Çocuklarda yeni kabus Alice Harikalar Diyarında Sendromu 

11 Temmuz 2024
0 Yorum
cocuklarda yeni kabus alice harikalar diyarinda sendromu

Herhangi bir nesneyi olduğundan daha uzak ya da yakın, daha büyük ya da küçük görme, duyma, dokunma, görme, zaman ve diğer duyum algılarında bozukluğa verilen Alice Harikalar Diyarında sendromu son yıllarda çocuklar arasında yaygınlaşmaya başladı. Ailelerin bilmesi gereken detaylar da önemli hale geldi.

Karşıda görünen nesne büyük mü küçük mü? Uzak mı yakın mı? Olduğundan küçük ya da çok mu büyük? Duyularla ilgili karmaşıklık, nesneleri doğal hali ile algılayamama gibi belirtilerle ortaya çıkan Alice Harikalar Diyarında sendromu (AIWS) özellikle çocuklar arasında yaygınlaşmaya başladı.

Fakat AIWS, her yaştan insanı etkileyebilir. Semptomlar genellikle kısa sürelidir. AIWS semptomlarının çoğu zaman migrenlerden kaynaklandığı düşünülür.  

TODD SENDROMU NEDİR? 

Lewis Carroll’ın ünlü çocuk hikayesi Alice Harikalar Diyarında’da, baş karakter Alice sık sık görsel algısını ve bazen de kendini algılama biçimini bozan, gerçekliği değiştiren maceralar yaşar. 

Psikiyatrist John Todd, 1955 yılında sendromun adını Alice’in karakterlerinin adıyla koydu. Çünkü semptomların Alice’in çarpıtılmış gerçekliğini taklit ettiğini düşünüyordu.

todd john

KÜÇÜK HALÜSİNASYONLAR 

AIWS’li birinin vücut parçalarının boyutunu (çok küçük veya çok büyük) nasıl algıladığıyla ilgili çarpıtmalara Lilliput halüsinasyonları da denir. Bu isim Jonathan Swift’in Gulliver’in Gezileri adlı romanından geliyor.  

Hikayenin geçtiği ada Lilliput olarak bilinir ve adanın sakinleri sadece birkaç santim boyundadır. 

ALICE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMU BELİRTİLERİ 

AIWS bir dizi semptoma neden olur. Semptomlar genellikle farklı tipteki bozulmalara göre kategorize edilebilir. AIWS’nin belirti tipleri farklılık gösterebilir

AIWS’nin belirtileri şu üç kategoriden birine girer: 

Öz algı: Bu semptomlar kendinizi nasıl gördüğünüzü ve etrafınızdaki dünyayla nasıl ilişki kurduğunuza dair inancınızı etkiler. 

Zaman: Bu semptomlar zamanın geçişini nasıl algıladığınızla ilgilidir 

Görsel: Bu semptomlar gördüğünüz herhangi bir nesne, kişi veya rengin algınızı etkilemesidir

alice 1

ÖZ ALGI VE ZAMAN BOZULMASI BELİRTİLERİ 

Öz algıyı etkileyen semptomlara örnek olarak şunlar verilebilir:  

  • Makrosomatognozi: Vücudunuzun bazı kısımlarının olduğundan daha büyük olduğunu hissetmek 
  • Mikrosomatognozi: Vücudunuzun bazı kısımlarının olduğundan daha küçük olduğunu hissetmek 
  • Havada kalma: Kişi sanki yerin üzerinde süzülüyormuş gibi hissedebilir. 
  • Somatopsişik Dualite: Vücudunuzun iki parçaya bölünmüş gibi hissedilmesi 
  • Derealizasyon: Çevrenizin gerçek olmadığını düşünme 
  • Kişiliksizleşme: Var olmadığınıza veya gerçek olmadığınıza inanmak 
  • Çarpık Zaman: Zamanın geçişini yeterince değerlendirememek (yani, zamanın çok hızlı veya çok yavaş geçtiğini düşünmek)

alice 2

GÖRSEL ALGI ILE İLGİLİ SEMPTOMLAR  

Görsel algınızı çarpıtan semptomlara örnek olarak şunlar verilebilir:  

  • Porropsia: Nesneler hareketsizken sizden uzaklaşıyormuş gibi görünürler 
  • Pelopsiya: Nesneler size olduğundan çok daha yakın görünür 
  • Mikropsi: Nesneler olduklarından daha küçük görünür 
  • Makropsi: Nesneler olduklarından daha büyük görünür 
  • Dismorfopsi: Düz çizgiler dalgalı görünür 
  • Hiperkromatopsi: Renkler normalden çok daha canlı görünür 

Lütfen dikkat edin, yukarıdaki semptomlar kapsamlı bir liste değildir. Örneğin, diğer semptomlar arasında farklı renkler görmek, çarpık yüzler veya nesnelerin üç boyutlu olmaktan ziyade düz göründüğünü algılamak gibi örnekler de bulunur

alice 1 1

TEŞHİS NASIL KONULUR?  

AIWS, DSM-5-TR’de (American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manualof Mental Disorders: Amerikan Psikiyatri Birliği: Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) yayınlanmış resmi bir tanı değildir. Bu nedenle, AIWS yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için bir doktor tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve halüsinasyonlara veya illüzyonlara neden olabilecek diğer durumları elemeye çalışacaktır. 

AIWS İÇİN TEST 

Şu anda AIWS’yi özel olarak teşhis edebilecek tıbbi testler bulunmamaktadır. Bu nedenle, kan testleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları gibi görüntüleme testleri yapılabilir.

ALICE HARİKALAR DİYARINDA SENDROMUNUN NEDENLERİ 

AIWS’ye tam olarak neyin neden olduğu belirsiz bir konu. Araştırmacılar migren ve diğer baş ağrısı türlerinin muhtemelen en yaygın neden olduğuna inanıyor.  

AIWS’nin tanımlanmış diğer olası nedenleri ise şunlardır:

  • Bulaşıcı durumlar: Bakteriyel ve viral enfeksiyonlar AIWS’ye yol açabilir. Epstein-Barr virüsü, grip, tifo ve Lyme hastalığı da nedenler olarak tanımlanmıştır. 
  • Madde kullanım bozukluğu: Gerçeklik duygunuzu değiştirebilen belirli uyuşturucuların kötüye kullanımı AIWS ile ilişkilendirilmiştir.  
  • Ruhsal sağlık bozuklukları: Belirli ruhsal sağlık koşullarının geçmişi AIWS’yi tetikleyebilir. Şizofreni, Capgras sendromu ve şizoaffektif bozukluklar gibi koşullar olası nedenler olarak listelenmiştir. 
  • Belirli ilaçlar: AIWS semptomları bazı ilaçların kullanımının bir yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.  

Diğer beyin bozuklukları: Beyni etkileyen diğer durumlar AIWS’ye neden olabilir. Temporal lob epilepsisi, akut dissemine ensefalomiyelit ve glioblastoma, birviri ile bağlantılı olan üç durumdur.