Kaşlar, yüzünüzde estetik açıdan büyük bir etkiye sahiptir ve gözlerinizi çerçeveleyerek ifadelerinizi güçlendirir. Ancak zamanla, yaşlanmanın etkisiyle çoğu insan kaşlarının inceldiğini fark eder. Peki yaşlandıkça kaşlar neden incelir, hiç düşündünüz mü? Dermatologlar, yaşlandıkça kaş incelmesinin nedenlerini ve nasıl önlenebileceğini açıklıyor. İşte tüm detaylar…
Yaşlandıkça kaşlarımız inceliyor, peki bu kaçınılmaz bir son mu? Dermatologlar, yaş ilerledikçe kaşların incelmesinin nedenini ve nasıl önlenebileceğini açıklıyor. Pek kaşların incelmemesi için neler yapılabilir? Gelin birlikte öğrenelim.
New York merkezli dermatolog Dr. Lian Mack, kaşların zamanla seyrelmesinin doğal bir süreç olduğunu belirtiyor. Mack, “Yaşla birlikte kaş ve kıl kökleri yaşlanır ve genellikle daha ince, daha zayıf kıllar üretir,” diyor. Özellikle 40’lı yaşlara gelindiğinde kadınlarda östrojen, erkeklerde testesteron hormonunun azalmasıyla birlikte saç ve kaşlar incelir. Yaşlanmanın yanı sıra kaşların incelmesinin başka sebepleri de vardır.
Dr. Mack, aşırı epilasyon, kemoterapi tedavileri, tiroid hastalığı, hormonal dengesizlikler ve beslenme eksikliklerinin kaş dökülmesine sebep olabileceğini söylüyor. Hormon değişiklikleri kaşların dökülmesinde önemli bir etkendir. Dermatolog Dr. Ife Rodney ise doğal yaşlanma sürecinin saç büyüme döngüsünü etkileyerek kaşların yoğunluğunu ve kalınlığını azalttığını vurguluyor.
Genetik de kaşların incelmesinde önemli bir rol oynar. Dr. Mack, kıl kökü sayısının genetik olarak belirlendiğini ifade ediyor: “Eğer doğuştan seyrek tüylü bir insansanız, genetik olarak daha kalın kaşlara sahip olan birine göre kaş kaybınız daha hızlı olabilir.” Benzer şekilde, genetik saç dökülmesine yatkınsanız, saçlarda incelme yaşama ihtimaliniz de artar.
Kaşlarınızın inceldiğini fark ettiğinizde, süreci yavaşlatmak için dermatologların önerdiği bazı yöntemleri deneyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler:
Antioksidanlar açısından zengin meyve ve sebzeleri içeren sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanın. Bunun yanı sıra takviye kullanımı da önemlidir. E vitamini, biyotin ve demir takviyeler kaşlarınızın büyümesini destekleyecektir.
Kaşlarınızı sıklıkla almayı bırakın. UV ışınları saç köklerine zarar verebileceğinden kaşlarınıza güneş koruyucu uygulayın. Sert kimyasal içeren kozmetik ürünlerinden kaçının. Kaş büyümesini teşvik etmek için özel serumlar kullanın.
Kaşlarınızın seyrek görünümünü gidermek ve dolgun görünmesini sağlamak için aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz:
Kaş serumu veya kremi kullanın: Peptit, biyotin ve pantenol gibi kıl büyümesini destekleyen bileşenler içeren ürünler kullanarak kaşlarınızın dolgunlaşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kaş kalemi veya jel deneyin: Kaş kalemleri ve jelleri, seyrek kaşları doldurarak geçici bir dolgunluk yanılsaması sağlayabilir. Doğal görünüm için kaş renginize yakın bir ton seçin. Kaş kalemi kaşlarınız içerisindeki boşlukları doldurarak, kaşlarınızın daha kalın görünmesini sağlayacaktır.
Bir uzmana başvurun: Kaşlarınızın incelmesini istemiyorsanız ve uyguladığınız yöntemler sonuç vermediyse mutlaka bir dermatoloğa başvurun. Dermatologlar, kaş incelmesine yönelik daha profesyonel tedaviler sunabilir.
Dermatolog Dr. Mack, “intralezyonel kenalog enjeksiyonları” gibi tedavilerin saç folikülü çevresindeki iltihabı azaltarak kaş incelmesini önleyebileceğini söylüyor. Aynı zamanda, trombosit açısından zengin plazma (PRP) enjeksiyonları da doğal yaşlanmaya bağlı incelmeyi gidermede etkili olabilir.
Diğer bir seçenek ise microblading uygulamalarıdır. Mack, “Microblading, yarı kalıcı ve doğal görünümlü bir çözüm sunar,” diyor. Ancak, bu yöntemin alerjik reaksiyon, enfeksiyon ve istenmeyen sonuçlar gibi riskleri olabileceğini de ekliyor.