Kilo vermek için yapılan diyetin ardından, daha fazla kilo almak kadınların kabusudur. Diyet programları, kilo vermeyi ve bölgesel olarak incelmeyi hedefler. Ancak bazı yanlışlar vardır ki diyet yapılsa bile sonucunda kilo almak kaçınılmazdır. İşte uzmanların görüşleriyle, diyet yaparken kilo almanın nedenleri ve kadınların düştüğü 7 tuzak.
Diyet yapmak, bazen kısa, bazen uzun bir süreçtir. Diyet yaparken ana amaç genellikle kilo vermektir. Fakat bazı durumlarda diyet yapılsa da kilo artışı söz konusu olabilir. Birçok kişi kilo vermak için çabalarken, daha fazla kilo alabilir. Diyet yaparken kilo alımının sebeplerini bilirseniz çabalarınızın sonucunda kabus yaşamazsınız.
Diyet yapmak, sağlıklı bir beslenme düzeni olsa da birçok kişi hala diyet yapmanın aç kalmak anlamına geldiğini zannediyor. Bu düşünce diyet yaparken yapılan en önemli hatadır. Diyetlerin temelini, günlük alınmaı gereken enerji miktarı belirler. Dolayısıyla aç kalmak, kişinin tansiyon ve şekerini düşüreceği gibi halsizlik gibi sorunlara yol açar ve sonrasında daha çok yemek yenilmesini sağlar. Bu yüzden diyetin en önemli kuralı aç kalmamaktır. Diyet yaparken yapılan hatalar şöyle sıralanabilir:
Diyet yapmak, psikolojik olarak insanı strese sokabilen bir durumdur. Bu sebeple diyet yapılırken, diyetin gereklilikleri tam olarak sağlanamayabilir ya da tam tersi olarak diyet listeleri rafa kaldırılabilir. Diyet yapmanın en önemli koşulu, diyet listesini bir uzman ile oluşturmak ve oluşturulan bu listeye bağlı kalmaktır. Diyet yaparken kilo almanın sebepleri şunlardır:
HER GÜN TARTILMAK
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, diyet yaparken kilo alımına neden olabilecek yanlışların en başında her gün tartılmak olduğunu belirtiyor. Tartılmak konusunda uygulanacak en doğru yöntemin; haftada bir ya da 10 günde 1 aç karnına tartılmak olduğunu söylüyor.
Genellikle diyet yaparken bir yandan da spora başlanır. Yapılan egzersizler kaslarda su tutulumu yapabilir. Bu yüzden bir anda kilo vermemeiş gibi gözükebilir. Bu da diyet yapan kişinin motivasyonunu bozabilir, diyeti bırakmasına neden olabilir. Diyet ve egzersiz yapımında en doğru ve en rahat sonuçlara ulaşmak için ayda 3 defa tartılmak en doğru yöntemlerden biridir.
TEK TİP BESLENMEK
Diyet yaparken yapılan en büyük yanlışlardan bir diğeri tek tip beslenmektir. Çünkü genelde diyet yapmaya karar verdikten sonra , hızla kilo verme isteği oluşur. Bu yüzden vücuda ağır gelecek diyetler uygulanır. Tek tip beslenmek de bunlardan biridir. Halbuki vücudun tüm besinlere ihtiyacı vardır.
Diyetisyen Melike Şeyma Deniz tek tip beslenmenin zararına ilişkin şu bilgileri veriyor:
”Örneğin sadece proteinle beslenmek böbreklerin yükünü arttırarak zarar verirken; sadece sebze, meyve ile beslenmek vücuda gerekli proteini almamak ve vücudu çalıştırmamak demek. Sağlıklı kilo vermenin ve sağlığın korunmasının yolu besin çeşitliliği sağlamaktan geçiyor.”
SÜREKLİ OLARAK SIVI TÜKETMEK
Tek tip beslenmede olduğu gibi, bir anda ve hızlıca kilo verme isteği, diyet yapan kişinin kontrolsüz bir şekilde bitki çayıiçmesine, aşırı su ve sıvı tüketmesine neden olabilir. Fakat bu durum kişinin alışık olduğu beslenme düzenine ters etki yapabilir ve daha kötü sonuçlara yol açabilir.
Melike Şeyma Deniz; sürekli olarak bitki çayı ve sıvı tüketmenin zararlarından şu şekilde bahsediyor:
”Zayıflama veya ödem atıcı çaylar kalp ritim bozukluğu, yüksek tansiyon ve bağırsak yapısında bozulma gibi birçok olumsuz sonuca yol açabiliyor. Bu yüzden bitki çaylarını doktorunuza, diyetisyeninize danışmadan tüketmeyin.”
GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEMEMEK
Diyet yapmak, istikrar ve kararlılık isteyen bir durumdur. Dolayısıyla diyet yaparken gerçekçi hedefler belirlememek, diyet yapan kişinin moralini bozabilir, strese sokabilir ya da diyet yapmasını bıraktırabilir. Dolayısıyla yaşa, kiloya ve vücudun ihtiyaçlarına göre bir uzman yardımıyla diyet programı oluşturulmalıdır. Böylelikle gerçekçi hedefler konulup, bu hedefler gerçekleştirilebilir.
SU TÜKETMEMEK
Diyet listelerinde bitki çaylarının önemi büyüktür. Yemeklerden önce ya da sonra belirli oranlarda bitki çayı tüketilmesi tavsiye edilir.
Bunun yanında genellikle günlük olarak tüketilen çay ve kahveye bir kısıtlama getirilmez. Ne yazık ki, birçok kişi çay ve kahve içtiğinde su içmeyi gerekli olarak görmüyor. Fakat, bağırsakların çalışması ve metabolizmanın hızlanması içn vücudun ihtiyacı olan en önemli kaynak sudur.
Kahve , çay ya da bitki çayları suyun yerini tutmaz.
PORSİYONLARI BÜYÜK TUTMAK
Diyet yaparken genellikle sebze ve meyveler porsiyonların yarısını tutar. Burada yapılan en büyük hata, zaten sağlıklı besleniyorum diyerek, porsiyonları büyük hazırlamaktır. Sağlıklı yiyecekler bile olsa, fazla yemek kilo aldırır. Bu yüzden diyet yaparken hazırlanan porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmeli ve tam ölçülü olarak hazırlanmalıdır.
KARBONHİDRATI KESMEK
Katbonhidrat günlük olarak alınması gereken enerji miktarının en az yarısını oluşturur. Bir anda karbonhidratı kesmek, vücutta halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, tansiyon düşüklüğü gibi istenmeyen sorunlara yol açar.
Genellikle karbonhidratı kestikten sonra birçok kişi zayıfladığını düşünür. Fakat işin aslı öyle değildir. Karbonhidrat kesildiğinde, vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için kasları enerjiye dönüştürür.
Bir anda kilo vermiş gibi gözükülse de aslında yağlar olduğu yerde durur ve yemek yenildiği anda kilo alımı tekrardan gerçekleşir. Ayrıca karbonhidratı kesmek, kan şekerini düşüreceği için ani yeme krizleri ile de sonuçlanabilir.