Özellikle de çalışan kadınların mutfakta vakit geçirmeye fazla vakitleri olmadığından mutfağa girdiklerinde geçirdiği zaman çok kıymetlidir. En pratiğinden lezzetli hangi tarif yapılırsa onu yapmayı tercih ederler. Boş vakit buldukları zaman ise işlerini kolaylaştırmak için fazla miktarda yaparak diğer günlerin yemeklerini de halletmek isterler.
Buna vakit bulduklarında ise ya da yapılan çorba fazla geldiyse israf etmeyip çorbayı başka zamanlarda tüketmek için kullanmak istiyorlarsa sizlere bir haberimiz var: buzlukta muhafaza edebilirsiniz! Evet, yanlış okumadınız…
Pişirmiş olduğunuz fazla çorbayı çöpe atmak yerine buzdolabı poşetinde muhafaza etme tekniği ile hem israfı önleyebilir hem de vakitten tasarruf edebilirsiniz. Peki çorba buzlukta nasıl saklanır?
Sadece buzluğa atmak için bile olsa pişireceğiniz çorbayı normal her zamanki gibi sıra tarifinize göre yapın. Bu noktada tek dikkat etmeniz gereken şey; eğer taneli çorbalar pişirmek istiyorsanız bu çorbaları her zamanki ölçülerde pişirmeyebilir daha az ölçülerde yapabilirsiniz. Çorbayı ısıtırken de biraz pişme payı olacağı için bakliyatların dağılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz.
Pişirdiğiniz çorba artık hazırsa tamamen oda sıcaklığına geldiğinden emin olmalısınız. Aksi takdirde çorbanın buzluğa koyacağınız kısmı bozulabilir. Isıya dayanıklı buzdolabı poşetleri veya kilitli poşetlere dikkatlice tenceredeki çorbayı koyabilirsiniz. İçerisine hava kaçmayacak şekilde kapattıktan sonra üzerine tarihi ve çorba adını yazarak buzluğa koymaya hazır hale getirebilirsiniz.
Buzluktaki çorbayı yiyeceğiniz zaman ise ilk önce buzdolabında sonra ise oda sıcaklığında çözdürerek tüketiniz.
NOT: İçerisinde süt ya da kremanın bulunduğu çorbaları buzlukta saklamanız tercihen önerilmemektedir. Sebebi ise; ömrünün daha kısa süreli olması ve ısıtma sırasında top top kesileceğinden dolayıdır.
4-6 yemek kaşığı tarhana
1 adet kuru soğan
1 adet patates
1 adet havuç
1 adet kapya biber
1 adet çarliston biber
1 adet domates
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
4 yemek kaşığı zeytinyağı
4 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Sebzeli tarhana çorbasını hazırlamak için ilk olarak; bir kasede tarhanayı bir çay bardağı su ile ıslatıp karıştırarak bir müddet bekleterek çözülmesini sağlayın.
Daha sonra soğan ve biberleri küçük küçük doğrayın. Patates, domates ve havucu da minik küpler şeklinde doğradıktan sonra yağı kızdırın ve üstüne soğan, biber, havuç ve patatesleri ilave edip güzelce kavurun. Sebzeler iyice yumuşayınca üstüne doğranan domatesleri de ekleyip eriyinceye dek kavurmayı sürdürün.
Daha sonra karışımın üstüne suyu ve tarhanayı ilave edip aralıksız karıştırın. Toz biber ilavesinde bulunup çorba kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin. Çorbanın kıvamı eğer çok katı olursa koyuluğunu biraz olsun açmak için az miktarda sıcak su ilavesinde bulunabilirsiniz.
En son tuzunu koyup bir tur da karıştırdıktan sonra çorbanız servise hazır demektir. Afiyet olsun!
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet rendelenmiş domates
2 su bardağı süt
1,5 su bardağı su (kıvamına göre arttırılabilir ya da azaltılabilir)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 adet kesme şeker
Çorbayı hazırlamak için ilk olarak tereyağında unu iyice kavurun.
Kokusu çıktıktan sonra salça ilavesinde bulunun ve kavurmayı sürdürün.
Rendelenmiş domatesi ilave edip karıştırın, bu esnada şekeri de içine atın.
Oda sıcaklığında olan sütü döküp çorba kaynayana kadar karıştırın.
Kaynatınca istenilen kıvam elde edilene dek su eklemesinde yapılabilir. Son olarak baharatları da ekleyip 5 dakika daha bu şekilde kaynatın.
Ardından ocağın altını kapatıp üzerine rendelenmiş kaşar koyup servise hazır hale getirebilirsiniz.