Yemek yapmak, kimine göre sadece karın doyurmak için bir gereklilikmiş gibi olsa da kimine göre de yaparken mutluluk duyduğu, eğlenip zevk aldığı bir hobi haline dönüşebiliyor. Yemek yapmak, her ne kadar eğlenceli olsa da gözden kaçan ufak hata ya da ihmaller zaman zaman birtakım kazalara sebep olabiliyor.
Bunlar arasında en sık yapılan ise; ya unutkanlıktan dolayı ocağın altını kapatmamak ya da pişme hızını yeterince iyi ayarlayamamaktan kaynaklı ortaya çıkan yanık kazalarıdır.
Tencerenin yanması ya da yemeğin dibinin tutması durumunda işinize yarayacağını düşündüğümüz en etkili püf noktaları ise sizler için araştırdık. Peki tencere temizliği en iyi hangi malzemelerle yapılır? İşte yanık, dibi tutan tencereleri kurtarmanın yolları…
Dibi tutan tencereleri hiç leke kalmayacak şekilde derin temizlenmesi için sirkeden yararlanabilirsiniz.
Tencereye 1 su bardağı kadar sirke koyup, kapağı kapalı şekilde 1 gün boyunca öylece bekletin. Ertesi gün her zamanki gibi sıradan yıkama işlemi yaparken yanıkların bir bir çıktığını fark edeceksiniz.
Karbonatta tıpkı sirke kadar etkili olup dibi tutan tencereyi eski hale dönmesini kolaylaştırmaktadır. Tencere sıcak iken karbonat koyup üzerine kaynatılmış su ilave ederek lekelerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Kalıntılı lekeler yumuşamaya başlayınca deterjanlı süngerle temizliğini yapabilirsiniz.
Eğer yanma içeride değil de tencerenin yüzeyindeyse buradaki lekeleri de karbonatla yok edebilirsiniz. Lekeli yere bir miktar karbonat serpip yarım limon suyu ile ovalayıp durulamanız yeterli olacaktır.
Yanmış tencereyi temizlemenin en etkili yöntemlerinden birisi de limon ve tuzdur. Tencerede limon ve tuzu suyla kaynatın. Lekeler kendiliğinden rahatlıkla çıkacaktır.
Tencerenin dibini yemek kalıntılarından, yandığı için daha da inatçı bir hale gelmiş lekelerden kurtardık kurtarmasına ama yanan bir tencerenin dış kısmında da lekeler oluşabiliyor, bunu da unutmamalı.
İçerisinde kalıntıların oluştuğu dibi tutmuş bir tencerenin içini temizlemek kadar dışının da iyi bir şekilde temizlenmesi bir hayli önemlidir. Çeşitli sebeplerden kaynaklı dibi tutan ya da yanan tencerenin dışında oluşan kahverengimsi- siyah tonlardaki inatçı lekelerden arınmak için doğru ve etkili temizlik işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için ilk olarak tencerenin soğumasını bekleyin. Tencere oda sıcaklığına erişince tencerenin dış tarafında görülen lekelenmelerin üzerine bir tutam karbonat dökün. Daha sonra temizlik için kullanacağınız bulaşık süngerinin de üzerine yaklaşık 1 yemek kaşığı olacak kadar karbonat ilavesinde bulunun.
Karbonatlı süngerin üstüne yarım limonun suyunu sıkın. Karbonat ve limon ikilisi bir arada buluştuğunda anında beliriverecek olan köpürme ile lekelerin üzerine gidin ve güzelce ovalayın. Lekelerin çoğunluğunun bu yöntemle çıktığını göreceksiniz.
Eğer lekeler sandığınızdan da inatçı çıktıysa lekeli tencereden daha büyük bir tencere veya kabın içine kaynar su koyun, üstüne yine 3-4 yemek kaşığı kadar karbonat ilavesinde bulunup leke olan tencerenin lekeli kısımlarını bu karışıma değecek şekilde yerleştirin.
Tam bu şekilde en az 3-4 saat beklettikten sonra artık iyice yumuşayan lekeleri temiz bir sünger yardımıyla çıkarmaya çalışın. Bu yöntem sayesinde tencerenizin dışının da parıl parıl parladığına şahit olacaksınız.
Yoğurt mayalama gibi işlemlerden dolayı tencerede süt kaynatırken ocağın altını çok açmamanıza rağmen istemsiz bir şekilde dibinin tuttuğunu fark ettiğinizde uygulamanız gereken ilk şey; içerisine kaynar su eklemektir.
Bir müddet kaynar su beklettikten sonra içine karbonat ile sirke koyun, birkaç saat beklettiğinizde tenceredeki lekeler kaybolacaktır.