Türk Halk Müziği ve arabesk şarkıcısı Dilber Ay’ın hayatını anlatan film bugün televizyon ekranlarında olacak. Hayatı ve müzik kariyeri merak edilen Dilbet Ay kimdir? Dilber Ay aslen nereli? Dilbet Ay’ın çocuğu var mı? Dilber Ay’ın hayatı ile ilgili merak edilenleri Mavi Kadın editörü derledi.
2019 yılında 63 yaşındayken hayata veda eden Dilber Ay’ın hayatını anlatan Dilberay filmi izleyicilerden tam not almıştı. Televizyonda da gösterilen film sonrasında Dilber Ay’ın hayatı merak konusu oldu. Peki Dilber Ay kimdir, nereli, neden öldü? Dilber Ay nasıl ünlü oldu? İşte tüm detaylar:
Dilber Ay, 1 Ocak 1956 yılında Kahramanmaraş’ta doğmuş Türk Halk Müziği ve arabesk şarkıcısıdır. 2019 yılında 63 yaşındayken hayata veda eden Dilber Ay’ın zorlu hayatı da merak konusu. Dilber Ay, Kahramanmaraş’ta Kureyşan aşiretine mensup bir ailenin sekiz çocuğundan biridir. 13 yaşındayken zorla 50 yaşında biri ile evlendirilir. Bu evlilikten 2 tane kız çocuğu dünyaya gelir.
Dilber Ay, ilkokul üçüncü sınıfa kadar okuyabilmiştir ve şarkı söylemeyi çok sever. Bu yüzden şiddete maruz kalır. Fakat Dilber Ay, hayatındaki dipsiz kuyudan şarkı söyleyerek çıkar. Boyu ve kilosu ile ilgili bilgi bulunmuyor.
Dilber Ay, hayatı boyunca üç kez evlilik yapmıştır. İkincisi ise 16 yaşındayken yanına kaçtığı teyzesinin oğlu iledir. Bu evlilikten de Ünal isminde bir erkek çocuğu doğmuştur. Dilber Ay, üçüncü evliliğini, Almanya’da tanıştığı İbrahim Karakaş ile 1998 yılında yapmıştır.
Dilber Ay, ailesi ile önce Ankara’ya daha sonra Bolu-Düzce taraflarına taşınır. Düzce’de düzenlenen ve “güzel ses” aramak üzere TRT Radyosu’nun 1969’da yaptığı çalışmalar sırasında “Gönül gel seninle muhabbet edelim, araya kimseyi alma sevdiğim” türküsünü seslendirmesiyle yeteneği fark edilir. Fakat bu yarışmada yer aldığı için babası Hüseyin Bağbuş’tan çok ağır işkenceler görür.
Barak ağzı uzun havalarını icra etmeyi Halit Arapoğlu’ndan öğrendi. 1974’te TRT Radyosu’nun düzenlediği bir sınava girdi. Genç yaşta kendisini radyoda türküler söylerken buldu ve o şekilde tanındı. Ankara Konak Gazinosu’nda türkücülük serüveni de oldu.
Daha sonra, İbrahim Tatlıses, Bergen, Bedia Akartürk, İzzet Altınmeşe, Dursun Salkım gibi tanınmış isimlerle birlikte çalışma fırsatı yakaladı. Adana’da birlikte sahne aldığı Bergen onun yakın bir dostu oldu. Müzik yaşamı boyunca çok sayıda albüm yaptı.
Bilinen ilk 45’lik plağı “Yavrum Oy / Oy Bahçenize Giremedim Ben Gazelden” adını taşıyan 1974 tarihli plaktır. 1981 yılında söylediği “Meyrik” türküsüyle Türkiye’de çok sayıda kişi tarafından sevildi ve sayıldı. “Tavukları pişirmişem” olarak bilinen Adıyaman türküsü ile de adeta fenomen haline geldi. 2011-2015 yılları arasında “Kadere Mahkûmlar” adlı televizyon programını sundu.
Bu programda, tam teşekküllü bir hapishane simülasyonu içinde, demir parmaklıkların ardından arabesk şarkılar seslendirdi. 2012 yılında ana akım televizyon programlarına konuk olmaya başladı ve hızlı bir şekilde popüler kültür ikonu oldu.
Dilber Ay’ın yaşam öyküsü 2021 yılında çekilen Dilberay adlı filmde perdeye taşınmıştır.
2012 yılında CNN Türk ekranında Cüneyt Özdemir’in sunduğu 5N1K programına Dilber Ay katıldı. Cüneyt Özdemir, sevdiği şarkı ile ilgili bir soru sorunca Dilber Ay, “Zorunda mıyım?” şeklinde cevap verdi. Cüneyt Özdemir de “Yok efendim değilsiniz” dedi. Dilber Ay, tekrar “Zorunda mıyım?” deyince, Cüneyt Özdemir, “Estağfrullah efendim” dedi. Dilber Ay, “Şarkının adı Zorunda Mıyım” deyince bu yanlış anlaşılmaya dayalı komik diyalog bir mobil operatörünün reklam kampanyasına da esin kaynağı oldu. Dilber Ay, Türk kamuoyunun büyük bölümü tarafından tanındı.
Dilber Ay’ın ikameti Düzce’de idi. Yaşamını burada geçiriyordu. 29 Nisan 2019 tarihinde kalp krizi geçirdi. Ankara’da bir hastanede tedavi altındayken 63 yaşında hayata veda etti. Cezanesi ise 30 Nisan 2019’da Düzce’ye getirilerek şehir mezarlığında defnedildi.