin. Yürürken birden bire durup tuvalete gitme eğiliminde bulunuyorsa çocuğunuzla göz hizasında konuşmanız sağlıklı olacaktır. Ona tuvaletini birlikte yapabiliriz diyebilirsiniz. Güven duygusu çocuğunuzun bu durumu kolay atlatmasına faydalı olacaktır.

haber ici tuvalet 1695824197

3 GÜN KURALINDA GECE EVRESİ

Çocuğunuza karşı tutumunuz değişmemeli . Eğitiminize gece de devam etmelisiniz. Bu sizi biraz zorlasa da anlayışlı olmanız gerekiyor. Gece eğitim sürecinde yapmanız gereken şey ise gündüz eğitimi tamamladıktan sonra artık gece de bez takmamak olmalıdır. Bu şekilde alışkanlık kazanan çocuk artık gece de duruma uyum sağlayacaktır. 

3 GÜN KURALINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

1- Çocuğa sık sık tuvaletin geldi mi diye sormayın
2- Aşırı tepki ve aşırı övgüden kaçının
3- Tuvalette uzun süre beklemekten kaçmayın
4- İlk aşamada çocuk büyük tuvaletinden korkabileceği için göstermemek en doğrusu olacaktır. 

ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ KAÇ YAŞINDA BAŞLANMALI?  

Tuvalet eğitimi nasıl yapılmalı şeklinde araştırmalara giren ebeveynler için öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Olay aslında çocuğu gözlemlemekten geçiyor. Aileler çocukların bu süreçte yakından takip ederek hazır olup olmadıklarını kolayca anlayabilirler. Bu sayede 3 gün kuralı da kolaylıkla uygulanabilir.

Çocuğunuzun bezi uzun süre kuru kalıyorsa, tuvaletini bezine yaptığı zaman rahatsız oluyorsa bunlar en önemli sinyallerdir. Kıyafetlerini çekiştirip rahatsız olduğunu anlatan çocuk aslında ebeveynlerine sinyal veriyordur.  Bazı çocuklar direkt olarak bezi bırakmak istediğini de ifade edebilirler.

Fizyolojik ve psikolojik bir süreç olan tuvalet eğitiminde ebeveynlere sabırlı ve ılımlı olmaları tavsiye ediliyor.

Çocuğun bu dönemi; kendini tanıdığı, benliğini fark ettiği bir dönem olarak bilinmekle beraber davranış karakterinin ön plana çıktığı bir yaş aralığıdır. Genellikle 24-48 ayları arasında verilen tuvalet eğitimleri idealdir. Bu yaş aralığından önce eğitim vermek yanlış olacaktır. Her çocuğun gelişim dönemi birbirinden farklıdır ve aslında bu eğitim için net bir yaş aralığı belirtilmemektedir.

2 yaştan önce tuvalet eğitimi verildiğinde çocuk ilerleyen dönemde bazı sıkıntılar yaşayabilir. İdrar kaçırma, kabızlık gibi riskler olabilir. Aynı zamanda çocukta içine kapanıklık, güven kaybı ve psikolojik sıkıntılar da görülebilir.

haber ici tuvalet

EN KOLAY TUVALET EĞİTİMİ NASIL VERİLİR?

Tuvalet eğitimini keyifli bir hale getirmek çok önemlidir. Sabırlı ve dikkatli davranmanın mühim olduğu bu süreçte genellikle yaz mevsimi tavsiye edilmektedir. Çünkü çocuğun bu dönemde giydiği kıyafetleri kolayca çıkarabilmesi bunun farkında olması mantıklı olacaktır.

Unutulmamalıdır ki bu süreçte patron bebektir. Ebeveynler sadece sürece eşlik ederler.

HAZIR OLDUĞUNU GÖSTEREN İŞARETLERE ODAKLANIN

Tuvalet eğitimine hazır olan çocuklarda aşağı yukarı aynı sinyaller vardır. Anne babaların bu sürece başlamaya karar verdikten sonra bu sinyalleri iyi anlamak için çaba göstermeleri önemlidir.

Önemli noktalar arasında büyük tuvaletini veya çiş yaptıktan sonra rahat edememesi, tuvalete olan ilgisinin artması, uzun süre bezin kuru kalması yer alıyor. Bu belirtiler çocuğun artık eğitim için hazır olduğunu gösteriyor.

UYGUN BİR LAZIMLIKLA BAŞLAYIN

Çocuğun tuvalete gitmesinde ilgisini çekecek bir lazımlık almak iyi bir başlangıç olabilir. Birkaç gün çocuğun bu lazımlığa alışmasını bekleyebilirsiniz. Hatta bu lazımlığı çocukla birlikte seçmek çok önemlidir.  Lazımlığı çocuğun alışması ve sevmesi için odasında oyuncaklarının yanına koyabilirsiniz. Böylece lazımlığa karşı bir sempatisi gelişecektir.  Önce üzerine oturmasını isteyin ve konuşarak bu sürece başlayın. Artık buraya tuvaletini yapabileceğini ve bezi çıkarmanın onu rahatlatacağını söyleyebilirsiniz. İlk zamanlar belki tuvaletini yapmayacaktır ama korkmayın henüz tanışma ve alışma aşamasındasınız.

Daha sonra lazımlıktan normal tuvalete geçiş yapabilirsiniz. Bu aşamada ayaklarının altına çocuğa uygun bir basamak koymak da süreci iyi şekilde destekleyecektir.  Çocuk ayaklarını yere bastığı için güvende hissedecektir.

TUVALET SIKLIĞINA GÖRE RUTİN OLUŞTURABİLİRSİNİZ

Çocuğun tuvalete hangi saatlerde gittiğini not alarak daha sonra bu saatlere uygun davranabilirsiniz. Çocukta güven hissinin oluşması için altının bir süre açık kalması size fayda sağlayabilir. Bu dönemde yaşanacak kazalara karşı kesinlikle hoşgörülü olmak gerekiyor.

ÖVGÜDEN KAÇMAYIN

Tuvalet eğitimi sırasında yaşayacağınız kazalar bu sürecin bir parçasıdır bunu unutmayın. Kimi çocuk 7 yaşına kadar geceleri altına kaçırabilir. Bu durum karşısında ceza yöntemine kesinlikle başvurmayın. Çünkü bu eğitim sürecini olumsuz etkileyecektir. Çocuğun durumu olumlu ilerliyorsa tuvaletini yaptığında küçük bir övgü yapmaktan kaçınmayın. Bu onu motive edecektir.