Tırnak kesmek fıtrat, yaratılış gereği sünnetlerden. Sevgili Peygamber Efendimiz Muhammed aleyhisselamın sünnetine uygun tırnak kesimi ile hem tırnak hijyeni sağlayabilir hem de sevap kazanabilirsiniz. Peki, Peygamber efendimiz tırnaklarını nasıl keserdi?
Tırnakların düzenli olarak kesilmesi sağlıklı bir yaşam sürebilmek için çok mühimdir. Uzun tırnaklar içerisinde pek çok mikrop, mantar ve bakteri barındırmaktadır. Bu patojenler ağız yoluyla mideye ulaşıp çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Journal of the American Podiatric Medical Association’da Mart 2021’deki “Tırnak Patojenlerini Değerlendirmek İçin DNA Dizilimi: Bakteri ve Mantarlar Üzerine Bir Araştırma” adlı çalışmada tırnakların altında 32 bakteri türü ve 28 mantar türü keşfedildi. Tırnakların uzadıkça kesilmesi, tırnakları uzun kullanmamak, tüm bu zararlı mikroorganizmaların elde bulunmasını da önlemiş oluyor.
Sevgili Peygamberimiz bizlere erdemli bir hayat yaşamayı öğretmişti. Aynı zamanda temiz ve hijyenik olmanın önemini her zaman teşvik etti. Hadisi Şeriflerde buyruldu ki:
(Temizlik imanın yarısıdır.) [Müslim]
(Mümin pis olmaz.) [Buhari]
Tırnak kesmek de temiz ve sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazıdır. Tırnak kesmek dinimizde tavsiye edilen, önemli sünnetlerden. Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam tırnak kesmeğe sağdan başlardı ve belli sıraya riayet ederek mübarek tırnaklarını keserdi.
Peki sünnet olan şekilde tırnak nasıl kesilir?
Tırnak sağdan başlayarak kesilir. (Seadet-i Ebediyye) Tırnak kesmeye önce sağ elin şehadet parmağından başlanır, sırayla kesilip, sol elin başparmağına kadar devam edilir, en son sağ elin başparmağının tırnağı kesilerek bitirilir. Ayak parmaklarında da, sağ ayağının küçük parmağından başlar ve sol ayağın küçük parmağında bitirilir. (Hindiyye)
Her hafta saç, sakal, tırnak kesmek, koltuk, kasık temizlemek sünnettir. Buna riayet etmeye özen göstermelidir. Kırk günü geçirmek ise günah olur. Tırnağı uzun olanın rızkı meşakkat ile, sıkıntı ile hasıl olur.
Tırnak kesmek için belli zaman dilimi yoktur, gece veya gündüz herhangi bir zamanda kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir. Tırnaklar kesildikten sonra gömülmesi tavsiye edilir. Kesilen tırnak, saç ve çıkan dişleri gömmek müekked sünnetler arasında yer almaktadır.
Cuma günü tırnak kesmek sünnettir. Cuma günü, Cuma namazından sonra kesmek daha iyi olur.
Hadisi şeriflerde:
(Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir)
(Cuma günü tırnağını kesen, bir hafta, beladan emin olur)
Regl iken tırnak kesmek caiz, ancak cünüp iken tırnak kesmek ise mekruhtur.
Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention) tırnak hijyeni için tırnakları kısa tutmayı, elleri her yıkamada tırnakların alt kısmını su ve sabunla temizlemeyi öneriyor. Tırnakların uzun olarak kullanılması şu sorunlara yol açabiliyor:
BAKTERİYEL ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİR
Ellerde en fazla bakteri tırnaklarda yer alıyor. American Chemical Society Great Lakes Regional Meeting’de Mayıs 2009’daki “Uzun Tırnak ve Kısa Tırnak: Mikroorganizma Kültürlerinin İncelenmesi” adlı araştırmada kısa tırnaklı 10 kişinin ve uzun tırnaklı 10 kişinin tırnaklarının altından numune alındı, tırnakları uzun kişilerde daha fazla mikrop olduğu görüldü.
Tırnakların uzun kullanılması, uzatılması tırnaklarda bakteri, kir birikimine neden olup bakteriyel enfeksiyonlara zemin hazırlayabiliyor. Tırnaklardaki mikroplar ağız yoluyla mideye ulaşıp ishal, karın ağrısı gibi enfeksiyon belirtilerine de yol açabiliyor.
GIDA ZEHİRLENMESİ YAPABİLİR
Uzun tırnaklarınız varken ellerinizi kullanarak yemek yemek, bakterilerin ve diğer bulaşıcı mikroorganizmaların sindirim sistemine bulaşmasına, bu durum da gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.
YARALANMAYA SEBEP OLABİLİR
Uzun tırnaklara sahip olmak, kendinize ve başkalarına zarar verme riskinizi de artırır. Tırnaklar uzun olarak kullanıldığında kolaylıkla bir yere takılıp yaralanmaya yol açabiliyor.