Çölyak hastalarına birebir! Üniversitesi öğrencisi Sinem Gökal özel olarak geliştirdi

25 Ekim 2024
0 Yorum
colyak hastalarina birebir universitesi ogrencisi sinem gokal ozel olarak gelistirdi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi Sinem Gökal, TÜBİTAK Öğrenci Projeleri Desteği’nden faydalanarak çölyak hastaları için özel bir kek geliştirdi.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Sinem Gökal, çölyak hastaları için özel olarak geliştirdiği glütensiz kek projesiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. 

TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği’nden faydalanan bu projede, “termiyenin” zengin besin içeriğinden yararlanıldı.

ÇÖLYAK HASTALARINA ÖZEL TERMİYELİ KEK

Termiye, halk arasında “Tirmis” veya farklı isimlerle bilinen, mineral, vitamin, lif ve protein açısından zengin bir baklagil olarak öne çıkıyor. Gökal ve ekibi, güçlü bir antioksidan kaynağı olan bu besin, glütensiz kek yapımında kullandı.

aw315641 03

Sinem Gökal, projesi hakkında yaptığı açıklamada, “Termiye, özellikle Konya, Antalya, Burdur ve Isparta’da bilinirken, Niğde’de pek tanınmıyor. Bu da bizim ilgimizi çekti ve danışman hocamızla birlikte bu baklagili araştırdık. Sonuç olarak, termiyeyi Türkiye’de en çok tüketilen besinlerden biri olan keke eklemeye karar verdik. Glüten intoleransı olan kişiler için üretmeyi tercih ettik çünkü onların beslenme seçenekleri sınırlı. Buğday unu yerine termiye unu kullandık ve ortaya lezzetli bir ürün çıktı. Termiyenin yaklaşık %47 oranında protein içermesi sayesinde, glüten intoleransı olanların protein ihtiyacını karşılayacak bir kek üretmiş olduk” dedi.

PROJENİN AMACI TERMİYENİN KULLANIM ALANINI GENİŞLETMEK

Projeyi destekleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Mehmet Yetişen ise projenin amaçlarından birinin termiyenin kullanım alanını genişletmek olduğunu belirtti.

aw315641 01 1729849743

“TÜBİTAK 2209-A Öğrenci Projeleri Desteği kapsamında kabul edilen bu proje ile çölyak hastalarına uygun, tüketilebilir bir kek ürünü ortaya koymayı hedefledik. Termiye, daha önce bazı atıştırmalık gıdalarda kullanılmıştı ancak kek yapımında pek kullanılmadığını gördük ve bu nedenle projeyi hayata geçirdik” ifaderini kullandı.

ÇÖLYAK HASTALARINA ALTERNATİF LEZZET

Yetişen, ayrıca gıda mühendisleri olarak kaliteli, besin değeri yüksek ve tüketilebilir ürünler geliştirmek için çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. 

Üniversite öğrencisi Sinem Gökal bu projeyle, hem çölyak hastalarına yeni bir alternatif sunmayı hem de termiyenin beslenme alanında daha fazla tüketilmesini sağlamayı hedefliyor.