Anne babalar çocukların başarısı konusunda her zaman endişe halindedirler. “Oğlum/kızım ders çalış” telkinleriyle geçecek yeni bir dönem daha başladı. Peki çocuğun başarısı sadece ders çalışmaktan mı geçiyor? Tabii ki hayır! Çocuğun beslenme alışkanlıkları da okul başarısını önemli derecede etkiliyor.
Okul döneminde beslenme, büyüme çağındaki çocukların fizyolojik, sosyal ve duygusal gelişimlerini destekliyor. “Bu dönemdeki beslenme alışkanlıkları, çocuklarda gelecekte ortaya çıkabilecek beslenme sorunlarının da önüne geçiyor ve okul başarısına etki ediyor” diyen Diyetisyen Yıldız Melek Aksoylu, “Okula giden çocukların öğrenme süreçlerinin desteklenmesi için güne simit, poğaça, börek gibi yiyecekler yerine; yumurta, peynir, zeytin veya protein ağırlıklı çorbalarla başlamaları gerekir” dedi.
Okulların açılmasıyla birlikte çocukların beslenme düzeni de değişti. Dengeli ve sağlıklı beslenme için çocukların beslenme çantalarına konulacak yiyeceklerin evde hazırlanması gerektiğini belirten Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, “Sağlıklı bir beslenme çantasında, besin gruplarından en az birer çeşit olmalı. Mesela; süt ürünleri, meyve ve sebze ile et grubu yiyecekler muhakkak beslenme çantasında bulunmalı” ifadelerini kullandı.
Sağlıklı bir beslenme çantasının olmazsa olmazı süt ve süt ürünleridir diyen Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, “Süt, peynir ve yoğurt gibi sütten yapılan besinler, özellikle kaliteli protein, fosfor, çinko, kalsiyum, B2 ve B12 vitaminleri gibi birçok besin grubunun temel kaynağını oluşturur. Süt ürünleri grubunda yer alan bu yiyecekler; çocukların kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir” dedi.
Dyt. Aksoylu, beslenmede sebze ve meyvelerin tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini belirterek şu uyarıları yaptı:
“Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve lif deposudur. Aynı zamanda bağırsak sağlığı ve sindirim sisteminin de en iyi dostudur. Bağırsak sağlığı kötü olan bir kişinin genel sağlığı da iyi olamaz. Kişi yeterli miktarda lif almadığında kabızlık sorunları yaşar. Bir öğünde yalnızca köfte-makarna yemek ile köfte-makarna-salata tüketmek arasında çok büyük farklar vardır. Çocukların vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka meyve ve sebze tüketmeleri sağlanmalıdır. Sandviçler domates, havuç gibi sebzelerle beslenmesi . Beslenme çantasına meyveyi mutlaka koyun. Ayrıca seble ve meyveleri kabuklarını soymadan beslenme çantasına koymanızı öneririm”
Okul döneminde kazanılan beslenme alışkanlıklarının çocukların bedensel, sosyal ve duygusal gelişimini desteklediğini belirten Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, “Bu süreçte öğrenilen sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocukta gelişebilecek beslenme sorunlarının önüne geçiyor ve okul başarısına etki ediyor” ifadelerini kullandı.
Özellikle kahvaltının, okul çağındaki çocukların beslenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Dyt. Aksoylu, “Çocuklarda karbonhidrat ağırlıklı, protein açısından yetersiz kahvaltılar, öğrenme kapasitesini düşürür. Reçelli, ballı, çikolatalı ekmekler, yalnızca simit-poğaça-börek ve kahvaltılık gevreklerden uzak durmak gerekir. Kahvaltının en önemli besinleri olan yumurta ve peynirin yanında kuruyemişler, zeytin ve avokado gibi sağlıklı yağlar ile mevsime uygun sebzeler tercih edilebilir. Kahvaltı yapmayı sevmeyen çocuklar ise protein ağırlıklı çorbalar (tavuk suyu, et suyu, baklagil çorbaları) ile güne sağlıklı başlayabilir” dedi.
“Okul çağı çocuklarının beslenmesinde Omega 3 besin kaynaklarına yer açmak, bağışıklığı güçlendirdiği gibi çocukların zihinsel gelişimini de destekler, anlama yeteneğini artırır” diyen Dyt. Aksoylu, en iyi Omega 3 kaynakları arasında balık, kuruyemiş, yumurta ve yeşil sebzelerin mutlaka beslenmeye dahil edilmesi gerektiğini belirtti.