Yaptığı yemekler ve ebatları ile sosyal medya hesabından milyonlarca takipçisi olan ünlü aşçı CZN Burak, şimdi de TOGG aracının pastasını yaptı.
Geçtiğimiz günlerde ilk yerli üretim olan TOGG marka aracın tanıtımı Türkiye’de ve dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Canlı yayınlarla ilk elektirikli Türk üretimi araç banttan indi ve lastikleri döndü. CZN Burak Türkiye’nin en büyük gururlarından biri olan TOGG aracının pastasını yaparak gündem oldu.
Ünlü aşçı, yaptığı pastayı sosyal medya hesabından payalarak gönderinin altına; “TOGG PASTAMIZ GÜZEL OLMUŞ MU? Sizin Favori TOGG Renginiz hangisi?” diye yorum yazdı.
CZN Burak ya da gerçek adıyla Burak Özdemir 24 Mart 1994 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Türk şef, lokantacı ve internet fenomenidir. İstanbul’da doğdu aslen Hatay Yayladağı Yoncakaya köyündendir. Özdemir, Taksim, Aksaray, Etiler ve yurt dışında Dubai ve Tacikistan’da olmak üzere beş şubesi bulunan Hatay Medeniyetler Sofrası adlı restoran zincirinin sahibidir. Arap ve Anadolu Mutfağına ait yemekleri kameraya karşı gülümseyerek yaptığı yemek şovlarını sosyal medya platformlarında yayımlayarak “Smiley bae” adıyla tanınmış ve bir internet ünlüsü olmuştur. Tekstil firması sahibi olan babasının desteğini alarak 2009’da Aksaray’da Hatay Medeniyetler Lokantası adlı bir kebapçı açtı. Birkaç yıl içinde farklı şubeler açarak bir lokanta zinciri kurdular. Burak Özdemir, sosyal medyadan paylaştığı yemek videoları ile ünlendi. Instagram hesabı yüksek takipçi sayılarına ulaştı. Videolarında kameradan gözlerini ayırmadan yemek yapması ile tanınır.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca Togg, Türkiye merkezli bir otomobil üretici şirkettir. Şirket, fikrî mülkiyet haklarına sahip olduğu ilk otomobilin 29 Ekim 2022 seri üretime hazır hâle geldi. Yapılan bir araştırmaya göre aracın maliyetinin Eylül 2022 itibarıyla 750.000 Türk lirası olduğu tahmin edilmektedir. Aracın satış fiyatının 900 bin Türk lirasının altında olacağı düşünülüyor.
Türkiye’de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar, Kasım 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.[6] Bu amaçla Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Eylül 2019’da Kök Grubunun projeden çekileceği iddia edildi. Ekim 2019’da şirket merkezi Şişli, İstanbul’dan Gebze, Kocaeli’ne taşındı. Şirketin CEO’su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019 yılı içinde tamamlanacak olan otomobilin 2022’de satışa çıkacağını açıkladı. Togg Yerli Otomobilin SUV ve sedan modelleri 27 Aralık 2019’da yapılan bir basın toplantısında tanıtıldı. Togg’un gövde tasarım çalışması İtalyan tasarım şirketi Pininfarina ile birlikte yapıldı.
Togg’un elektrikli otomobil üretimi için Gemlik, Bursa’da 22 milyar TL maliyetle fabrika kuracağı açıklandı. Fabrika için proje bazlı devlet yardımı verileceği duyuruldu. 21 Mayıs 2020’de fabrikanın yapımına başlandı. Ağustos 2020’de şirketin Togg markasıyla üretim yapmasına karar verildi. 18 Aralık 2021 tarihinde Togg’un yeni logosu tanıtıldı. 6 Ocak 2022 de Amerika’da CES 2022 etkinliğinde yerini aldı ve lansman gerçekleştirdi. 2022 Yılı Ekim ayının ortasında fabrika inşaatı tamamlandı ve 29 Ekim 2022 tarihinde ilk TOGG üretim bandından “Anadolu Kırmızısı” rengiyle indi.
Bursa’nın Gemlik ilçesinde yer alan fabrikanın yapımına ilk olarak 18 Temmuz 2020’de başlandı. Sahası yaklaşık 1 milyon 200 bin metrekare olan fabrika, 29 Ekim 2022 tarihinde Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılmıştır. Gemlik’te 1850 kişinin görev yaptığı şantiyede planlamalar çerçevesinde çalışmalarını yürüten şirket, seri üretim bandından elektrikli C SUV aracını 2022 sonunda indirmeyi hedefliyor. Gemlik’teki Togg fabrikasında 14 bin 500 ton çelik montajı yapılan boya tesisinde, 33 bin metrekare çatı panel montajı ve 16 bin 734 metrekare abs kör kalıp montajı yapıldı. Tesisteki üretim hattı boya tanklarının yerleştirilmesi tamamlandı.
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) ile bir Çin şirketi olan Farasis’in ortaklığında kurulan SIRO, Gemlik’te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuracak. Togg ve Farasis ortaklığında SIRO, 15 gigawatt saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacak. Gemlik’teki fabrikada otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda enerji depolama çözümleri geliştirecek.