Mevsim değişimlerinde, kadın erkek ayrımı olmadan pek çok insan saç kaybı problemiyle karşılaşırken, özellikle kış dönemine geçişte saç dökülmesi sorunu yaşayanların sayısındaki artış dikkat çekici hale geliyor. Günlük 100 saça kadar saç kaybının olağan kabul edildiğini belirten Medicana Sağlık Grubu Dermatoloji Birimi Uzm. Dr. Necla Eryılmaz, bu miktarı aşan durumlarda tedbir alınması gerektiğini ifade etti.
Mevsim dönüşlerinde meydana gelen iklim farklılıkları bedenimizde pek çok değişikliğe yol açıyor. Saç kaybının da çeşitli nedenleri olabileceğine vurgu yapan Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Birimi Uzm. Dr. Necla Eryılmaz, saç kayıplarında uygun tedaviyi uygulayabilmek için teşhisin doğru yapılmasının önemine dikkat çekti.
Mevsimsel saç dökülmesi veya yoğun saç kaybının iki aydan fazla sürmesi durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Dermatoloji Bölümü Uzm. Dr. Necla Eryılmaz, saç dökülmesinin genetik etkenlerden strese, yetersiz beslenmeden hormonal değişikliklere kadar pek çok nedene bağlı olabileceğini ifade ederek şunları söyledi;
“Aslında her saç teli, büyüme evresini tamamladığında dökülür. Saç kaybı şikayeti ile başvuran hastalar, 3 ay öncesine dönük olarak değerlendirilir. Saç kaybının nedenini anlayabilmek için 3 ay öncesinde yaşanan hastalıklar, tüketilen yiyecekler veya kullanılan ilaçların incelenmesi, doğru bir değerlendirme için zorunludur. Bunun için saç döngüsünü bilmek önemlidir. Saç döngüsünü anlayarak tedavi uygulamak ve bu döngüye göre neden aramak, tedavi başarısı açısından oldukça önemlidir” dedi.
Mevsimsel saç kaybının farklı nedenleri olabileceğini ve bunun saçın doğal bir süreci olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Necla Eryılmaz sözlerine bu cümlelerle devam etti; “Bu doğal süreçte saçların 3 aşaması bulunur. İlki olan anagen evrede, saçların büyük kısmı canlı, sağlıklı ve parlak bir görünüme sahip olur. Anagen dönem sürekli devam etmez. Çünkü saç, canlı bir yapıdır ve her şeyin bir süreci olduğu gibi saçların da bir döngüsü vardır. Ortalama 2 ila 7 yıl boyunca saçlar anagen evrede kalır, bu saçların en canlı olduğu dönemdir ama bu sürenin ardından yenilenme ihtiyacı doğar. Bu aşama katagen dönem olarak adlandırılır. Katagen safhada saç büyümesi durur. Bu süreç yaklaşık 3 ay sürer. Tüketilen gıdalar, içecekler ve düzenli alınan ilaçlar da saçı doğrudan etkiler. Bu nedenle saçı korumak kadar desteklemek de büyük önem taşır” ifadelerini kullandı.
Vücudumuzdaki pek çok değişim saçlarımızı da etkilerken, vitamin eksiklikleri, hormonal değişiklikler, ruh hali bozuklukları gibi faktörlerin yanı sıra mevsimsel değişiklikler de saç yapısının bozulmasına neden olabiliyor. Uzm. Dr. Necla Eryılmaz, saç dökülmelerinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun saç folikülünün zarar görmemesi olduğunu belirtti. Eryılmaz, “Eğer saç folikülü zarar görmüşse, saç geri gelmez. Yani saçın kökü tahrip olmuştur. Saç kökünü tahrip eden çeşitli nedenler vardır. Örneğin enfeksiyon hastalıkları, hastalık sırasında kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, ciddi yanıklar veya lupus gibi halk arasında kelebek hastalığı olarak bilinen sistematik hastalıklar saç kökünü tahrip eder. Folikül canlılığını kaybeder ve bu bölgeden bir daha saç çıkmaz. Önemli olan saçın gerçekten folikülünün bulunmasıdır. Eğer saç folikülü varsa endişelenmeye gerek yoktur çünkü saçın kökü olduğu için saçın çıkması mümkündür” şeklinde konuştu.
Saç döngüsünde, saçın dökülüp yeniden çıkmasının doğal bir durum olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Necla Eryılmaz, şu bilgileri verdi: “Saçlar belirli aralıklarla yenilenir. Bu yenilenme süreci günlük ortalama 100 tel saç kaybını kapsar. Yenilenme dönemi geldiğinde saçların dökülmesi olağandır. Yıkama ve tarama sırasında daha fazla saç telinin dökülmesi mümkündür. Saç dökülmesini değerlendiren yöntemler mevcuttur. Eğer saç dökülmesi normalden fazlaysa, günlük 100 tel sınırını aşıp aşmadığına bakılır veya çekme testi yapılır. Normalde bir tutam saç çekildiğinde bir saç telinin gelmesi ya da hiç saç telinin gelmemesi beklenir ama 5-6 telden fazla saç çıkarsa, bu durumda gerçek anlamda saç dökülmesi olduğu kabul edilir. Bu hastaların bir uzman hekime başvurması gerekir. Dönüştürülebilir saç dökülmelerinde, hastanın durumuna göre destekleyici tedaviler uygulanır veya saç kökünü güçlendiren ürünler kullanılır.”