Dış gebelik, yumurtanın, rahim yerine yumurtalık kanalında döllenmesi nedeniyle oluşur. Döllenmiş yumurta, rahim dışarısında normalden farklı olarak büyür ve yumurtalık kanalına ve etrafındaki yapılara zarar verir. Yumurtalık kanalları, içerisinde embriyonun büyümesi için tasarlanmamıştır ve döllenmiş yumurta burda düzgün yetişemez, bu nedenle dış gebelik tedavi gerektiren bir durumdur. Dış gebelik genellikle hamileliğin 5. ila 14. haftaları arasında gerçekleşir. Dış gebelik 100 hamile kadından 2 sinde meydana gelir ve nadir görülür. Tedavi edilmediği sürece çok tehlikelidir. Bu sorun sonucunda rahim kanalında yırtılma gerçekleşebilir ve iç kanama yaşanır.
Çoğu zaman, dış gebelik, hamileliğin ilk haftalarında gerçekleşir. Hamile olduğunuzu bilmiyor bile olabilirsiniz ve belirtiler görülmez. Hafif vajinal kanama ve pelvik ağrı, ilk belirtilerdendir. Dış gebelikte kanama ne zaman başlar sorusunun cevabı: dış gebelikte kanama, fetüsün tüpleri yırtmasıyla birlikte başlar. Diğer belirtiler;
Ağrı, mide bulantısı ve kusma
Karın bölgesinde keskin kramplar
Vücudunuzun bir tarafında ağrı
Baş dönmesi veya zayıflık
Karın, pelvis, omuz veya boyundaki keskin dalga şeklinde ağrılar
Karnın bir tarafında oluşan şiddetli ağrı
Hafif ila ağır vajinal lekelenme veya kanama
Rektal basınç
Omuz, boyun veya rektumda ağrı
Birkaç dakikadan uzun süren keskin ağrılarınız var ise ve kanamanız var ise hemen doktorunuza görünmeniz büyük bir önem taşımaktadır.
Dış gebeliğin nedeni kesim olarak bilinememektedir. Bazı durumlarda aşağıdaki sebepler, dış gebelik oluşumuna neden olabilir. Bu durumlar şunlardır;
Pelvik inflamatuvar hastalık (PID)
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Pelvik ve karın bölgesinde geçmiş ameliyatlar
Birden çok kürtaj
Tüplerin bağlanmasından sonra hamile kalmak
Sigara içmek
Endometriozis (Çikolata kisti)
Doğurganlık tedavileri gören veya doğurganlık ilaçları kullanan
Önceki pelvik ameliyatlardan yaralar
Ektopik gebelik olmuş olmak
Başarısız tüp bağlatılması
Doğurganlık ilaçlarının kullanımı
Daha önce dış gebelik yaşamış olmak
35 yaşından büyük olmak
Hormonal faktörler
Genetik bozukluklar
Doğum kusurları
Yumurtalık kanallarının ve üreme organlarının şeklini ve durumunu etkileyen tıbbi durumlar
Dış gebeliği yalnızca belirtilerine göre belirlemek oldukça zordur. Çünkü belirtileri diğer sorunlarınkilere de benzer.
Dış gebeliği belirlemek için kullanılan en iyi testlerden bazıları:
Vajinal ultrason
Kan testleri
Çoğu dış gebelik yaşamış kadın, daha sonra hamile kalıp, doğum yapabilmektedir. Eğer yumurtalık kanalı alındıysa, kalan yumurtalık kanalı işlev görebileceğinden dolayı, tekrar hamile kalabilirsiniz. Dış gebelik sonrasında kadınların yaklaşık %65’i ilk 18 ay içerisinde tekrar hamile kalabilmektedir.
Tekrar hamile kalmak için en az 2 adet dönemi boyunca beklemek önerilmektedir. Bu süre, yumurtalık kanalının tekrar iyileşmesi için gerkeen süredir. (Eğer methorexate ile tedavi edildiyse, en az 3 ay beklenilmelidir.) Fakat çoğu kadın tekrar hamile kalmak için duygusal olarak hazır olmamaktadır. Başarılı bir hamilelik yaşamanız, yumurtalık kanalının o anki sağlık durumuna bağlıdır.
Eğer dış gebelik yaşadıysanız, doktorun döllenmiş yumurtayı vücuttan çıkartması gerekmektedir. Bunu yapmanın birden çok yolu vardır.
Dış gebelik erken teşhis edildiyse, methotrexate enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Bu ilaç hücre büyümesini durdurur ve oluşan hücreleri küçültür. Bu enjeksiyon sonrasında, doktorunuz, kan dolaşımınızdaki hormon seviyelerini takip edecek ve büyüme olmadığından emin olacaktır. Eğer hormon seviyeleri yüksek seviyelerde seyrediyorsa, bir enjeksiyon daha yapılması gerekebilir.
Doktorunuz, döllenmiş yumurtayı, yumurtalık kanallarını çıkartmadan, vücuttan çıkartmayı deneyebilir. Eğer yumurtalık kanalı çok zarar görmüşse, cerrahınız bunuda çıkartabilir.
Eğer yumurtalık kanalınız yırtıldıysa ve ağır iç kanamanız geçiriyor veya diğer sorunlar varsa, karın bölgesine acil bir ameliyat yapılması gerekebilir. Bu ameliyatta, yumurtalık dokusu çıkartılır ve iç zarar onarılır.