Depresyon, bedensel, zihinsel ve duygusal belirtilerle kendini gösteren psikolojik bir hastalıktır.
Depresyon, bedensel, zihinsel ve duygusal belirtilerle kendini gösteren psikolojik bir hastalıktır. Depresyon kişide hayattan zevk alamama, çökük ruh haline bürünme, kendini çaresiz ve yalnız hissetme gibi durumlara sebebiyet verir. Depresyon belirtileri en az iki hafta boyunca devam eden, ciddi bir rahatsızlıktır. Ancak tedavisi olan bir hastalıktır. Bu yazımızda Depresyon nedir? ,Depresyon belirtileri ve tedavisi nelerdir? Sorularının cevaplarını derledik, şimdi gelin birlikte göz atalım.
Depresyon Nedir?
Depresyon, zihinsel, bedensel ve duygusal davranışları olumsuz etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Toplumumuzda sıkça karşılaşılan depresyon, hemen hemen her yaşta görülebilir. Depresyonun kadınlarda, erkeklere nazaran daha çok görüldüğünü söyleyebiliriz. Depresyonda olan kişiler genel olarak kendilerini çökük bir halde, hayattan soyutlanmış, içi sıkıntılı ve karamsar düşünceler içinde bulurlar. Bazen de tüm duygularının yok olduğunu hissederler. Depresyon aynı zamanda dikkat dağınıklığı, odaklanamama gibi zihinsel olarak da kişiyi olumsuz yönde etkiler.
İnsanlar ruh halini kimi zamanlar mutsuz, keyifsiz, veya karamsar hissedebilir. Bu durum gayet normaldir. Ancak depresyonda olan insanlar, böyle duyguları daha yoğun ve daha uzun süre yaşayarak bu durumdan çıkamazlar. Depresyonda olmanın bazı belirtileri vardır, bu belirtiler şunlardır;
Depresyon Ne Kadar Sürer?
Depresyonun ne kadar zaman süreceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Bu nedenle net bir tarih vermek doğru olmaz. Ancak depresyon hastalığı en az 2 sene sürer diyebiliriz.2 seneden sonrada iyileşme birden gerçekleşmez. Zamanla ve aşama aşama beyin normale dönmeye başlar.
Erkeklerde Ve Kadınlarda Depresyon Belirtiler Nelerdir?
Depresyon belirtileri hastayı zihinsel, duygusal ve bedensel olarak etkiler. Bu belirtilerin şiddeti, bireyde depresyonun nasıl ortaya çıktığı kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Kişi tüm belirtileri yaşayacak diye bir kural yoktur. Aşağıda bahsettiğimiz belirtilerin birçoğu 15 günden fazla olarak kadın ve erkek hastalarda, hastanın tedavi olması gerekmektedir.
Yukarıda yazdığımız depresyon belirtilerinden bazıları başka bir sebepten dolayı ortaya çıkabilir yahut diğer rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Bunun için depresyon tanısı koyabilmek adına ve depresyon tedavisi için klinik yardım alınması gerekir.
Depresyondan Nasıl Kurtulurum?
Kan, B12 ve vitamin değerlerine baktırın. Kansızlık ve B12 eksikliği hatta D vitamini eksikliği depresyonun ana nedenlerindendir. Bu vitamin oranlarınız normal seviyeye geldiğinde, kan değerleriniz normale döndüğünde bir süre sonra kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.
Depresyondan kurtulmanın en etkili diğer yöntemi de kendinize devamlı olarak uğraşabileceğiniz hayırlı bir meşgale edinmek olmalıdır.Dikiş dikin, yabancı dil öğrenin, yemek tarifleri öğrenip yapın.
Ailenizle, arkadaşlarınızla, sevdiklerinizle bol bol zaman geçirmelisiniz.
Duygularınızı içinize atmayın. Başkalarına karşı duygu ve düşüncelerinizi ifade edin. Kendinizi ifade etmekten korkmayın.
Depresyon belirtilerinde yazdığımız gibi kişi depresyondayken hiçbir şeye karşı ilgisi ve isteği olmaz. Evde hiçbir şey yapmadan yada yataktan çıkmadan içinizden isteğin gelmesini beklemeyin. İstemeseniz de faaliyete geçebilmek adına adım atın. Yoksa depresyondan yeniden tekrarlayıp başa dönebilirsiniz.
Anın tadını çıkarmaya bakın. Asla geçmişte yaptığınız hataları düşünüp, geçmişe odaklı yaşamayın. Herkes hayatında hatalar yapabilir. Önemli olan bu hatadan ders çıkarıp, hatayı tekrar etmemelidir.
Hayata karşı olumlu bakmaya çalışın. Duygu ve düşünceleriniz olumsuz olsa dahi bunu yerinde ve zamanında olacak şekilde ifade edin.
Depresyondan kurtulma sürecinizde bazen gelgitler olabilir. Ya da bazen depresif ruh halinizde artışlar olabilir. Bu çok normaldir. Çünkü hiçbir şey bir anda gerçekleşmez, istediğimiz gibi olmaz. Bunun için öncelikle sabretmelisiniz.
Ailenizle, sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla birlikte vakit geçirin. Onlarla evde veya dışarıda sevdiğiniz aktivitelerde bulunun.
Gün içinde en azından 20 dakika dışarıda ister yalnız ister sevdiğiniz biriyle yürüyüş yapın. Açık havada yapacağınız yürüyüş antidepresanlarla aynı etkiyi vermektedir. İlk önce yürüyüş sürenizi ve temponuzu kısa tutun. Sonraki günlerde yavaş yavaş arttırın.Düzenli spor yapmak da depresyonla savaşmakta çok etkili rol oynayacaktır.
Uzun süre uyuyorsanız bu süreyi daha kısa tutmaya çalışın. Çok uyumak kişiye tembellik yapar. Az ama uykunuzu alabilecek kadar uyumak vücudunuza zindelik katar.
Ev içinde daha hareketli olmak için ev içi sorumluluklarınızı arttırın.
Uyku saatlerinizi düzene sokun. Gece geç saatlerde uyuyup geç saatlerde uyanmak depresyona girmek için bir adımdır. Depresyondan kurtulmak içi erken yatıp erken kalkmaya çalışın.
Sabah güneşi insanı depresyona girmekten korur. Ayrıca güneş doğarken uyumamak da insanın güne mutlu ve enerjili başlamasını sağlar. Günün ilk ışıkları insana huzur verir bunu unutmayın.
Depresyon Tedavisi Var mıdır?
Uzmanların yaptığı araştırmalara göre depresyon tedavi edilebilen bir hastalıktır. Her hastanın tedavi durumu depresyonun hayatını ne kadar etkilediğine bağlıdır. Hasta orta derece veya şiddetli derecede depresyonda ise bu durumlarda genelde antidepresanlar ve psikoterapi yöntemi uygulanır.