İtalyan mutfağının en lezzetli tariflerinden biri ile olan lazanya tarifi ile karşınızdayız. Ama bu seferki bambaşka. Ünlü restoranların bile sır gibi sakladığı, ekranların sevilen jüri üyesi Danilo Şef’in annesinin lazanya tarifini sizlerle paylaşıyoruz.Hem lezzetli hem de doyurucu bir tarif olan bu yemekle misafirlerinizi gönül rahatlığıyla ağırlayabileceksiniz.
TV8 ekranlarının sevilen yarışma programı Masterchef’te jüri üyesi olan Danilo Şef’in bu sefer de annesinden gelen bir tarifle karşınızdayız. İtalyan mutfağının en nadide lezzetlerinden biri olan lazanya, Danilo Şef’in annesinin mutfağından sofralarımıza uzanan bir tarif olarak ön plana çıkıyor. Gerçek lezzetiyle tadılması gereken şahane bir tarif olan bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Ünlü restoranların bile bu teknikle yaptığı lazanyaya hayran kalacaksınız.
MALZEMELER
500 gr patlıcan
300 gr tuzlu ricotta peyniri
Lazanya yaprağı için;
200 gr un
2 büyük yumurta
Domates sosu için;
1 kg domates (kabukları soyulmuş)
1 diş sarımsak
6 yaprak fesleğen
Sızma zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Ricotta kreması için;
1 kg ricotta peyniri (inek sütünden)
200 ml süt
Tuz
Karabiber
İlk olarak lazanya yapmaya tabiki hamurundan başlıyoruz. Lazanya hamurunu hazırlamak için, unu tezgaha alıp, ortasını havuz gibi açın.
Yumurtaları ortasına kırın ve çatalla karıştırın. Ardından unla çırpıp karıştırmaya başlayın. Tüm unu yumurtalara yedirene kadar, parmaklarınızla yoğurun. Unla yumurtaların bütünleştiğinden emin olun.
En az 10 dakika kuvvetlice yoğurduktan sonra top haline getirip streç filme sarın, hamuru elastikiyetini kaybetmesi için en az 30 dakika dinlendirin. Büyük hamuru 2 parçaya bölün ve top yapın. Elinizi yassılaştırarak inceltin. Daha sonra unlanmış merdane yardımıyla tezgahta açın. İncelttiğiniz hamurları lazanya boyutunda, dikdörtgen şekilde kesin.
Bir tencereye su koyun, kaynayınca tuz atın. Kaynayan tencerede lazanya yapraklarını tek tek 2-3 dakika haşlayıp sonrasında hemen soğuk su dolu bir kabın içerisine alın. Soğuyan hamurları birbirine yapışmaması için zeytinyağına batırıp, kenarda bekletin Hamurunuz dinlenirken diğer hazırlıkları yapmayı ihmal etmeyin. Bir tencerede zeytinyağını ısıtın, rendelenmiş 1 diş sarımsağı ekleyin. Üzerine rendelenmiş domates, tuz, karabiberi ekleyip sosu pişirin. Fesleğen yapraklarını da ekleyip ocağın altını kapatın.
Patlıcanları yıkayıp halka halka dilimleyin. Ardından sıvı yağda patlıcanları altın rengi olana kadar kızartmaya devam edin. Ricotta kreması için bir kâsede ricotta peynirini sütle seyreltin. Tuz ve karabiberle tatlandırın. Tuz ve karabiber burada önemli bir noktayı oluşturuyor. Tadını inanılmaz güzelleştiriyor.
Bir başka kaba, tuzlu ricotta peynirini rendeleyin. Bir fırın tepsisi alın, bir kat domates sosunu yayın. Bir kat lazanya, bir kat domates sosu, bir kat ricotta kreması, bir kat patlıcan ve bir kat rendelenmiş tuzlu ricotta peyniri dizin. Tüm malzemeler bitene kadar katmanları sırayla dizmeye devam edin. Lazanyanın en üst katında mutlaka rendelenmiş tuzlu ricotta peyniri olmalı buna özen gösterin. Önceden ısıttığınız 220 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin. Şimdiden afiyetler olsun.
Eğer lazanya hamurunu siz yapmayacaksanız yani hazır alıyorsanız, haşlamanıza gerek kalmadan direkt fırına koyabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda pişirme süreciniz uzayacaktır. Pişirme süresini kısaltmak isterseniz, hazır lazanya yapraklarını geniş bir kapta sıcak suyla yumuşatmayı denemelisiniz.
Çoğu lazanya tarifi, adeta bir kural gibi en az üç katman içerir. Lazanyanızı daha az katmanlı da yapabilirsiniz. Fakat lazanyanızın katmanlarına karar verirken dikkat etmeniz gereken iki önemli husus var. Bunlardan biri, daha fazla katman eklemek, lazanyanın daha uzun sürede ve eşit bir şekilde pişmesini gerektirir. Katmanların düzgün pişmesi için doğru sıcaklıkta ve süreyle pişirildiğinden emin olmalısınız.
Bir diğer huhus ise, her bir katmanda kullanılan sos, peynir ve et gibi malzemelerin dengesidir. Bu malzemelerin yoğunluğu arttırabilirsiniz. Katmanlar arasında doğru oranda malzeme dağılımını sağlamaya özen göstermelisiniz. Daha az katmanlı bir lazanya, gerçek bir lazanya sayılmaz. Lazanyanızın kaç katlı olacağını belirlerken dikkate almanız gereken iki önemli unsur vardır.