Detaylı ultrason: Nedir, ne zaman çekilir, gerekli midir, ne işe yarar?

24 Ağustos 2022
0 Yorum
detayli ultrason nedir ne zaman cekilir gerekli midir ne ise yarar

Detaylı ultrason anne karnındaki fetüsün gelişimini ayrıntılı bir şekilde gösteren bir taramadır. Detaylı ultrason gebeliğin 18 ila 22. Haftaları arasında yapılır. Bebeğin ve annenin sağlık durumuna göre daha erken veya daha geç de bu ultrason işlemi uygulanabilir.

Ayrıntılı ultrason olarak da bilinen detaylı ultrason, ultrason yardımı ile rahimdeki fetüsün tepeden tırnağa incelenmesi demektir. Ayrıntılı ultrason; fetüsteki kusurların, engellerin, kromozom anormalisinin,  doğumdan önce tespit edilmesini sağlar.

DETAYLI ULTRASON NEDİR?

Detaylı ultrason hamileliğin ikinci trimesterinde (hamilelikte 18 haftanın üzerinde) yapılır. Bebeğin ve plasentanın pozisyonunu inceler. Bebeğin karın organlarının, kalbinin, kollarının, ellerinin, bacaklarının, ayaklarının, gözlerinin, burnunun, dudaklarının ve beyin anatomisinin tepeden tırnağa muayenesini içerir.Her organ, pozisyon, büyüklük, diğer organlarla ilişkisi ve gebelik yaşına göre normallik açısından değerlendirilir. Fetal büyüme, plasental pozisyon ve erken doğum riski de belirlenir.

DETAYLI ULTRASON NE KADAR SÜRER ve HAMİLELİĞİN KAÇINCI HAFTASINDA YAPILIR?

Detaylı ultrason 30 ila 40 dakika arasında sürer, genellikle 18-22. gebelik haftalarında yani 2. trimesterde yapılır.

Fakat hamilelikte karşılaşılabilecek bazı riskli durumlarda doktor detaylı ultrasonu herhangi bir zaman beklenmeden yapılmasını veya tekrarlanmasını gerekli görebilir.

detayli ultrason 1

DETAYLI ULTRASON NASIL YAPILIR?

Hamilelikte çekilen detaylı ultrasonda; rahim yapısı, plasenta(bebek eşi) ve bebek incelenir. Bunun için anne adayı sırtüstü uzanır ve yatar pozisyondayken karından ultrasonu ortalama 30-40 kadar sürede çekilir. Bu sayede anne karnındaki bebeğin genel ve rutin değerlendirilmesinin sonrasında sırasıyla bebeğin kafa, boyun, göğüs kafesi, kalp, karın, genital bölge ve kol ve bacaklar ve omurgası detaylı şekilde incelenir.

detayli ultrason 2

DETAYLI ULTRASON NE İŞE YARAR?

  1. Detaylı ultrason veya düzey ultrason olarak da adlandırılan gebelik ultrasonu ile bebekte olası beyin ve kalbindeki gelişimsel anomaliler, karın duvarının kapanmaması, omurga açıklığı, yüz, eller ve ayaklarda meydana gelen gelişim bozuklukların tespit edilebilmektedir.
  2. Detaylı ultrason ile aynı zamanda anne karnındaki bebeğin durumu, dış gebelik ihtimali ve bebeğin içinde olduğu amniyon sıvısının miktarı incelenip değerlendirilir ve bu sayede bebeğin sağlığı konusunda fikir sahibi olunur.
  3. Detaylı ultrason ile bebeğin hamilelik süresince anne karnındaki gelişimi ve sağlığı hafta hafta kontrol edilir.
  4. Hamilelikte detaylı ultrason ile riskli hamilelikler, doğumsal herhangi bir sakatlık ve hastalıklar tespit edilebilmektedir.
  5. Ayrıntılı ultrason ile hamilelikte anne karnındaki bebeğin kalp atımı incelenebilir ve fetüsün canlı olup olmadığı tespit edilebilir. Ek olarak, bu ultrason sayesinde bebekte genetik geçişi gösteren birçok hastalık ve bulguları gözlemlenebilir.
  6. Hamilelikte çekilen detaylı ultrason ile anne karnında büyümekte olan bebeğin tüm anatomik organları, gelişim haftasına göre tanımlanmış tüm özellikleri incelenir. Bunlarda anormal bir bulguya rastlanıldığında görülebilecek hastalık ihtimalleri araştırılır ve bebeğin hem doğum öncesinde hem de doğum sonrasında yaşayabileceği problemlere yönelik gerekli tedbirler alınır ve tedavi planı oluşturulabilir.

detayli ultrason 3

DETAYLI ULTRASON BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Hamilelikte bebeğin anne karnındaki durumunun ayrıntılı şekilde incelenmesini sağlayan detaylı ultrasonun bebeğe ve anne adayına herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu ölçüm sayesinde elde edilen detaylı ultrasonografi raporu sayesinde bebeğin anatomik incelenmesi ve hamileliğin durumu incelenir.

detayli ultrason 4

DETAYLI ULTRASON HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Detaylı ultrason aşağıdaki durumlarla karşılaşıldığında öncelikli olarak yapılabilir:

  1. 35 yaş üstü hamileliklerde,
  2. Anne veya baba adayının ailesinde doğuştan anatomik bozukluk bulunma geçmişi olması halinde,
  3. Hamile anne adayında yapılan tarama testlerinde doğumsal kusura yol açabilecek anormallikler tespit edilmesi durumunda,
  4. Anne adayına önceden yapılan birinci basamak ultrasonografi bulgularında şüpheli bir durum tespit edildiğinde detaylı ultrason yapılması öncelikli olur.

detayli ultrason 5

DETAYLI ULTRASON VE 3 BOYUTLU ULTRASON AYNI ANLAMA MI GELİR?

Detaylı ultrasonografi, ayrıntılı ultrasonografi ve ileri düzey (ikinci düzey) ultrasonografi aynı şeyi ifade etmektedir. Fakat 3 boyutlu ultrasonografi veya 4 boyutlu ultrasonografi bunlardan farklı yöntemlerdir.