Okulların açılma tarihi yaklaştıkça anne babaların da kırtasiye telaşı başladı. Ancak bazı ürünler var ki çocukların sağlığını tehdit edebiliyor. İşte bu süreçte anne babaların çocuklarının sağlığı açısından en doğru ürünlere yönelmesi gerekiyor. Çocuklarınıza en sağlıklı kırtasiye malzemeleri almanın yolları nelerdir? Mavi Kadın editörü sizler için derledi.
Yeni okul dönemi için hazırlık yapan anne babaların doğru seçimler için dikkatli olması öneriliyor. Kimya Mühendisleri Odası yaptığı kırtasiye ürünleriyle ilgili yaptığı bir açıklamada satılan bazı ürünlerde katkı maddesi olarak azo boyaların ve bazı ağır metallerin kullanıldığını ifade etti.
Beslenme çantaları ve sulukların uygun malzemeden yapılmaması durumunda çocukların sağlığı tehlikeye girebiliyor.
Kırtasiye malzemelerinde bulunan kimyasallara ilişkin açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası (KMO) şu ifadelere yer verdi:
“Raflarda yerini alan ucuz, hangi maddelerden yapıldığı ve içeriği belli olmayan ve maruziyet sınır değerini aşan kimyasal madde katkılı, kalem, silgi, su matarası beslenme çantası gibi kırtasiye malzemeleri, ayakkabı, okul giysileri öğrencilerin sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.”
– Suluboya, pastel boya, oyun hamuru, silgi ve diğer boyalarda kanserojen olduğu için yasaklanmış plastik ürün ve azo boyarmaddeler, baskı ve boyalarda yumuşatıcı olarak katılan fitalatlar kullanılabiliyor.
– Kalemtıraş, zımba ve makas gibi ürünleri öğrenciler hemen hemen her gün kullandığı için bu ürünlerin seçimi önemlidir. Bu ürünlerde ağır metaller ve fitalatlar kullanılabileceğinden mutlaka test edilmelidir.
– Beslenme çantası, çanta ve kalem kutusu gibi azo boyarmaddeler, fitalatlar, alerjen boyarmaddeler ve kanserojen boyarmaddeler yer alabiliyor.
Kanserojen olma ihtimali oldukları için yasaklı olan poliaromatik hidrokarbonlar ve tekstilde buruşmazlık, çekmezlik apresi çantalar için risklidir. Tahriş, egzama, alerji ve akciğer kanserine neden olabilen bu kimyasal pantolon, önlük ve çorap gibi tekstil ürünlerinde de bulunabiliyor.
– Kırtasiye malzemesi alırken araç gereçlerin üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin olmasına bakılmalıdır.
– Çocukların kullandığı mataralar ve beslenme çantalarının plastik olmamasına dikkat edilmelidir. Diğer yandan kokulu ve boyalı ürünlerden uzak durulmalıdır.
– Solvent bazlı kalemlerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine su bazlı ya da alkol bazlı kalemler tercih edilmelidir.
– Yapıştırıcı alırken ise içinde uçucu madde olan yapıştırıcılardan uzak durulmalıdır.
– Çocukların güvensiz ürünlerle teması sonrası ürünlerdeki kanserojen maddelerin çocuklara geçmesi söz konusu olabilir.
– Su içilen suluklarda benzer ve türeci içermeyen ürünler kullanılmalı.
– Oyun saatlerinin vazgeçilmezi oyun hamurlarında da ayrıca “CE” işaretinin bulunması gerekir. Diğer yandan oyun hamurlarının 3 yaşından küçüklere kullandırılmamasına dikkat edilmelidir.