Çocuklarda Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır Sebepleri Tedavisi

26 Haziran 2019
0 Yorum
cocuklarda uyku apnesi nasil anlasilir sebepleri tedavisi

Bebeğin, çocuğun uykudayken nefes alıp vermesinin durması uyku apnesinin temel belirtisidir. Uyku apnesinde bebeğin uykusu 20 saniyeliğine ve daha fazla durur

“Bebeklerde, çocuklarda uyku apnesi, çocuğun uyurken nefesinin durması, horlama, uykudan aniden uyanma gibi belirtilere yol açan bir uyku hastalığıdır.

Uyku apnesi yalnızca yetişkinlerde değil bebeklerde ve çocuklarda da görülen sık karşılaşılan uyku problemlerindendir. Bebeklerde ve çocuklarda uyku apnesi genellikle bademcik büyümesi, geniz eti büyümesi, şişmanlık, ağız çene anatomisi bozukluğu gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Bebeklerde Ve Çocuklarda Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?

Bebeğin, çocuğun uykudayken nefes alıp vermesinin durması uyku apnesinin temel belirtisidir. Uyku apnesinde bebeğin uykusu 20 saniyeliğine ve daha fazla durur. Daha büyük çocuklarda ise nefes durma süresi 10 saniye civarıdır. Nefes alıp vermenin durması tek bir seferliğine gerçekleşmez, uyku sırasında tekrarlanabilmektedir. Ayrıca uyku apnesi olan bebeklerde gün içinde huysuzluk, mızmızlık, uyurken horlama, hırıltı çıkarma gibi durumlar gözlemlenir.

Bebeklerde, çocuklarda uyku apnesinin ana belirtileri şunlardır;

  1. Uyurken nefesinin durması
  2. Horlama
  3. Uykudan aniden uyanma
  4. Gün boyu huysuzluk yapma
  5. Gün içinde bebeğin uykusuz ve halsiz olması
  6. Garip pozisyonlarda uyumak
  7. Ağır, derin nefesler: Çocuk solunum yolunda bir miktar tıkanıklık nedeniyle nefes almakta zorlanıyormuş gibi derin bir nefes alacaktır.
  8. Konsantrasyon sorunları: Çocuk kendini her zaman uykulu hissettiği için oyunlar ve aktiviteler sırasında dikkat etmekte zorlanır
  9. Sinirlilik ve huzursuzluk: Bebekte uyku apnesi varsa, telaşlı ve huysuz bir bebekle uğraşmak zorunda kalacaksınız ve bu davranış yeme ve emzirme gibi aktivitelere engel olur.
  10. Yatak ıslatma, kabuslar ve gece terörleri: Bilinmeyen nedenlerden dolayı uyku apnesi olan bebeklerde bu sorunlar daha yaygın görülür.

Bebeklerde, Çocuklarda Uyku Apnesi Neden Olur?

  • Büyük bademcikler
  • Geniz eti büyümesi
  • Genetik. Aile bireylerinde uyku apnesi sorunu varsa bu durum bebekte de görülebilir.
  • Kilolu olmak
  • Alerji. Alerji burnu tıkayıp uyku apnesine neden olabilir.
  • Down sendromu hastalığı
  • Beyin felci (Serebral palsi) hastalığı
  • Beyinde kanama
  • Pierre-Robin sendromu
  • Solunum yolları rahatsızlıkları
  • Yüksek irtifalarda, tepelik bölgelerde yaşayan bebeklerde de uyku apnesi ortaya çıkabilir.
  • Reflü gibi mide-bağırsak problemleri
  • Enfeksiyon
  • Nöbet geçirme
  • Vücuttaki anormal miktarda kalsiyum veya glukoz bulunması gibi vücut kimyasındaki dengesizlik
  • Zararlı ve toksik kimyasallara maruz kalma
  • Ağız, çene ve boğaz yapısında şekil bozukluğu
  • Nispeten daha uzun boyuna sahip olmak
  • Uyurken geriye düşüp hava yolunu tıkayabilen büyük bir dile sahip olmak
  • Sinir sistemini etkileyen hastalıklar ve enfeksiyonlar solunum mekanizmasını bozup uyku apnesine yol açabilir. Bu duruma bir örnek olarak, omuriliğe bağlanan beynin bir bölümü olan beyin sapındaki bir kusurdur. Buradaki herhangi bir konjenital bozukluk, düzensiz solunum ve uyku apnesine neden olur.
  • Uyuduğumuz zaman kaslarımız gevşer, ancak uyku apnesi olan kişilerde kaslar gereğinden fazla gevşer, bu durum solunumu engeller ve nefes almayı zorlaştırır. Bu durum da uyku apnesine yol açabilir.

Hangi Bebekler, Çocuklarda Uyku Apnesi Riski Altındadır?

Herhangi bir bebekte uyku apnesi meydana gelebilir, ancak prematüre bebeklerde daha sık görülen bir durumdur. Erken doğumun zaman aralığı uzadıkça, uyku apnesi yaşama riski daha yükselirr. 37. gebelik haftasından önce doğan bebeklerde, bu duruma prematüre uyku apnesi denir. 37 hafta veya daha sonra doğan bebeklerde, uyku apnesi görüldüğünde buna bebeklik apnesi denir. Raporlara göre, 1 kilogramdan daha hafif kilolu bebeklerin yaklaşık yüzde 84’ünde apne riski vardır. Doğumda yaklaşık 2.5 kilogram kilo olan bebeklerde risk yüzde 25’e düşer.

Down sendromu ve doğumsal durumlar da üst solunum yolunu etkileyerek uyku apnesine neden olabilir. Down sendromlu çocukların çoğu uyku apnesinden de muzdariptir.

Bebeklerde, Çocuklarda Uyku Apnesi Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerde uyku apnesinin teşhisi için, bebeğinizi bulunduğunuz şehirdeki Uyku Polikinliğine götürmelisiniz. Doktorunuz bebekte uyku apnesinden şüphelenirse sizden çeşitli testler isteyecektir. Bu testler nefes alıp vermesinin izlenmesi, kalp atım sayısı, kandaki oksijen seviyesi gibi testlerdir. Testler yapılırken uyku boyunca bebeğin beyin dalgaları, göz hareketleri de izlenir.

Bebeklerde, Çocuklarda Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde, çocuklarda uyku apnesinin tedavisinde ilk adım bu duruma yol açan nedeni tedavi etmekten geçer. Örneğin bu durumun nedeni geniz eti ise geniz eti alınır, bademcik ise bademcik alınır, alerji ise alerji için bir tedavi programlanır. Bebekteki fazla kilo uyku apnesine yol açtıysa uygun bir diyetisyen yardımı ile çocuğun ideal kilosuna dönmesi hedeflenir.

Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) tedavisi: Diğer tedavi yöntemleri işe yaramazsa veya uygulanamazsa, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) kullanılır. Tedavi, yatmadan önce her gece bebek tarafından giyilen bir yüz maskesine bağlı bir elektronik cihaz vasıtasıyla sağlanır. Cihaz, havayı açık bir şekilde sıkarak bebeğin normal şekilde nefes almasına izin veren yüksek bir basınçta hava pompalar. Makinenin uyku sırasında bir ila dört saat boyunca giyilmesi gerekebilir. CPAP tedavisinin kapsamı uyku apnesinin yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.