Dilde sarılık dilin çeşitli nedenlerden dolayı sarı hale dönmesine denir ve genellikle zararsız, geçici bir durumdur. Dilimizin yüzeyinde bulunan küçük çıkıntılar papilla olarak adlandırılır. Papillalarda biriken ölü deri hücreleri dilde sarı bir görünüme yol açar. Fakat bu hücreler zararsızdır.
Ağız hijyenine dikkat etmemek
Ağız kuruluğu veya ağız bakımına özen göstermemek dilde sarılığa neden olur. Dişler düzenli olarak ve doğru bir şekilde fırçalanmalıdır. Bu yapılmazsa dil yüzeyinde bakteriler oluşur. Bunlar cilt hücreleriyle beraber dilde birikerek dilin rengini sarıya çevirebilir. Tütün, gıda artıkları vb. dilde hapsolur ve bakteriler tarafından salgılanan pigmentler dilde sarılık meydana getirir. Dili ve dişleri iyice temizlemek bakterileri azaltır ve sarılık gelişme riskini düşürür. Dişleri fırçalarken dili de temizlemelidir.
Mantar hastalığı
Dil mantarı, dil sararması nedenleri arasında en yaygın olanlardan biridir. Candida adı verilen mantar çoğunlukla ağız boşluğunda, dil üzerinde ve damakta ortaya çıkar. Bu mantar enfeksiyonuna bağışıklık sistemi zayıf kişilerde daha sık rastlanır.
Tütün kullanımı
Tütün ürünlerinde yer alan bileşikler ve toksinler, cilt hücrelerinde tahrişe ve renk değişikliğine sebep olur. Dilde sarılık sorunu sigara içenlerde sık karşılaşılan bir durumdur.
Ağız kuruluğu veya ağızdan nefes alma
Dilde sarılık ağız kuruluğunun veya ağızdan nefes alıp vermenin bir belirtisi olarak meydana gelebilir.
Ağızdaki tükürük miktarının yetersiz olmasına ağız kuruluğu denir. Tükürük salgısı ağzın ve dilin bakterilerden temizlenmesi, diş çürüklerinin engellenmesi için gereklidir. Şeker hastalığı, Sjogren sendromu, ilaçların yan etkileri, kemoterapi ve radyasyon ağız kuruluğuna sebebiyet verebilir. Uyku esnasında ağızdan soluk alıp vermek de ağız kuruluğu yapabilir.
Sarılık hastalığı
Sarılık hastalığı gözlerde, ciltte veya dil yüzeyinde sarı renk değişikliği oluşturabilir. Karaciğer hasara uğradığı zaman bilirubin maddesini düzgün bir şekilde işleyemez. Bunun sonucunda da sarılık hastalığı gelişir. Bilirubin, sarı bir pigment olup, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla üretilir. Sarılık hastalarının vücudunda aşırı bilirubin birikimi görülür. Buna bağlı olarak dilde, göz beyazlarında ve ciltte sararma gözlemlenebilir.
İlaçların yan etkileri
Dilin rengini ilaçlar da değiştirebilir. Tabii ki bu yan etki her ilaç kullanımında ortaya çıkmaz.
Mide hastalıkları
Mide zarında iltihaplanmaya yol açan rahatsızlıklar etkisini dilde de göstererek sarı bir tabaka meydana getirebilir. Araştırmalara göre Helicobakter pylori bakterisi bu durumu tetikleyen faktörlerin başında gelir. Mide zarında kronik enfeksiyon veya midede gastrit hastalığının belirtilerinden biri dilde sararmadır.
Kanser
Dil üstünde sarı bir kaplama görülmesi nadiren de olsa kanser hastalığına işaret edebilir.
Coğrafik dil
Harita dil olarak da bilinen bu durum; dilde harita şeklinde lekeler olmasıdır. Dildeki papillerin eksikliği hâlinde ortaya çıkar. Sebebi kesin bilinmemektedir. Kalıtsal olabileceği düşünülmektedir. Lekeler çoğunlukla kırmızıdır fakat sarıya dönme ihtimali de vardır.
Antibiyotik kullanımı
Antibiyotiklerden bazıları mikrop ve mantar gelişimine zemin hazırlar. Vücuttaki yararlı bakterileri azaltarak dengesizliğe neden olan bu antibiyotikler dil yüzeyine sarı bir görünüm verebilir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinden biri dilde sarılıktır.
Bu soruna KBB uzmanı bakar. Yapılacak ilk şey buna neyin yol açtığını belirlemektir. Tedavi, sebebe yönelik olacaktır.
Dilde sararma reflü nedeniyle oluşmuşsa bu hastalığın tedavisine odaklanılır. Reflü iyileştiğinde bu şikâyet son bulacaktır.
Tuz kullanımı
Dilinizin sararaan yerlerine bir tutam tuz koyup ıslatılmış bir diş fırçasıyla dilinizin yüzeyini yavaşça kazıyın. Bunu 1 dakika sürdürün. Dilinizi ılık su kullanarak durulayın ve tükürerek kalıntıları dışarı atın.
Hidrojen peroksit kullanımı
Dilde sarılık tedavisi için şu karışımı da kullanabilirsiniz: 5 yemek kaşığı suya 1 yemek kaşığı hidrojen peroksit ekleyin. Karıştırın ve dilinizi, hazırladığınız bu solüsyon ile nazikçe fırçalayın. Her gün bir defa tekrarlayın.
Hindistan cevizi yağı
Dil sararmasına çözüm olarak doğal bir yöntem arıyorsanız Hindistan cevizi yağını da tercih edebilirsiniz. Ağzınıza 1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı alın. Dilinizde sarı leke olan bölgeye temas etmesini sağlayın. Bunu 10 dakika ağzınızda tutun ve yağı dişlerinizin arasında iyice çalkalayın. Yağı yutmamaya dikkat edin. Toksinler ve bakteriler yağa geçecek, diliniz temizlenecektir. Bunu yağın süt rengine dönmesinden anlayabilirsiniz. Belirtilen süre boyunca devam ettikten sonra karışımı tükürüp ağzınızı ılık su ile çalkalayın.
Aloe vera jel
Ağzınızı birkaç dakika bir çorba kaşığı aloe vera jeliyle çalkalayın. Tükürüp aynısını tekrar edin. Bu işlemi 1 hafta her gün yapın. Diliniz eski pembe rengine kavuşacaktır.
Bol su için
Dilinizde sarılık varsa bunu gidermek için bol su tüketmeye de özen göstermelisiniz. Toksinleri ağızdan uzaklaştıracak ve dildeki sarılığı yok edecektir.
Dilinizi fırçalayın
Diş fırçanıza bir miktar diş macunu sürün. Dilinizi normal şekilde fırçalayın. Dilinizin hangi bölgesinde renk değişikliği mevcutsa oraya yoğunlaşın. Bu yöntem sarı tabakayı gevşetecek ve daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunacaktır. İşlem sonrasında ağız ılık suyla çalkalanmalıdır.