Sağlıklı bir yaşam veya diyet için sunulan az işlenmiş gıdaların aslında çok da sağlıklı olmadığı ortaya çıktı. Uzmanlar bu gıdaların diyet kalitesini düşürdüğünü ve listedeki maliyeti artırdığına dikkat çekerken uyardı: İşlenmiş gıdalardan çok da farklı değil…
Yeni bir araştırma, işlenmiş gıdaların beslenme üzerindeki etkisini yeniden değerlendirirken çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, daha az işlenmiş gıdalar tüketmek, otomatik olarak daha sağlıklı bir diyet anlamına gelmiyor.
Araştırmacılar, iki farklı Batı tarzı diyeti karşılaştırarak, işlenmiş ve daha az işlenmiş gıdaların besin değerlerini incelediler. Sonuçlar, her iki diyetin de benzer besin değerlerine sahip olduğunu, ancak daha az işlenmiş gıdaların daha pahalı olduğunu ve raf ömrünün daha kısa olduğunu ortaya koydu.
USDA-ARS Grand Forks İnsan Beslenmesi Araştırma Merkezi’nde görevli Dr. Julie Hess’in liderliğindeki ekip, işlenmiş gıdaların beslenme kalitesi üzerindeki etkilerini araştırdı.
Hess, “Bu çalışma, çoğunlukla daha az işlenmiş gıdalar seçilse bile diyet kalitesinin düşük olmasının mümkün olduğunu gösteriyor” dedi. Ayrıca, daha işlenmiş diyetlerin daha uzun raf ömrüne sahip olabileceğini ve maliyet açısından daha avantajlı olabileceğini belirtti.
Araştırma, NOVA sınıflandırma sistemine göre işlenmiş ve daha az işlenmiş iki menüyü karşılaştırdı.
Daha az işlenmiş menü, kalorilerinin yüzde 20’sini ultra işlenmiş gıdalardan alırken, daha işlenmiş menüde bu oran yüzde 67 oldu.
Her iki menü de sağlıklı beslenme endeksinde yaklaşık 43-44 puan alarak düşük bir puan elde etti. Ancak, daha az işlenmiş menünün günlük maliyeti kişi başı 34.87 dolar iken, daha işlenmiş menünün maliyeti 13.53 dolar olarak hesaplandı.
Ayrıca, daha az işlenmiş menüdeki gıdaların ortalama raf ömrü 35 gün, daha işlenmiş menüdeki gıdaların ise 120 gün olarak belirlendi.
Bu araştırma, sade içeriklerden oluşan gıdaların daha sağlıklı olduğu görüşüne meydan okuyarak hem işlenmiş hem de daha az işlenmiş gıdaların beslenme kalitesi açısından eşit olabileceğini gösteriyor. Raf ömrü ve maliyet gibi faktörlerin de diyet seçimlerinde önemli rol oynadığını belirten araştırma, diyet kalitesinin değerlendirilmesinde işlenme düzeyinin tek başına yeterli bir kriter olmadığını ortaya koyuyor.
Not: Bu yazı tıbbi tasiye değildir. Kendinize uygun diyet listesi için diyetisyen ve doktorunuza başvurmalısınız.