Doğum öncesinde kişisel bakım ve temizlik nasıl olmalı?

29 Ekim 2021
0 Yorum
dogum oncesinde kisisel bakim ve temizlik nasil olmali

Sağlıklı ve temiz bir bedene sahip olmak için kişisel bakımın hijyen doğrultusunda olması gerekir. Çiçeği burnunda anne adayının, hamilelik döneminde beslenmesinden tutun da kişisel temizliğine kadar normalden daha fazla özen göstermesi gerekir.

Her kadının kişisel bakımına, beden temizliğine dikkat etmesi gerekir. Beden sağlığı açısından oldukça önemli olan kişisel temizlik, bilhassa hamilelik döneminde daha özenli bakıma ihtiyaç duyar. Çünkü hamilelikle birlikte değişen hormonların etkisiyle cilt problemleri çoğalabilir ve vücut daha hassaslaşır. Sıkıntısız ve rahat bir gebelik geçirebilmek için için anne adayının vücudunun tamamını temiz tutması gerekirken, bikini bölgesi temizliğinde ayrı özem göstermesi gerekir.

Doğum Öncesi Genital Bölge Temizliği Nasıl Olmalı?

Kişisel temizlikte en dikkat edilmesi gereken bölgelerden biri genital bölgedir. Genital bölge temizliği normal zamanda bile bu kadar önemliyken, hamilelik döneminde daha da büyük önem arz eder. Hamileliğin sonlarına doğru karnın iyice büyümesiyle, genital temizlik oldukça zor hale gelir. Vajinal temizliğe yeterince hijyen sağlanmadığında ise, vajinal enfeksiyona yol açar. Bu durum ise hem kadının hem de bebeğin sağlığı açısında tehlikeye yol açmaktadır.

dogum oncesı genıtal temızlık nasil yapilmalidir (1)

Doğum öncesi genital bölge temizliği nasıl yapılır;

Hamilelikten önce epilasyon yaptırmayan kadınların genital bölgesinde kıllanma devam eder. Hamilelik döneminde en gelensek temizlik yöntemleri ağda ve jilettir. Ağda ve jilet yaparken muhakkak hijyen kurallarına uyulması gerekir. Jilet kullanırken hijyene dikkat edilmesi şart olup her temizlemede jilet yenilenmelidir. Aksi taktide jilette biriken mikroplar vajina bölgesinde enfeksiyona yol açabilir.

dogum oncesı genıtal temızlık nasil yapilmalidir (2)

Uzmanlar hamilelik döneminde ağda işleminden kaçınılması gerektiğini söylüyorlar. Doktorlar özellikle 6. aydan sonra yapılan ağdanın erken doğumu tetiklediğini vurgulamışlardır. Bunun dışında tüy dökücü kremler deri üzerine uygulandığından kana karışma olasılığı daha yüksek olduğundan hamilelik döneminde kesinlikle uzak durulmalıdır. Bu nedenle hamilelik dönemi boyunca en uygun görülen tüy temizleme yöntemi jilettir. Hamile kadınlar için pratik bir yöntem olan jileti kullanımının bebek ve anne sağlığı açısından bir sakıncası yoktur. 

Doğum Öncesi Kişisel Temizlik Nasıl Olmalıdır?

Çiçeği burnunda anne adaylarının, gebelik sürecinde beslenmeden tutun da kişisel temizliğine kadar normalinden daha çok özen göstermesi gerekir. Çünkü bu süreçte değişen hormonlarla birlikte vücutta bazı değişimler olur. Bu nedenle hamile kadınların saç bakımı, cilt bakımı, ağız-diş bakımı da dahil tüm beden temizliğini özenle yapması gerekir. Doğum öncesi kişilsel temizlikte dikkat edilmesi gerekenler;

Cilt Bakımı;

Hamilelik döneminde değişen hormonlarla birlikte ciltte birtakım sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle burun ve çene etrafında siyah noktalar daha da çoğalır. Hamilelikte siyah noktalardan kurtulmak için kimyasal içerikli ürünler kullanmak yerine doğal yöntemler tercih edilmelidir. Siyah noktaları temizlemek için yulaf ve yoğurttan yardım alabilirsiniz. 1 yemek kaşığı yoğurdu, 1 yemek kaşığı yulafla güzelce karıştırın. Temiz cildinizde siyah noktaların yoğun olduğu bölgeye bu karışımı sürün ve 10-15 dakika kadar cildinizde bekletip, ılık su ile durulayın.

dogum oncesı genıtal temızlık nasil yapilmalidir (5)

Saç Bakımı;

Çiçeği burnunda anne adayının, gebelik döneminde sağlıksız ve yetersiz beslenmesi durumunda saçları olduğundan fazla dökülebilir. Hamilelik döneminde tüm vücut hassas olduğu gibi saçlarda hassas olur. Saçlar eski canlılığını yitirebilir ve daha bakımsız görünebilir. Bunun için hamilelik döneminin 3. yahut 4. ayından sonra saçlarınızın ucunu kestirebilir hatta daha da kısa kesip saçlarınızın kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Yıpranmış saçlarınızı ucundan kestirdiğinizde saçlarınız hem kendini toparlamaya başlayıp bakımlı görünecek hem de saç dökülmesi problemi daha aza inecektir.

dogum oncesı genıtal temızlık nasil yapilmalidir (6)

Ağız ve Diş Bakımı;

Hamilelik döneminde vücudun daha narin ve hassas olması dişleri de olumsuz etkiler. Bazı tüketilen yiyecekler diş minesini olumsuz yönde etkileyerek diş çürümesine yol açar. Bu nedenle hamilelik döneminde dişinizde ağrı hissetmeseniz bile diş doktoruna görünmelisiniz. Ağızdaki mikropların ölmesi için ise Eczaneden antiseptik sıvı alarak ağzını çalkalayabilirsiniz.

dogum oncesı genıtal temızlık nasil yapilmalidir (4)