Dikkat! Gözlerdeki işaretler kanserin habercisi olabilir

21 Mart 2024
0 Yorum
dikkat gozlerdeki isaretler kanserin habercisi olabilir

Karaciğer kanseri sessiz ilerleyişi ve erken dönemlerde teşhisinin zor olmasıyla biliniyor. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar hastalığın belirtilerinin gözlerde görülen değişikliklerle ortaya çıkabileceğini gösterdi.

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre birincil karaciğer kanseri nadir görülen ancak sonucu ölümcül olabilen bir kanser türü. Bu tür kanserde kötü huylu hücreler karaciğerde oluşur. İkincil karaciğer kanserinde hastalık vücudun başka bir yerinde gelişerek karaciğere yayılır. Birincil kanser türünde erken teşhis özellikle hayati önem taşır.

Karaciğer kanseri sessiz ilerleyen ve erken evrelerde fark edilmesi zor olan bir hastalık olarak biliniyor. Karaciğer kanserinin belirtileri arasında iştah kaybı, kilo kaybı, sürekli tok hissetme, bulantı, karın ağrısı veya şişlik, kaşıntılı cilt ve aşırı yorgunluk yer alıyor. Ancak, Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) karaciğer kanserinin gözlere bakılarak anlaşılabileceğini vurguluyor.

GÖZLERDE SARILIĞA DİKKAT

Gözlerdeki belirtiler, karaciğer kanserinin erken tespiti için önemli bir işaret olabilir. Gözlerin beyaz kısmına ‘sklera’ denilir ve sağlıklı göz dokusu beyaz görülür. ‘Sarılık’ olarak bilinen gözlerin beyazının sararması karaciğer kanserininin en yaygın belirtilerinden biri olarak kabul ediliyor.

Sarılık, kandaki hemoglobin adı verilen oksijen taşıyan bileşenler bilirubine dönüştüğünde ve vücut bilirubini temizleyemediğinde ortaya çıkar. Bilirubinin karaciğerden safra kanallarına gitmesi gerekir. Daha sonra ise boşaltım sistemiyle vücuttan atılır. Bu döngüde terslik olursa bilrubin birikimi sarılığa neden olur. Karaciğer ise kırmızı kan hücrelerinin parçalanması da dahil olmak üzere bedende önemli rol oynayan bir organdır. Karaciğerdeki birçok değişiklik ise gözlerin sararmasına neden olur.

haber ici

HER ZAMAN KANSERDEN KAYNAKLANMIYOR

Sarılık her zaman karaciğer kanserinin belirtisi değildir. Bazı durumlarda geçici bir bilirubin birikimi veya B-12 eksikliği nedeniyle kırmızı kan hücresi üretimindeki değişikliklerden sarılık oluşabilir. Karaciğerden başlayan veya yayılan kanser karaciğer hücrelerine veya safra kanallarına zarar verebilir, bu da bilirubinin ne kadar iyi işlendiğini etkiler. Pankreas kanseri de yayıldığında, genellikle karaciğere gider. Bu da sarılığa neden olabilir. Öte yandan nadir görülen pankreas kanseri de tümör safra kanallarını tıkayacak kadar büyüdüğünde sarılığa yol açabilir.

JAMA Network’te yayınlanan kanserde sarılık hakkındaki çalışmaya göre sarılığın tedavisi bilirubin seviyelerinin yükselmesine neden olan duruma bağlı olarak değişir. Eğer viral hepatit kaynaklıysa, doktorlar antiviral ilaçlar reçete edebilirler. Safra kanallarının tıkanması durumunda, cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda, safra kesesi veya tıkanmaya neden olan tümörün çıkarılması ameliyatla gerçekleştirilebilir.

haber ici 1

KARACİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Karaciğer kanserinin kesin nedenleri tam olarak bilinmese de bazı risk faktörleri vardır. Alkol tüketimi, hepatit B veya C enfeksiyonu gibi faktörler hastalık riskini artırabilir. Obezite ve sağlıksız beslenme de bu riski artırabilir. NHS, sağlıklı yaşam tarzını, düzenli egzersiz yapmayı ve beslenmeye dikkat edilmesini öneriyor. Karaciğer kanseri tedavisi, hastalığın aşamasına ve yayılma durumuna bağlı olarak değişiyor. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale ve karaciğer nakli bulunur. Ancak, kanserin yayıldığı durumlarda semptomların hafifletilmesi amaçlanır.

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır ve yayınlandığı tarihten önceki bilimsel araştırmalara ya da uzman görüşlerine dayanmaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurulmalıdır.