Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde meydana gelen depremden sonra deprem anında hayatta kalmak için ne yapmalı? Konusu tekrar gündeme geldi. Yaşam üçgeni de depremde mutlaka uygulanması gereken, hayat kurtarıcı yöntemlerdendir. Yaşam üçgeni nedir ve nasıl uygulanır? İşte ayrıntılar.
Yaşam üçgeni depremde hayata tutunmak adına uygulanabilecek enkaz altından sağ çıkmanızı sağlayacak bir yoldur. Doğru uygulandığında hayatta kalma şansınızı da artıracaktır.
Deprem esnasında evde, okulda, işyerinde hayatta kalabilecek kadar büyüklükte boşluğa sığınmaya yaşam üçgeni denir. Yaşam üçgeninin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili aşağıdaki resimler size fikir verecektir.
Deprem anında yaşam üçgeni oluşturmak için çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi veya sağlam bir dolap gibi yapının yanına geçip çömelmeli, başı eller ile koruyup yaşam üçgeni oluşturulmalıdır. Böylece hem yaşam boşluğu oluşturmuş hem de eşyaların üzerine düşme tehlikesinden korunmuş olursunuz.
Yaşam üçgeni oluştururken sağlam bir yapının yanına bu üçgeni oluşturmalı, özellikle evin temel direkleri sayılan kolonların yanında bulunan bir alanda yaşam üçgeni meydana getirmelidir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor:
“Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.”
Yaşam üçgeninde uygulamanız gereken adımlar şöyledir:
Güvenli bir yer bulup,
– Diz üstü ÇÖK,
– Baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN,
– Düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın.
Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.
Yaşam üçgeni deprem zamanı hayatta kalmak adına uygulanması gereken bir işlemdir. Doğru uygulandığında hayat kurtarır. Yaşam üçgeni hayati tehlikeye en aza indirir. Kişinin kendini daha güvende hissetmesine de yardımcı olur.