Demet Akbağ ve Uğur Polat, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde “Onur Ödülü” aldı

27 Eylül 2024
0 Yorum
demet akbag ve ugur polat uluslararasi adana altin koza film festivali nde onur odulu aldi

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali çerçevesinde Demet Akbağ ve Uğur Polat onur ödüllerini aldı. Ödül töreninde Demet Akbağ, merhum Özay Gönlüm’ün taklidini yaptı.

31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali çerçevesinde onur ödülleri gecesi Performans Gösteri Merkezi’nde (PGM) gerçekleşti. Ceyda Düvenci’nin sunuculuğunu yaptığı ödül töreninde festivale katılan filmlerin tanıtımı yapıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, “Her sene çıtayı yükselterek daha heyecanlı, daha konuşulan ve daha çok ünü yayılan bir festival gerçekleştirmenin belediye başkanı olarak onur duyuyorum. Göreve geldiğim günden bu yana festivalin 6’ncısını kutladık. İnanıyorum ki Türkiye’de marka olan Altın Koza artık Avrupa’da konuşulacak ve konuşturmaya başladık” dedi.
Başkan Karalar, Demet Akbağ’a onur ödülünü verirken Uğur Polat’a ise Mehmet Aslantuğ ödülünü takdim etti.

DEMET AKBAĞ’DAN ÖZAY GÖNLÜM TAKLİDİ

Ödülünü alan Demet Akbağ sahneye Emel Müftüoğlu’nu çağırdı. Müftüoğlu, Akbağ’a “Özay Gönlüm” taklidi yapması için ısrarda bulundu. Bunun üzerine Akbağ, Ege türkülerinin unutulmaz icracısı merhum Özay Gönlüm’in taklidini yaptı.

#vd-2242#

 

aw295931 01

ÖZAY GÖNLÜM KİMDİR?

Özay Gönlüm, 5 Şubat 1940’ta babasının askeri görevi dolayısıyla Erzincan’ın Tercan ilçesinde doğmuştur. Babası Ahmet, annesi ise Zekiye’dir. Babası Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük kasabasından, annesi ise Kütahya kökenlidir. Çocukluk yıllarını Denizli, Afyonkarahisar ve Kütahya’da geçiren Gönlüm, ilkokulu Kütahya’da, ortaokul ve liseyi Denizli’de tamamlamıştır. 1953 yılında başladığı Denizli Erkek Sanat Enstitüsü’nde, farklı kişiliği ve müziğe yatkınlığı ile tanınmış bir öğrenci olmuştur. 16 yaşında Türk türkülerinin en ünlü derleyicisi Muzaffer Sarısözen ile tanışması kariyerinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ankara Radyosu’nun Yurttan Sesler programıyla sanat dünyasına adım atan Gönlüm, bir süre Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı Film Radyo Televizyon Merkezi’nde çalıştıktan sonra 1966’da “yetişmiş saz sanatçısı” olarak Ankara Radyosu’nda görev almıştır.

Özellikle Denizli yöresinin türkülerini sesi ve sazı ile mikrofonlara taşıyan sanatçı, Ege türküleri kadar taklit yeteneği, şovmenliği, fıkraları ve kullandığı Denizli şivesiyle folklora zenginlik katmıştır. 1960’larda sahne almaya başlayan Gönlüm, 1973 yılından itibaren düzenli olarak İzmir Enternasyonal Fuarı’nda sahne almış ve Zeki Müren gibi birçok ünlü ile aynı sahneyi paylaşmıştır. 1963’te ilkokul arkadaşı Kütahyalı Ayten Hanım ile evlenmiş ve bir Yeşilçam filminde başrol oynamıştır. TRT’de tarıma ve çocuklara yönelik programlarda yer almış, Kültür Bakanlığı Halk Müziği Geliştirme Merkezi (HAGEM) Repertuvar Kurulu üyeliği yapmıştır. Son televizyon programı ise TRT-1’deki “Türk Halk Müziği” serisidir.

 

thumbs b c 27c2e1ab4bd8ba0923993898cb55617a

Radyo oyunlarında ve tiyatrolarda rol alan Özay Gönlüm, radyo ve televizyonlarda yayınlanan Nineden Mektuplar karakteri ile çok sevilmiştir. En sevilen türkülerinden biri olan “Çöz de Al Mustafa Ali” türküsünü, “Fişini de Al Mustafa Ali” şeklinde seslendirerek halkı fiş (vergiye yönelik makbuz) toplamaya davet etmesiyle sosyal bilincini yansıtmıştır. Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çin ve Hindistan’da konserler veren Özay Gönlüm, başta Denizli ve Kütahya yöreleri olmak üzere birçok yöreden 3400’den fazla türkü derlemiştir. Özellikle “Denizli’nin Horozları” (Çil Horoz), “Çöz de Al Mustafa Ali”, “Sultan Seccadesi”, “Asmam Çardaktan”, “Cemile’min Gezdiği Dağlar Meşeli”, “Osmanım’ın Mendili”, “Adım Adım Denizli’nin Yolları”, “Şu Dağlar Tepe Tepe” gibi eserleriyle tanınmaktadır.

Teatral yeteneği, yöresel icra tekniği, vokal yorumu ve yaren adını verdiği üçlü saz ile Türk halk müziğinde bir ekol oluşturmuştur. Bağlama, cura ve tambura tekniklerine önem vermiş, Ege bölgesinde Ramazan Güngör’den Hamit Çine’ye kadar birçok curacı ile işbirliği yapmış ve katıldığı programlarda her boyda cura çalmıştır. Yaren adını verdiği enstrümanı ile cura, bağlama ve çöğürü bir araya getirmiştir.

Türküleriyle 34 yıl boyunca beğeni toplayan Özay Gönlüm, iki yıl akciğer rahatsızlığı ile mücadele etmiştir. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nde tedavi gördükten sonra 1 Mart 2000’de vefat etmiştir. Mezarı Cebeci Asri Mezarlığı’ndadır. Eşi Ayten Hanım’dan iki kızı vardır.