D Vitamini Eksikliği Neler Yol Açar? Eksikliğinde Görülen Hastalıklar

23 Temmuz 2018
0 Yorum
d vitamini eksikligi neler yol acar eksikliginde gorulen hastaliklar

D vitamini eksikliği vücudumuzda yeterli miktarda D vitamini olmadığından meydana gelir ve bu eksiklik saç dökülmesinden depresyona kadar çeşitli sorunlara neden olur. D vitaminin en önemli kaynağı Güneştir. D vitamini %90 güneş ışığı tarafından sağlanır

D vitamini eksikliği vücudumuzda yeterli miktarda D vitamini olmadığından meydana gelir ve bu eksiklik saç dökülmesinden depresyona kadar çeşitli sorunlara neden olur. D vitaminin en önemli kaynağı Güneştir. D vitamini %90 güneş ışığı tarafından sağlanır. Cildimiz güneş ışığına maruz kaldığında, cildin derin tabakalarında vitamin D üretilir. Her gün en az 15-20 dk güneşlenmek bile D vitamini eksikliğinden sizi koruyacaktır. D vitamini ayrıca süt ve süt ürünleri, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, patates, yağlı balıklar gibi çeşitli besinlerde de bir miktar bulunur. Güneş ışığından gelen morötesi ışınlarla vücutta üretilen bu vitaminin, bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihabı önlemek, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olmak gibi pek çok görevi vardır. D vitamini ayrıca şeker hastalığı, yüksek tansiyon, glukoz intoleransı, Ms hastalığı (multipl skleroz) ve diğer otoimmün hastalıklar gibi farklı sağlık sorunlarının önlenmesi ve tedavisinde de anahtar rol oynar. Gün içinde yeterince güneşlenmiyorsanız veya D vitamini açısından zengin gıdaları pek tüketmiyorsanız D vitamini eksikliği açısından risk altındasınızdır.

D Vitamini Eksikliği Nasıl Anlaşılır, Hangi Belirtiler Ortaya Çıkar?

Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması

D vitamini eksikliğinin en önemli belirtisi bağışıklık sisteminin zayıflamış olması ve bunun sonucu olarak çok sık hasta olmaktır. D vitamini, istilacı bakteri ve virüsleri arayıp yok etmekle görevli T hücrelerinin harekete geçmesine yardımcı olur ve onları destekler. “The Journal of Investigative Medicine” tıp dergisinde 2011 yılında yayımlanan makaleye göre D vitamini üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda bu vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edilmiştir.

Kemiklerde Ağrı

D vitamini, kemik, kıkırdak ve kas fonksiyonu, bu dokuların düzgün çalışması, sağlıklı işleyişi için önemli bir vitamindir. D vitaminin eksikliğinde kas ağrısı, kaslara kramp girmesi ve kronik eklem ağrısı gibi belirtilerle karşılaşılır. Vücutta D vitamini yetersiz olduğunda kemikler, kaslar tarafından kalsiyum mineralinin emiliminde sorun yaşanır bunun sonucunda kemik ve kas ağrıları ortaya çıkar. D vitamini eksikliği ms hastalığı (multipl skleroz), eklem romatizması, kireçlenme, kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyalji gibi hastalıklara yakalanma riskini artırır. Tüm bu sağlık sorunlarının ortak bir belirtisi vardır o da eklemlerde ağrıdır.

Halsizlik, Çabuk Yorulma

D vitamini eksikliğinin en önemli belirtilerinden biri de halsizlik, enerji düşüklüğüdür. Fiziksel aktivite yapmadığınız halde kendinizi sürekli yorgun, güçsüz hissediyorsanız mutlaka Dahiliye doktoruna gidip D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. D vitamini eksikliği vücutta gereksiz yağ depolanmasına neden olur. Bu durum da metabolizma hızınızı düşürür ve kendinizi halsiz, bitkin hissedersiniz. The North American Journal of Medical Sciences (Kuzey Amerika Tıp Bilimleri Dergisi’nde ) 2014 yılında yayımlanan çalışmaya göre halsizlikten muzdarip kişilerin D vitamini eksikliğinin tedavi edilmesi sonucu bu kişilerde halsizlik sorunu ortadan kalkmış, eski enerjik zamanlarına döndükleri tespit edilmiştir.

Depresyon

D vitamini eksikliğinin en sık karşılaşılan belirtisi depresyondur. D vitamini serotonin yani mutlululuk hormonu üretiminde önemli rol oynayan bir vitamindir. Yeterli miktarda D vitamini alınmadığı takdirde serotonin hormonu salgılanamaz ve kişi kendini mutsuz, depresif hisseder. Güneş en önemli D vitamini kaynaklarındandır. Kış aylarında havanın puslu ve güneşsiz olması D vitamini eksikliğine yol açar, bunun sonucunda kış aylarında depresyona girenlerin oranı artar.

Sedef Hastalığı

D vitamini eksikliği,bağışıklık sistemiyle ilgili bir cilt hastalığı olan sedef hastalığına yakalanma riskini de artırır. The National Psoriasis Foundation (Ulusrarası) Sedef Hastalığı Vakfı’na göre, yeteri kadar güneşlenme, cilt hücrelerinin çoğalmasını ve dökülmesini kontrol altına alıp sedef hastalığını önler. Sedef hastalığından muzdaripseniz mutlaka doktora gidip D vitamini seviyenize baktırın.

Aşırı Terleme

D vitamini eksikliği özellikle baş bölgesinde olmak üzere vücutta aşırı terlemeye yol açar.  Vücudun sıvı dengesini sağlamak ve vücut sıcaklığını dengede tutmak D vitaminin görevleri arasında yer alır. D vitamini yetersiz olduğunda bu görevlerini yerine getiremez, bunun sonucu olarak terleme sorunu ortaya çıkar.

Tansiyon Yüksekliği

Yüksek tansiyon da D vitamini eksikliği belirtilerindendir. Hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastasıysanız ve bu durumunuz neden tespit edilemediyse mutlaka D vitamini seviyenizi ölçtürün.

D Vitamini Eksikliğinin Diğer Belirtileri

  1. Saç dökülmesi
  2. Erkeklerde iktidarsızlık
  3. Dikkat eksikliği
  4. İnsomnia (Uykusuzluk) sorunu yaşama
  5. Unutkanlık
  6. Yaraların geç iyileşmesi
  7. Kemik erimesi
  8. Konsantrasyonda güçlük çekme
  9. Kas ağrısı
  10. Kemiklerin kolay kırılması
  11. Boyun kısalması
  12. Kaslara kramp girmesi
  13. Kandaki kalsiyum miktarında azalma
  14. Çocuklarda gelişim geriliği
  15. El, ayak gibi vücudun çeşitli organlarında karıncalanma hissi
  16. Kolay ve çabuk kilo alma

Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadardır?

  1. 0-1 yaş 400 IU
  2. 1-70 yaş 600 IU
  3. 70 yaş yukarısı 800 IU
  4. Emziren kadınlarda D vitamini ihtiyacı 600 IU
  5. Hamilelerde D vitamini ihtiyacı 600 IU

D Vitamini Eksikliği Neden Olur?

Ten rengi koyu olanlar, 50 yaşın üzerindeki kişiler ve güneş görmeyen bölgelerde yaşayanlarda bu vitamin eksikliğine sıklıkla rastlanır. D vitamini eksikliğinin diğer nedenleri şunlardır;

  1. Az güneşlenme, güneş ışığına pek çıkmama
  2. Vejetaryenlik ( Süt ve süt ürünleri, karaciğer, yumurta gibi besinler önemli D vitamini kaynaklarından olduklarından, bu gıdaların tüketilmemesi D vitamini eksikliğine yol açar)
  3. Genetik
  4. Yaşlanma
  5. Uzun süre ofiste güneş görmeden çalışma
  6. Obezite aşırı kilolu olma
  7. Aşırı miktarda güneş kremi kullanma
  8. Karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarından muzdarip olma
  9. Kistik fibroz, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi gastrointestinal problemler  D vitaminin bağırsaklar tarafından emilimini engelleyip D vitamini eksikliğine neden olabilir.

D Vitamini Hangi Hastalıklara Neden Olur?

D vitaminin eksikliği birçok hastalığa yol açabilir. Bunlardan belli başlıları yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalıkları, kemik erimesi, romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıdır. Bu hastalıklar dışında D vitamini eksikliğinde meme, kemik, tiroid, deri ve kalın bağırsak kanser riski artmaktadır.

D Vitamini Normal Değerleri Nedir, D Vitamini Eksikliği Nasıl Teşhis Ve Tedavi Edilir?

D vitamini eksikliğinin tespit edilebilmesi için bir Dahiliye doktoruna gidip D vitamini testi yaptırmalısınız. Bu test sonucunda; D vitamini seviyesi 20-50 ng/ml aralığında olanlar alt sınırda, 50-60 ng/ml aralığında olanların iyi durumda olduğu, 100 ve üzerindeki sonuçların ise toksik düzeyde olduğu kabul edilir. Şayet D vitamini eksikliği tespit edilirse doktorunuz size D vitamini damla reçete edecek ve D vitamini açısından zengin gıdaların tüketilmesini tavsiye edecektir.