Çocukların korkulu rüyalarından biri de diş doktoru muayeneleri. Hem çocuklar hem de hekimler için zorlayıcı bir deneyim olan bu durum üzerine Medical Park Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Özlem Karabıyık çocukların diş hekimi korkusu yaşamasına ebeveynlerin farkında olmadan neden olduğunu belirterek önemli uyarılarda bulundu…
Medical Park Ağız ve Diş Sağlığı Hekimi Özlem Karabıyık, ailelerin dikkat etmesi gereken durumlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Çocukların diş hekimleriyle ilgili neden korktuğunu açıklayan Dt. Karabıyık, bu korkunun ebeveynler tarafından pekiştirilmemesi gerektiğini belirterek “Çocukların çoğu diş hekimlerine karşı büyük bir korku yaşar. Bu tip korkuların aileler tarafından pekiştirilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Diş hekimi ziyaretlerini tehditlerle bağdaştırmak çocukların korkularını artırabilir. Örneğin, “Eğer uslu olmazsan seni diş hekimine götürürüm” veya “Yemeğini hızlı yemezsen doktor dişlerini çeker” gibi tehditler çocukların diş hekimine karşı korku geliştirmelerine neden olabilir. Bu ilerleyen yaşlarda “dental fobi” adı verilen diş hekimi korkusunun oluşmasına zemin hazırlayabilir. Ebeveynlerin çocuklarına diş sağlığı hakkında olumlu bir tutum aşılamaları diş hekimine gitmeyi bir korku kaynağı olarak değil sağlıklı bir alışkanlık olarak görmelerine yardımcı olabilir.
Dt. Karabıyık, çocukların diş hekimleri hakkındaki olumsuz düşüncelerinin basit yöntemlerle aşılabileceğini belirtti. Ebeveynlerin diş hekimleriyle yaşadığı kötü deneyimlerin çocukları da olumsuz etkilediğini ve diş hekimlerinden korkmalarına neden olduğunu belirterek “Bu nedenle yaşanılan kötü tecrübelerin çocukların yanında anlatılmaması gerekir. Diş tedavilerinin ağrılı işlemler olduğu izlenimi çocuklara verilen olumsuz bilgiler ve örneklerle pekiştirilmemelidir.” şeklinde ifade etti.
Dt. Karabıyık, çocukların diş kontrolüne erken yaşta hatta 6 aylıkken başlamanın önemine vurgu yaparak “Bu sayede çocuk diş hekimleriyle daha kolay tanışır ve korkuları azaltılabilir. Ağız ve diş sağlığı için düzenli yapılan kontroller erken teşhis için de büyük bir öneme sahiptir. Aileler çocuklarını diş sağlığı konusunda eğitirken renkli ve sevimli diş fırçaları ile diş macunları kullanarak bu deneyimi eğlenceli hale getirebilirler.” şeklinde önerilerde bulundu. Böylece diş tedavilerinin korkutucu olmadığı bilinci çocuklara aşılanabilir.
Dt. Karabıyık, çocukların diş doktoru ziyaretleri sırasında neler olacağı hakkında sorular sorduklarında cevapların basit ve açık olması gerektiğini ifade etti ve şunları önerdi: “Çocuklar diş hekimi randevusu öncesinde neler olacağını sormaya başladıklarında, genel ve basit cevaplar vermek önemlidir. Bu çocukların gereksiz korkular geliştirmesini engelleyecektir. Örneğin diş hekimine gittiğimizde dişlerin temizlenir ve kontrol edilir. Herhangi bir sorun varsa hekim bunu düzeltebilir şeklinde açıklamalar çocuğun kendini daha rahat hissetmesine yardımcı olur.” Bu nedenle çocuğunuzun diş hekimine olan bakış açısını olumlu yönde etkilemek için çocuk diş hekimi tarafından bilgilendirilmesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Diş hekimiyle çocuğun ilk karşılaşması çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Dt. Karabıyık, “İlk randevuda amacımız çocuğun diş hekimini ve muayene ortamını sevmesini sağlamaktır. Diş hekimi, kendisini ortamı ve kullanacağı aletleri çocuğa tanıtarak olası korkuları önlemeyi hedefler. Daha sonra çocuğun yaşına uygun bir şekilde, oyun havası katılarak neden diş tedavisi gerektiğini ve bu tedavi sırasında neler olacağını anlatırız. Ardından tedaviye başlarız. Tedaviler kolaydan zora doğru sıralanarak, çocuğun bu sürece uyum sağlaması desteklenir” şeklinde açıklamalarda bulundu.