Deniz Anası Sokmasına Ne İyi Gelir Isırırsa Ne Yapmalı? Tedavisi Nasıldır

8 Ağustos 2018
0 Yorum
deniz anasi sokmasina ne iyi gelir isirirsa ne yapmali tedavisi nasildir

Denizanası sokması yazın sık karşılaşılan durumlardandır. Bu durum denizanası çarpması, ısırması ve yanığı olarak da bilinir. Denizanası sokması yaygın belirtileri arasında; ciltte yanma, batma ve kaşıntı hissi, sokmanın meydana geldiği yerde karıncalanma veya uyuşma, bacak veya kola yayılan zonklama ağrıları, sokma bölgesinde ciltte kırmızılık ve morarmalar yer alır.

Denizanası sokması yazın sık karşılaşılan durumlardandır. Bu durum denizanası çarpması, ısırması ve yanığı olarak da bilinir. Denizanası sokması yaygın belirtileri arasında; ciltte yanma, batma ve kaşıntı hissi, sokmanın meydana geldiği yerde karıncalanma veya uyuşma, bacak veya kola yayılan zonklama ağrıları, sokma bölgesinde ciltte kırmızılık ve morarmalar yer alır.

Denizanası sokması durumunda kişi; bulantı, baş dönmesi, kusma ve nefes darlığı gibi ciddi belirtiler de yaşayabilir. Bu gibi durumlarda acil tıbbi müdahale gerekmektedir yoksa çok ciddi sonuçlar doğurabilir.

Yaşanan belirtilerin şiddeti ısıran denizanasının türüne ve ciltte ne kadar yakıcı kapsül olduğuna bağlıdır.

Çoğu denizanası vakası evde doğal tedavi yöntemleriyle iyileşmektedir. Aslında zehiri gidermeye yardımcı olabilecek ve belirtileri çabuk rahatlama sağlayan birçok basit ve etkili doğal yöntem vardır.

Denizanası Sokması İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Sakince Denizden Çıkma

Denizanası tarafından ısırıldığınız anda panik yapmadan denizden çıkmalısınız. Karada kalmak sürekli ısırılma riskini önleyecektir.

Denizden çıktığınızda ısırılan bölgeyi kaşımamalı ve dokunmamalısınız. Yaraya çıplak elle dokunulduğunda,  dokunaçlar cilde iyice yapışacaktır ki bu durum ısırığı daha da ciddi hale getirecektir.

Güvenli bir yere geldiğinizde ise, ısırığı deniz suyuyla yıkamak faydalı olacaktır. Asla içme suyu kullanılmamalıdır. İçme suyu yakıcı kapsülleri etkinleştirmektedir.

Isırık bölgesini yıkadıktan sonra peçeteyle kurulamaktan kaçınmalısınız.

Sirke ile Yıkama

Denizden çıktıktan ve bölgeyi deniz suyuyla yıkadıktan sonraki adım ise sirke ile yıkamaktır. Beyaz sirke ağrıları azaltırken toksinleri etkisiz hale getirir.

Toxins’de 2017 yılında yayınlanan bir çalışmada, ısı uygulanmadan önce sirke ile durulamanın denizanası sokmaları için en etkili tedavi olduğu sonucuna varılmıştır.

  1. Denizanasının ısırdığı bölgeyi en az 30 saniye sirke ile yıkayın.
  2. Dikkatlice ince bir cımbız ile görünür dokunaçları temizleyin. Dokunaçlara asla doğrudan dokunmayın!
  3. Eğer sirke çok yoğun geliyorsa, sirkeyi tuzlu su ile sulandırabilirsiniz. Sulandırmak için asla içme suyu kullanmamalısınız. İçme suyu ısırığın daha fazla tahriş olmasına sebep olacaktır.

Sıcak Suya Batırma

Üstte uygulanan yöntemlerin ardından sıcak su uygulaması da oldukça faydalı olmaktadır. Yüksek ısı zehri etkisiz hale getirecek ve yanma hissini azaltmaya yardımcı olacaktır. Avustralya Tıp Dergisi’nde 2006 yılında yayınlanan bir çalışma, 20 dakika boyunca 45 ° C’de su uygulamasının, bluebottle denizanası sokması sebebiyle yaşanan acı için etkili ve pratik bir tedavi olduğunu bildirmektedir.

  1. Birkaç bardak suyu 43° ila 45° C arasında kaynatın.
  2. İçine biraz tuz ekleyin ve güzelce karıştırın.
  3. Etkilenen bölgeyi bu suda 10 dakika kadar bekletin.
  4. İhtiyaç duydukça bu işlemi tekrarlayın.

Soğuk Kompress

İlk tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra soğuk kompress de ağrı ve şişliği geçirmeye yardımcı olabilir.

  1. Soğuk hissi ciltte uyuşmaya yardımcı olarak ağrıyı, şişliği ve iltihabı azaltır.
  2. Bir avuç buzu ince bir havluya sarın. Sonrasında ısırık bölgesinde 10 dakika kadar bekletin. Molalar vererek bu işlemi tekrarlayın.
  3. Isırık bölgesini soğuk suda bekletmek de faydalı olabilir.

UYARI: Buzu asla direkt olarak cilt üzerine uygulamamalısınız. Bu soğuk ısırmasına sebep olabilir.

Karbonat

Yakıcı kapsülleri ve zehirleri nötrlemek için karbonat kullanabilirsiniz. Karbonat doğal bir asit nötrleyici olarak çalışarak denizanası ısırığının etkisini azaltmaya yardımcı olurken kaşıntı ve enfeksiyon riskini de azaltır. Dahası iltihap sökücü olmasıyla da şişlik, iltihap ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur.

  1. 1 tatlı kaşığı tuzu 3 yemek kaşığı karbonat ile karıştırın.
  2. Bu karışımı 1 bardak deniz suyu içine katarak macun kıvamına getirin.
  3. Bunu da ısırık olan bölgeye uygulayın.
  4. 5 dakika kadar beklettikten sonra deniz suyu ile durulayın.
  5. Etkili sonuçlar almak için bu işlemi günde iki kez tekrarlayın.

Papatya

Denizanası ısırığı için etkili bir diğer doğal yöntem ise papatyadır. İçinde bulunan tahriş önleyici ve iltihap sökücü özellikleri sayesinde cildi yatıştırır, kaşıntı rahatlatır, iltihabı azaltır ve iyileşmeyi hızlandırır. Papatya; doktorların denizanası sokmalarını tedavi etmeyi önerdikleri bölgesel steroid kremlerindeki ana aktif içerik olan hidrokortizon kadar etkilidir.

  1. 2 bardak papatya çayı hazırlayın ve ardından bu çayı buzdolabında 1 saat bekletin. Bu soğuk çaya bir bez daldırın ve bu bezi ısırık olan bölge üzerinde 10 dakika bekletin. Bunu birkaç gün günde birkaç kez tekrarlayın.
  2. Alternatif olarak, 1 yemek kaşığı hindistancevizi veya hint yağı ile 4 veya 5 damla papatya özü yağını karıştırın. Bu karışımı ısırık olan bölgeye günde birkaç kez sürün.