Çocuklarda Ve Bebeklerde Nefes Alırken Hırıltı Nedenleri Ve Tedavisi

26 Ekim 2016
0 Yorum
cocuklarda ve bebeklerde nefes alirken hirilti nedenleri ve tedavisi

Hırıltı, nefes alıp verirken zorlanma ile birlikte duyulan ses olarak tanımlanır. Bu hırıltılar bazen çok hafif olup stetoskop ile işitilebilirken, bazı durumlarda ise

Hırıltı, nefes alıp verirken zorlanma ile birlikte duyulan ses olarak tanımlanır. Bu hırıltılar bazen çok hafif olup stetoskop ile işitilebilirken, bazı durumlarda ise hırıltılar çıplak kulakla dahi duyulabilir. Çoğumuz bu durumu hayatımızın belli dönemlerinde özellikle soğuk algınlığı geçirdiğimizde yaşamışızdır. Büyük çocuklarla kıyaslandığında, bebeklerde ve küçük çocuklarda hırıltı ile daha sık karşılaşılır.

Bebeklerde hırıltı neden olur?

Alerji: Bebeklerde ve çocuklardaki hırıltının en sık rastlanılan nedenlerinden biri de alerjidir. Birçok bebek ve çocuk, soluk borusunda şişkinlik olduğu zaman hırıltılar çıkarabilir. Hırıltılı solunum ne bir hastalık ne de bir bozukluktur. Bu durum birçok farklı problemin belirtisi olabilir; toz, hayvan tüyleri, küf ve polen gibi alerjenlere maruz kaldıklarında, çocuğunuzun solunum yollarında nefes alıp vermeyi güçleştirecek şişkinlikler meydana gelir. Alerjinin sonucunda hırıltı ile birlikte hapşırma, burun akıntısı, kızarıklık ve gözlerde sulanma görülebilir.

Astım: Astım, solunum yollarının şişmesine ve daralmasına neden olur. Bu da ekstra mukus oluşumuna yol açar. Astımlı kişilerde sık yaşanan hırıltının yanı sıra, bebeklerde ve çocuklarda geceleri şiddetlenen öksürükler meydana gelebilir.

Bronşiolit: Bu yaygın viral enfeksiyon, astımı taklit eder. Bronşitlerdeki şişmeler, nefes almada zorluğa yol açar. Hızlı nefes alma, hırıltılı öksürük ve ateş, bu enfeksiyonun diğer belirtileridir.

Krup hastalığı: Ses tellerinde veya trakede sert ve sürekli öksürüğe neden olabilir. Genellikle beş yaşın altındaki çocuklarda görülür. Hırıltı da bebeklerde ve çocuklarda krup hastalığının en önemli belirtilerindendir.

Gıda alerjileri: Hırıltılı solunum, herhangi bir yemeğe alerjik bir tepkinin de göstergesi olabilir. Birçok çocuğun süt ve süt ürünlerine, yumurtaya ve buğdaya alerjisi vardır. Gıda alerjisinin göstergeleri ayrıca ciltte kaşıntı, ağız çevresinde şişkinlik, kusma ve ishaldir.

Zatürre: Bebekler ve küçük yaştaki çocuklar çeşitli mikroorganizmalara maruz kaldıklarında bu akciğer enfeksiyonunu kaparlar. Belirtileri; ateş, öksürük, titreme, kan toplanması, solunum problemleri, iştahsızlık.

Yabancı cisim yutma: Çocuklar sıklıkla oyuncak veya nefes borularını tıkayabilecek cisimler yutabilir. Bu durumda çocuğunuzu acilen doktora götürün.

Bebeklerde ve çocuklarda hırıltı nasıl geçer?

İlk yapmanız gereken, evladınızı bir çocuk doktoruna götürmek olmalıdır. Doktorunuz hırıltının nedenine göre gerekli tedaviyi uygulayıp, hırıltının nedenine göre aşağıdaki ilaçları reçete edecektir:

  1. Antibiyotik
  2. Antihistamin haplar
  3. Anti-inflamatuar ilaçlar
  4. Bronkodalitör (Bronşları genişleten madde)
  5. Kortikosteroidler
  6. Reçete ile verilmiş burun spreyleri

Alerji ve tıkanıklık gibi problemlerde doktorunuz daha basit tedavi yolları deneyebilir. Bunlardan birkaçı:

  1. Bebeğiniz ve çocuğunuz uyurken yüksek yastıkta yatırın. Tıkanıklığı rahatlatır, hırıltıyı engeller.
  2. Evladınızın odasının kapısına perde taktırtabilirsiniz. Bu yöntem, bebeği polenlerden, tozlardan ve hayvan tüylerinden korur.
  3. Evinizi düzenli olarak temizleyin.
  4. Bol sıvı takviyesi yapın. Gün boyunca normale göre daha fazla su ve süt verin.
  5. Buhar makinesi satın alın ve ara ara çocuğun odasında bunu çalıştırın.
  6. Banyo yaptıktan sonra, buharlaşmış banyoda bebeğinizle 5 dakika oturun. Tıkanıklığı azaltmak için bebeğin sırtını sıvazlayıp hafif hafif pışpışlayın. Bu yöntem nefes almasını kolaylaştıracaktır.

Not: Doktorunuza danışmadan burda bildirilenleri uygulamayın.

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Kan İlacı Kullanımı ( Doktorlar Bilgi Veriyor) Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? Bebeğim Neden Hiçbirşey Yemiyor? Tıklayınız