Diş çekimi sonrasında ağrı yaşamak normal bir durumdur. Bu birkaç gün sürebilir ve beraberinde şişlik ve kanamayı getirebilir.
Diş Çekimi Sonrası Ne Yapmalı Çekilen Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Diş çekimi sonrasında ağrı yaşamak normal bir durumdur. Bu birkaç gün sürebilir ve beraberinde şişlik ve kanamayı getirebilir.
Diş Çekiminden Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
- Diş çekimi sonrası ilk iş doktor tarafından reçete edilen ilaçlara(ağrı kesici ve antibiyotikler) başlanır. Bunlar ağrı ve enfeksiyonu önlediğinden iyileşme süresini de kısaltır.
- Diş çekiminden 24 saat geçtikten sonra, enfeksiyonu önlemek için 1 bardak suya yarım tatlı kaşığı tuz koyup ağzınızı bu su ile çalkalayın.
- Yüzünüzde diş çekilen bölge üzerine buz kompres yapın. Bunun için buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın, 10-20 dakika aralar vererek yanağınıza tutun. Bunu diş çekiminden 12 ila 24 saat içinde tekrarlayın. Soğuk uygulama bölgenin şişmesini önlemeye önlemek için kan damarlarını daraltmaya yardımcı olur, şişlik, kanama ve ağrıyı önler, böylece diş çekimi sonrası iyileşme süresini azaltır.
- Diş çektirdikten en 24 saat içinde sigara içmeyin. Bu iyileşme süresini uzatacaktır.
- Ağrıyı azaltmak için yanağınıza sıcak su torbası ya da soğuk bezler kullanabilirsiniz. Sıcak suda beklettiğiniz çay poşetleri de ağrıyı azaltır, kanamayı durdurur.
- Diş çekimi sonrası ertesi sabah, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz ancak hızlı ve sert fırçalamak dokulara zarar vereceğinden kanamaya sebep olabilir. Dişlerinizi yumuşak diş fırçalarıyla fırçalamalı, ilk günlerde çekim olan dişten uzak durmalısınız.
- Çoğu insan diş çekiminden sonra birşey yiyip içmek istemese de bu sağlık için hiç de iyi değildir. Bu sebeple, besleyici gıdalar tüketimi çok önemlidir. Diş çektirdikten sonra yemeniz gereken bazı yiyecekler şunlardır:
- İlk birkaç gün katı besinlerden uzak durun. Sadece meyve suları, çorba ve yoğurt gibi yumuşak yiyecekler yiyin. Katı besinleri beslenmenize yavaşça sokun.
- Eğer dişinizi çektirdikten sonra ağrı ve şişlik yaşıyorsanız, dişinizi rahatlatmak için ağzınıza karanfil atabilirsiniz. Bu yöntem diş çekimi sonrası kullanılan en eski yöntemlerden biridir.
- Yenecek en iyi besin ise çorbadır.
- Çorbalar kalın sıvı içerdiğinden, yutmak kolaydır. Yumuşak yiyecekler söz konusu olduğunda patates püresi ise akla gelen bir diğer seçenektir. Patates püresi çok tatsız buluyorsanız, daha lezzetli hale getirmek için tereyağı, omlet de kolayca tüketilebilecek besinlerdendir.
- Yukarıda belirtilen yiyeceklerin dışında, tüketebileceğiniz diğer yumuşak yiyecekler; meyve suları, elma ezmesi, yulaf ezmesi, yoğurt, süt, kahve, jöle, kıyma, ızgara balık, süzme peynirdir.
- Karanfil yağı, diş çekimi sonrası halk arasında kullanılan ve ağrıyı azaltma etkisi olan bir yağdır. Analjezik ve antiseptik özelliklere sahiptir ve bölgeyi uyuşturmak, ağrıyı hafifletmek için oldukça etkilidir.
- Zerdeçal: Diş çekimi sonrası doğal bir yöntem mi arıyorsanız, işte tam bu esnada mutfağınızdaki güçlü besini unutmamalısınız: zerdeçal! Bir beslenme danışmanı olan Phyllis A. Balch’e göre zerdeçal, ilithap sökücü ve antioksidan özellikleriyle bilinen bir temel bileşen olan kurkuminden oluşur. Zerdeçal, diş eti tahriş edici kimyasal salgılayabilen bir genin etkisini engelleyerek diş eti hastalığından kaynaklanan ağrı ve iltihapların giderilmesine yardımcı olur.Malzemeler: Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal ve biraz su. Öncelikle bu malzemeleri karıştırarak bir macun kıvamı haline getirin. Sonrasında bu karışımı parmaklarınızla diş etlerinize sürün, 1 dakika masaj yapın ve ardından 5 dakika bekletin. Son olarak ise ağzınızı ılık su ile durulayın. Bu yöntemi 2 hafta boyunca günde 2 kez olmak üzere tekrarlayın.
- Zencefil: Diş çekimi sonrası ağrıyan diş etleri için bir diğer yöntem ise zencefildir. Zencefilde bulunan gingerol aktif bileşenleri diş eti problemlerine yol açar bakterileri öldürmede oldukça faydalıdır. Malzemeler: 1 veya 2 parça zencefil ve biraz tuz ve su. Öncelikle zencefili ezin. Sonrasında bir tutam tuzu ve biraz su ekleyin. Bu karışımla diş etlerinize masaj yaparak uygulayın. Günde 2 veya 3 kez bu yöntemi uygulayın.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?
Diş çekimi sonrasında iyileşme süresi biraz zaman alabilmektedir çünkü diş çekiminden sonra çene kemiğinde bir delik (dişin boş alanı) kalır. Bu delik kademeli olarak kemiği doldurur ve pürüzsüz hale gelir. Bu ise bazı vakalarda haftalar sürerken bazılarında aylar sürer ancak diş çekimi sonrası en kısa iyileşme süresi 1-2 haftadır. İyileşme süresi kişiden kişiye değişse de, diş çekimi sonrası 24 saat içinde ağrı, acı, kanama ve şişlik yaşanması normaldir. Diş eti iyileşme süresi 3 ila 4 hafta alırken kemiğin iyileşmesi 6 ila 8 ay sürebilmektedir.
Diş Apsesine, Apseli Dişe Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Evde Doğal Çözüm Tıklayınız
Dişim Ağrıyor Diş Ağrısını Anında Ne Geçirir İbrahim Saraçoğlu Ahmet Maranki Tıklayınız
Doğal Bitkisel Organik Diş Macunu Nasıl Yapılır? Uzmanlardan Tarifler Tıklayınız