Değiştirilmeyen nevresim hastalık saçıyor… Bilim insanları tek tek saydı, riskler şaşırttı

28 Şubat 2024
0 Yorum
degistirilmeyen nevresim hastalik saciyor bilim insanlari tek tek saydi riskler sasirtti

Uzmanlar yatak hijyenine dikkat etmemenin, nefresimi her hafta değiştirmenin birçok hastalığa neden olabileceği konusunda uyardı.

İnsanların yüzde 72’si haftada ortalama 56 saatini yataklarında geçiriyor. İngiltere’nin popüler yatak mağazası WinstonsBeds’ten uzmanlar ciltteki ölü deri, kir ve sivilce oluşumunun önlenmesi için nevresim takımlarının her hafta değiştirilmesi gerektiğini açıkladı.

ÇARŞAFLARI DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRMEMEK SAĞLIĞINIZI ZARAR VEREBİLİR

Yatak uzmanı Rebecca Swain, nevresim takımlarının değiştirilmesinin önemi hakkında “Çoğu insanın çarşaflarını ne kadar az yıkadığını duyduğumda şaşırıyorum. Çarşafların haftada bir yıkanması gerekiyor. Yatak hijyeninize dikkat etmemek vücudunuzda sivilce oluşumunun yanı sıra alerjilerinizin de tetiklenmesine neden olur” diye konuştu. Yatak hijyenine dikkat etmemenin sonuçları ise şu şekilde:

  • Uyku esnasında ağızdan salya akma problemi birçok insanda görülür. Tükürük yatağa geçmesi hijyen açısından rahatsız edicidir. Öte yandan kötü koku da oluşturur.
  • Ter ve yağların birikmesi nedeniyle cilt bakteri oluşumu için iyi bir üreme alanıdır. Yatakta geçirilen sürede nevresimlere de geçen bakteriler sivilceye ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu kaşıntıya ve cilt tahrişine neden olabilir.
  • Astımı ve alerjisi olan kişilerin tetiklenmesine neden olabilecek toz akarları ve bakteriler çarşaflarda birikir. Özellikle solunum sistemi hassas kişiler uyku esnasında ve sonrasında öksürük problemiyle karşılaşabilir. Nefes tıkanıklığı da görülebilecek problemler arasındadır.
  • Çarşaflar yıkanmadığı zaman vücuttaki ölü deri hücreleri bu örtülerde birikir. Toz akarları ölü deri hücrelerinden beslenerek burayı gelişmeleri için mükemmel bir ortam haline getirir. İnsanlar günde 10 gram deri döker. İki yıllık bir yastığın ağırlığının yüzde 10’unun toz akarları ve pisliklerden oluşabilir.

 

haber ici 1709126805

“YATAĞA GİRMEDEN DUŞ ALIN”

Hijyen konusunda uzman İngiliz doktor Lisa Ackerley ise çarşafların haftada bir yıkanmasının yanında yatmadan önce duş alınmasını öneriyor. Vücudumuzda bulunan birçok bakteri ve mantarın çoğunun zararsız olduğunu belirten Dr. Ackerley, ancak yatakların bu mikroorganizmaların üremesi için mükemmel bir ortam sağladığını ifade ediyor. Özellikle Staphylococcus aureus adlı bakterinin çarşaflarımıza yayılabileceğini söyleyen uzman, bu bakterinin deri ve yara enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, zatürre ve bakteriyemi gibi ciddi hastalıklara neden olabileceğini vurguluyor.

Ayrıca, ayak mantarı gibi mantar enfeksiyonlarının da yataklarda gizlenebileceğini belirten Dr. Ackerley, yatak çarşaflarını yüksek sıcaklıkta yıkamanın önemine dikkat çekiyor. Düşük sıcaklıkta yıkama durumunda, mantarın diğer çamaşırlara yayılabileceğini belirtiyor.

Candida albicans adlı bir mantarın da vücuttan yatağa geçebileceğini ifade eden uzman, düzenli yatak takımı yıkamanın bu tür enfeksiyonları önlemede etkili olduğunu söylüyor.

Soğuk algınız veya gribiniz varsa, virüslerin yatak çarşafları aracılığıyla bulaşabileceğine dikkat çeken Dr. Ackerley, kirli dokulara temasın bu tür hastalıkların yayılmasına katkı sağlayabileceğini belirtiyor.

haber ici 2 1709126820

Dr. Ackerley, yatak hijyeni için şu önerilerde bulunuyor:

  • Odanızı düzenli olarak temizleyin. Yastık ve yatak koruyucularıyla hijyen oranını artırabilirsiniz.
  • Nevresim takımlarınızı 60 derecenin üzerinde sıcaklıkta yıkayın. Beyaz pamuklu kumaşlar için 90 dereceyi tercih edebilirsiniz.
  • Pijamalarınızı en az üç günde bir temizleyin.
  • Evcil hayvanınız varsa üzerine uzanabileceği bir battaniye kullanın ve haftada bir yıkayın.

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.