Evde şekerpare yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalar. Bu bilgiler sayesinde şekerpare asla dağılmıyor ve çatlamıyor
Şekerpara, en sevilen geleneksel tatlılardan biridir. Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bu taltı, genellikle yemekten sonra çayında servis edilir. Bayram sofralarının da olmazsa olmazdır. Her ne kadar kolay gibi görünse de yapılışı ustalık ve sanat ister. Reçeteyi adım adım uygulamadığınız zaman şekerpare dağılır ve çatlar. Bu da hem hoş bir görüntü sunmaz hem de lezzetini etkiler. 33 yıldır Kadıköy’de tatlıcılık yapan tatlıcı Nuri Bey, asla dağılmayan ve çatlamayan şekerparenin sırrını paylaştı.
Şekerpare, en naif davranacağınız tatlıların içerisindedir. Özellikle fırından erken çıkartılması şekerparenin dağılmasına neden olacaktır. Yine tam kıvamını bulmayan şerbetin şekerparenin üzerine dökülmesi halinde de çatlama ve dağılma meydana gelecektir. Bu durumu yaşamamak için aşağıda vereceğimiz tarifi harfiyen uygulamanızı öneriyoruz.
2 adet yumurta
2 çay bardağı pudra şekeri
2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet kabartma tozu
Aldığı kadar un(ortalama 4 su bardağı)
fındık veya fıstık
3 su bardağı şeker
3-3,5 su bardağı su
1/4 (çeyrek) limon suyu
Şekerpara tatlısı yapımı için, yoğurma kabında, yumurta, pudra şekeri, sıvı yağ ve kabartma tozunu iyice karıştırın.
Üzerine aldığı kadar un ilave ederek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
Hamurdan küçük parçalar kopartıp yuvarlayarak hafifçe bastırın.
Yağlanmış fırın tepsisine sıralayın üzerlerine fındık veya fıstık batırın.
Önceden ısıttığınız fırında 170 derecede 15 dakika hafif pembeleşene kadar pişirin.(fırın derecenizi kendi fırınınıza göre ayarlayın).
Şekerpareleri fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gidince üzerine soğuk şerbet dökün(biri sıcak biri soğuk olacak).
Şekerpare tatlımız şerberi çektikten sonra servise hazır.
Şekerpare tarifini deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Şurup için 3-3,5 su bardağı suya, 3 su bardağı şeker ilave edin, 5 dakika kaynatın.
Şurup hafif kıvamlanınca üzerine limon suyu sıkın bir iki taşım daha kaynatın.
Nefisyemektarifleri.com sitesinde yer alan tarife göre, yoğurduğunuz hamurunuzun sert olmamasına dikkat etmelisiniz. Şekil verdiğiniz hamurları dizdiğiniz tepsiyi yağlamalısınız. Fırın sıcaklık ve süresini ayarlarken kendi fırınınızı göz önünde bulundurmalısınız. Şekerparelerinizi şerbetleyeceğiniz zaman şekerparelerin ilk sıcağının çıkmış olması, şerbetinde soğuk olması gerekir.
Haızrladığınız şekerpareleri muhafaza etmek için en iyi yöntem, hava almayacak bir kapta oda sıcaklığı koşullarında saklamaktır. Her bir şekerpareyi birbirine temas etmeyecek şekilde dizdikten sonra üzerine hafif bir örtü ile kapatarak muhafaza etmek mühimdir. Diğer taraftan şekerpareyi buzdolabı veya buzlukta da saklayabilirsiniz.