Diş eti iltihabı çok yaygın görülen ve hafif seyirli bir diş eti hastalığıdır. Temel olarak diş etlerinin orta derecede iltihaplanmasıdır. Herkesde diş eti iltihabı oluşabilir ve çoğu insan bunun farkına bile varmayabilir.
Diş eti iltihabı çok yaygın görülen ve hafif seyirli bir diş eti hastalığıdır. Temel olarak diş etlerinin orta derecede iltihaplanmasıdır. Herkesde diş eti iltihabı oluşabilir ve çoğu insan bunun farkına bile varmayabilir.
Bu sorunun oluşmasının arkasındaki en büyük sebep ağız sağlığına dikkat edilmemesi sonucu oluşan bakteri plaklarıdır. Bakteri plakları ise dişleri ve diş etlerini rahatsız eden ince, yapışkan, bakterilerden oluşmuş bir film yapıdır.
Eğer tedavi edilmez ise enfeksiyon ilerleyerek periodontitis adında daha ağır bir enfeksiyona sebep olabilir ve hatta diş kaybına yol açabilir.
Yapılan bazı araştırmalara göre diş eti iltihabının, şeker hastalığı, kalp krizi ve akciğer riskini de arttırabileceği belirlenmiştir. Ayrıca hamile kadınlarda erken doğuma da sebep olabilir.
Dişlerinize iyi bakmanızın yanı sıra, evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerle de diş eti iltihabını önleyebilirsiniz. Aşağıda diş eti iltihabına karşı evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemlerden bahsedeceğiz.
Diş Eti İltihabı Belirtileri
Karbonat
Karbonat diş eti iltihabına iyi gelen popüler bir yöntemdir. Ağzınızın içindeki asit miktarını azaltarak, diş çürümesini ve diş eti hastalıklarını önler. Ayrıca enfeksiyon önleyici olarak görev yapar.
Nane
Bakteri ve virüs önleyici özellikleri sayesinde nane de diş eti iltihabını iyileştirmek için kullanılabilir. Nane ayrıca ağız kokusuna neden olan iltihap ve bakterileri de ortadan kaldırır.
Zerdeçal
Zerdeçal içerisinde curcumin adı verilen bir bileşen barındırır. Bu bileşen iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sayede bakteri plaklarını, acıyı, şişmeyi ve iltihabı azaltabilir. Ayrıca, ağız içerisindeki bakteriyel aktiviteyi azaltır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’dan Diş Eti İltihabına Doğal Çözüm
Diş eti iltihabından muzdarip olanlara Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu nar suyunu tavsiye ediyor. Dr. Saraçoğlu her defasında taze sıkılmış nar suyu öneriyor. Günde iki-üç defa birer çay bardağı dolusu nar suyunu ağzınızda bekleterek yudum yudum içmelisiniz.Portakalı veya limonu sıkar gibi sıkma makinesinde sıkmanız en güzelidir. Narın tanelerini ayırıp da sadece tanelerini bu şekilde sıkmak yeterli gelmez. Bıçakla narı ortasından kesin ve ikiye ayırın. İkiye böldüğünüz narı, normal portakalı sıkar gibi sıkınız. Çünkü etkili maddeler, nar tanelerinin bağlı olduğu buruk ve kekremsi tadı olan etli kısmında bulunurlar.
Aloe Vera
Aloe veranın bakteri ve mantar önleyici özellikleri diş eti iltihabı ile savaşmada çok başarılıdır. Diş eti iltihabına sebep olan bakterinin birikmesini önler. Ayrıca iltihaplı diş eti nedeniyle oluşan acıyı dindirerek, rahatlama sağlar.
Yağ İle Gargara Yapma
Yağ ile gargara yapma, Ayurveda tıbbında yaygın olarak uygulanan ve diş eti iltihabına neden olan bakterileri azaltan bir uygulamadır. Bu yöntem bakteri plağını azaltıp, diş etlerini kuvvetlendirip sağlıklı bir ağıza sahip olmanızı sağlar.
Not: Bu yağ ile gargara yapmayın ve yağı yutmayın.
Diş Eti Neden Şişer, Nasıl İner Diş Eti Şişmesine Ne İyi Gelir? Tıklayınız
Doğal Bitkisel Organik Diş Macunu Nasıl Yapılır? Uzmanlardan Tarifler Tıklayınız
Diş Eti Kaşıntısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Kesin Doğal Bitkisel Çözümler Tıklayınız