Deniz şeytanı nerede yaşar? İlk kez ne zaman deniz şeytanı görüntülendi ne kadar tehlikeli?

12 Şubat 2025
0 Yorum
1 124

Olağanüstü ve nadir bir olayda, “kara deniz canavarı” olarak (Melanocetus) olarak bilinen derin deniz avcısı, ilk kez gün ışığında canlı olarak gözlemlendi. Bu tarihi an, araştırmacı ve fotoğrafçı David Jara Boguna tarafından İspanya’nın Tenerife kıyılarında yakalandı. Genellikle 200 ila 2.000 metrelik zifiri karanlık derinlerde yaşayan yaratık, beklenmedik bir şekilde okyanuz yüzeyine çok daha yakın bir yerde görüldü.

DENİZ ŞEYTANI YÜZEYE ÇIKTI

Kara deniz canavarı, büyük ağzı, iğne benzeri dişleri ve avını çekmek için kullandığı başındaki biyolüminesan yemiyle kolayca tanınan, korkutucu ama büyüleyici bir türdür. Kayıp Balık Nemo’dan popüler kültürde ün kazanmış olsa da, gerçekte, bu türün deniz yaşam alanı nedeniyle görülmesi son derece nadirdir.

2 129


BİLİM İNSANLARININ İLK KEŞFİ

Bilim insanları, bunun canlı bir Melanocetus’un doğal ışıkta ilk kez belgelendiğine inanıyor. Yüzeye yakın bir yerde aniden ortaya çıkmasının ardındaki nedenler belirsizliğini koruyor, ancak uzmanlar sıcaklar, su basıncı veya derin deniz ekosistemindeki bozulmalar gibi çevresel değişikliklerin bir yol oynamış olabileceğini tahmin ediyor.

Marine biyolog Laia Valor, Oceanographic’e yaptığı açıklamada,

“Limana dönerken suda siyah bir şey fark ettim. Plastik ya da atık gibi görünmüyordu, oldukça sıra dışıydı. Onunla birkaç saat geçirdik. Çok kötü durumdaydı ve sadece birkaç saat hayatta kalabildi.”

3 132


Balığın sığ sulara neden çıkıldığı bilinmese de, biyolog Valor, şu cümleleri kullandı:

“Açıkçası, nedenini bilmiyoruz. Bu son derece nadir ve izole bir gözlem. Daha sık gerçekleşiyor olsaydı, daha önce de kaydedilirdi. Bu, balığın bu koşullarda ilk kez görüntülenmiş olabileceği anlamına geliyor.”

Bu dikkat çeken görüntü, deniz biyologlarına derin deniz canlılarının olağan karanlık ve yüksek basınçlı ortamlarının dışında davranışlarını ve uyum yeteneklerini incelemeleri için paha biçilmez fırsat sunuyor.