Dilin altında şişlik neden olur? Dil altı şişliği nasıl geçer?

25 Ağustos 2021
0 Yorum
UN 2024 12 25T225038.719

Dil altı şişmesinin nedenleri; alerji, enfeksiyon yahut aft gibi ağız yaralarından kaynaklanıyor olabilir. Alerjiden veya enfeksiyondan kaynaklanan dil altı şişmesi, korkulacak bir durum değildir. Ancak 10-15 günden daha uzun bir süredir dil altı şişliği devam ediyorsa, bu durumda kişinin doktor muayenesinden geçmesi gerekmektedir.

DİL ALTI ŞİŞMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Tükürük Bezlerinde Taş

Tükür bezlerinde oluşan taş, dil altının şişmesine neden olmaktadır. Tükürük bezlerinde mineral taşlarının kristalleşmesi durumuna, tükürük bezi taşı denir. Tükürük bezi taşı, dil atının şişmesine ve bununla birlikte dilin ağrımasına neden olmaktadır.

Dil Kanseri

Dil altı şişmesinin nedenlerinden biri de dil kanserdir. Dil kanseri kendini, dil altı şişmesi ve uzun süredir iyileşemeyen dil yaraları olarak kendini gösterir. 15 günden fazla bir süredir, dilde şişlik yahut dilde yaralar varsa, kişinin doktora başvurması gerekmektedir.

UN 2024 12 25T225053.081

Enfeksiyonlar

Ağız içinde yahut dil altında oluşan enfeksiyonlar, dil altının şişmesine neden olabilir. Hatta şişme ile birlikte ağrı görülmesi muhtemeldir. Dil altında enfeksiyon; kişinin farkına varmadan dilini ısırıp dilinde yara oluşmasıyla ortaya çıkabilir. Ağız içerisinde bulunan bakteriler, dil ısırması sonucu oluşan yaranın üzerinde enfeksiyona neden olmaktadır.

Tükürük Bezi Kisti

Tükürük bezlerinde enfeksiyon oluşması, taş oluşması yahut tümör nedeniyle tükürük bezinde kist oluşur. Tükürük bezi kisti, dil altında şişmeye yol açabilir.

Lenfoepitelyal Kist

Lenfoepitelyal kist, tükürük bezlerinde oluşan, yavaş bir şekilde büyüyen dokudur. Lenfoepitelyal kist, HIV enfeksiyonunun belirtileri arasındadır. Lenfoepitelyal kist dil altında şişmeye neden olmaktadır.

Alerji

Vücudun herhangi bir maddeye karşı aşırı reaksiyon göstermesi durumuna anafilaksi denir. Anafilaksi; bazı besinlere kaşı gıda alerjisinin olması, kullanılan bazı ilaçlar yahut bal arısı gibi böceklerin ısırması sonucu ortaya çıkar. Anafilaksi de kişinin dil altı da dahil dilinin tamamı şişer. Bu durumda kişinin muhakkak doktora gitmesi gereklidir.

DİL ALTI ŞİŞMESİ İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLMELİDİR?

Dil altının şişmesi durumunda kişi KBB (Kulak Burun Boğaz Hastalıkları) doktoruna gitmelidir.

UN 2024 12 25T225158.861

DİL ALTI ŞİŞMESİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dil altı şişmesinin tedavisi, altında yatan nedeni bağlı olarak değişmektedir. Dil altı şişmesi, tükürük bezlerinde taş oluşmasından kaynaklanıyorsa doktor anti-inflamatuar ilaçlarla yahut ameliyat ile tedavi edebilir. Tükürük bezi kisti, dil altı şişmesine yol açıyorsa, doktor bu durumda ameliyatla kisti çıkarabilir. Dil altı şişliğinin nedeni alerjiden kaynaklanıyor ise, doktor birtakım alerji ilaçları reçete edebilir.

DİL ALTI ŞİŞLİĞİ TEDAVİ SÜRESİNCE DOKTOR TAVSİYELERİ NELERDİR?

Dil altı şişmesi durumunda kişi ağzı içi temizliğine dikkat etmesini,
Günde 2 kez dişlerini fırçalamasını hatta diş ipi kullanmasını,
Asitli yahut baharatlı gıdalar tüketmemesini,
Bol bol su içmesini,
Gün içerisinde 2 defa, 1 çay bardağı ılık suyun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz katarak ağız içi gargarası yapmasını,
Hasta kortizonlu astım spreyi kullanıyorsa, astım spreyi kullandıktan sonra ağzını su ile çalkalamasını,
Alkol ve sigara kullanmamasını istemektedir.