Çocuklarda horlama soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığından, alerjiye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Horlama çocuklarda yaygın olarak görülen bir problemdir. Araştırmalara göre çocukların %20’si geceleri horlamaktadır.
Çocuklarda horlama soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığından, alerjiye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Horlama çocuklarda yaygın olarak görülen bir problemdir. Araştırmalara göre çocukların %20’si geceleri horlamaktadır. Horlamanın sebebi ise genellikle solunum sistemindeki tıkanıklıktır. Ancak; çoğu durumda horlama ebeveynler tarafından dikkate alınmaz, fakat çocuğunuzun sağlığını etkileyebilecek bu sorunun çözülmesi gerekmektedir. Çocukladaki horlama doğal tedavi yöntemlerle tedavi edilebilir.
Çocuklarda Horlama Nedenleri Nelerdir?
Soğuk Algınlığı (Grip, Nezle, Sinüzit)
Eğer çocukta sinüs enfeksiyonu veya soğuk algınlığı varsa, genizi tıkayarak nefes almayı zorlaştırır. Bu tıkanıklık, çocukta uyurken horlamaya neden olur.
Alerji
Birçok çocukta; polen ve toz gibi maddelere karşı alerji vardır. Bu tür alerji türleri de burun tıkanıklığına neden olur. Burunda mukus olması da nefes almayı zorlaştırır ki bu da horlamaya neden olur.
Hava Yolları veya Geniz Tıkanıklığı
Eğer çocukta sinüs enfeksiyonu veya soğuk algınlığı varsa geniz tıkanıklığı çocuğun nefes almasını zorlaştırabilir. Çocuk uyurken nefes alırken bu tıkanıklık horlama sesine neden olur.
Septum Deviasyonu (Burun Kemiği Eğriliği)
Nazal septum, iki burun deliğini ayıran kıkırdak ve dokulardır. Bazı çocuklar, doğuştan bir burun deliği diğerinden daha küçük olan bir burun kemiği eğrili ile doğarlar. Burun deliklerinin küçük olması hava akımını zorlar, nefes almayı zorlaşır ve horlamaya yol açar.
Anotomik Anormallikler
Çocuklardaki horlamanın sebebi; anatomik faktörler de olabilir. Bu faktörler şunlar olabilir: küçük bir çene, dar boğaz, küçük hava yolu, büyük-uzun dil, deforme burun delikleri (kaza veya ameliyat nedenli), burun kemiği eğriliği ve dişlerin düzensiz olması.
Pasif Sigara İçiciliği
Çocukların çevresinde sigara içildiğinde çocuklar pasif olarak sigara dumanına maruz kalır. Sigara dumanı yalnızca çocuğa zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda burun delikleri ve solunum yollarını tahriş eder ve bu da iltihaplanmaya neden olur. Pasif sigara içiciliği ,burun kanallarını tıkar ve solunum yollarından dolayı horlamaya yol açar.
Genetik Bozukluk ve Nöromusküler Hastalık
Down sendromu, kas distrofisi ve yarık damak hastalığı olan çocuklar, önemli hipotoni veya zayıf bir kas tonusuna sahip oldukları için horlamaya eğilimlidirler. Böyle çocuklar uyurken daha yüksek horlama riski taşırlar.
Astım
Astımı olan çocuklarda burun delikleri iltihaplanır bu da horlamaya neden olabilir.
Lenf Bezleri veya Bademciklerin Şişmesi
Bademcikler ağzın arka kısmında boğaz açıklığında, lenf bezleri ise burun delikleri yakınında yer alır. Bu her iki bez de bakterilerin vücudun içine girmesini engeller. Bazı durumlarda lenf bezleri ve bademcikler şişer ve horlamaya yol açar. Horlama birçok çocukta kronik olarak lenf bezleri ve bademciklerde iltihaplanmaya bağlı olarak ortaya çıkar.
Fazla Kilolu Olmak
Fazla kilolu olmak hava kanallarının daralmasına sebep olur. Fazla kilosu olan insanlar genellikle horlarlar.
Uyku Apnesi
Horlama uyku apnesi olarak bilinen ciddi bir uyku hastalığının bir belirtisi olabilir. Kişide uyku apnesi olduğunda kişinin uykuda düzensiz ve sorunlu nefes aldığı görülür. Tipik olarak uyku apnesi olan birinde gecede 30 ila 300 kez kısa sürelerle nefses alma durmaktadır. Buda yanında birçok sorunu beraberinde getirir.
Çocuklarda Horlama İçin Hangi Doktora Gidilir?
Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir.
Çocuklarda Horlama Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda horlama için uygulanacak tedavi durumun sebebine bağlıdır. Burun tıkanıklığı sebepli oluşan horlama burun streoid spreyleri (Flonase, Nasonex veya Veramyst gibi) ile tedavi edilebilir.
Çocuklarda horlamanın nedeni bademcik büyümesi ise, bu durum tedavi edilince horlama da geçer. Bunun için önce bir doktora görünmesi tavsiye edilir. Doktora gitmeden önce aşağıdaki yöntemlerde denenebilir.
Bal
Balda bulunan iltihap sökücü özellikler; hava kanallarının tıkanmasına sebep olan boğaz bölgesinde şişliği azaltmaya yardımcı olur. Dahası; bal boğazı yumuşatır bu da horlama titreşimlerinin oluşmasını engeller. 1 yemek kaşığı balı 1 bardak ılık su içine koyun. Ve gece uyumadan önce tüketin. Bunu günlük olarak tüketmelisiniz.
Uyku Pozisyonun Değiştirilmesi
Horlama problemi yaşayan çocuk sırt üzerine yatarsa; horlama ihtimali yükselir. Bu durumda uyku pozisyonunu değiştirmek yani çocuğu sağ taraf çevirmek problemin çözülmesine yardımcı olacaktır.
Hava Nemlendirici Kullanımı
Eğer odanızın havasında kuruma oluyorsa, buda çocuklarınızda horlamaya sebebiyet verebilir. Çeşitli yollar ile odanızı havalandırın ve nem dengesini düzenleyin. Bunun için çocuğun odasında buhar makinesi kullanabilirsiniz.