Doğum yöntemleri neler? Hangi doğum yöntemi nasıl gerçekleşiyor? İşte doğum çeşitleri!

10 Ekim 2024
0 Yorum
dogum yontemleri neler hangi dogum yontemi nasil gerceklesiyor iste dogum cesitleri

Bebek sahibi olmayı düşünen ya da olma evresinde olan her kadının bu süreçte en çok merak ettiği ve araştırdığı konuların başında doğum yöntemleri geliyor. Endişe, kaygı, heyecan ve sabırsızlık gibi hissiyatları eşliğinde karışık duygulara sahip olan anne adaylarının doktorları eşliğinde vereceği doğum şekli için öğrenilmesi gereken doğum yöntemlerini sizler için araştırdık. Peki doğum yöntemleri nasıl gerçekleştiriliyor? İşte doğum çeşitleri ve uygulama yöntemleri:

Resmen bir mucize olarak nitelendirebileceğimiz doğum, kadın vücudunda gerçekleşen doğal bir serüven olmakla beraber, her kadının doğumu da kendine özel ve benzersiz şekilde gerçekleşmektedir. Daha öncesinde hiç doğum yapma tecrübesi yaşamadığından başına ne geleceğini tam olarak kestiremeyen ve dolayısıyla da merak içeriisnde olan anne adaylarının internette en sık araştırdığı ve ilgisini çektiği konuların başında doğum ve doğum çeşitlerine dair konular yer alıyor.

eHatta öyle ki günümüzdeki bazı anne adayları daha hamileliklerinin başlarında iken bile biraz kaygı biraz da heyecanından dolayı doktoruyla doğum şeklini konuşmaya yeltenebiliyor. Kimileri ise doğum korkusu yüzünden kestirme yoldan sezaryene yönelebiliyor. Peki doğum çeşitleri kaç tanedir? Hangi doğum yöntemi nasıl gerçekleşiyor?

DOĞUM YÖNTEMLERİ NELER?

Anne adaylarından kimilerinin güle oynaya geçirdiği kimilerinin de hamileliğin getirdiği bazı belirtilerden dolayı birtakım sıkıntılar yaşayarak geçirdiği hamilelik evresi tamamlandıktan sonra sıra en can alıcı yere yani bebekle annenin ilk fiziksel temasta bulunacağı doğum evresine geldi. Yaklaşık 40 haftalık bir serüvenden sonra bebeklerini kucaklarını almak için özellikle de son haftalarda iyice sabırsızlaşan anne adayları, daha öncesinde doktoru ile beraber karar vermiş olduğu doğum yönteminin uygulanmasına sayılı günler kalmıştır. Normal (vajinal), sezaryen, suda, epidural ve spinal doğum olmak üzere birkaç farklı doğum türü ile doğum sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Gelin bu doğum yöntemlerine beraber bakalım…

NORMAL DOĞUM (VAJİNAL DOĞUM):

İsminden de anlaşıldığı gibi doğal, kendi seyrinde ilerleyen bir doğum türü olan normal doğum, tüm doğum çeşitleri arasından en sağlıklı olanıdır. Eğer anne ve bebek hazırsa doktorların da anne adaylarına ilk tavsiye ettiği doğum yöntemi normal doğumdur. Annenin vajinasından bebeğin kendi ağrılarıyla doğması şeklinde tanımlanabilecek olan normal doğumda 9 ay tamamlandıktan sonra bebeğin artık doğum kanalına inip kendiliğinden doğum pozisyonunun alması beklenir. Çeşitli sinyaller alınıp birtakım kasılmalar eşliğinde doğum gerçekleştirilir. Rahim ağzının açıklığı bebeğin kafasının geçebileceği evreye kadar açıldıktan sonra iş çok daha kolaylaşır ve doğuma ramak kalır.

v 1728566894

Anne adayının bu esnada doğru bir şekilde ıkınması ve yanında bulunan ebelerin söylediklerine uyması bebeğin çıkmasını kolaylaştıracaktır. Bebeğin başı görüldükten sonra hekimler yardımıyla bebeğin vücudu ve organları çıkartılır. Plasentanın anne karnından alınmasıyla normal doğum işlemi son bulunur.

SEZARYEN DOĞUM:

Bir ya da birden çok bebeğin dünyaya gelmesinde en sık tercih edilen doğum yöntemidir. Doktorların anne karnında ve rahminde kesik atılarak yapılması ile gerçekleşen cerrahi bir yöntemdir. Lokal, genel ya da epidural anestezi yapılarak gerçekleştirilir. Karın yerine kesi atılıp karın duvarı açılarak rahim duvarına kadar inilir.

vaginal dogum

Orada bebeğin içinde bulunduğu plasenta çıkartılır ve bebek kesikten dikkatlice dışarı alınır. Böylelikle doğum gerçekleşmiş olur.

SUDA DOĞUM:

Anne adayının belirli bir sıcaklığa ulaşmış sıcak suyun bulunduğu havuzda doğum yapması ile gerçekleşir. Doğum sırasında salgılanan endorfin hormonu suyla beraber daha bir gevşeyecektir.

ff

Anne adayının sancılarını hafif bir şekilde atlatarak yaşamasını kolaylaştırır. Anne adayına herhangi bir ilaç, suni sancı ya da ağrı kesici verilmez.

EPİDURAL DOĞUM (AĞRISIZ DOĞUM):

Doğum gerçekleşmeden önce anne adayının beline uygulanan özel bir iğne ile omuriliğe kateterden anestezik malzeme aşılanır. Belden aşağısının uyuşturularak ağrının hissedilmesini yok etmek için kullanılan bu yöntemle anne adayları neredeyse sıfır acı ile doğumunu yapabilmektedir.

SPİNAL DOĞUM:

Anne adayının doğumun hemen sonrasında bebeğini ayık bir halde görmesini sağlar. Gündelik hayatımızda en az epidural doğum kadar sık tercih edilen bir doğum yöntemidir. Epidural ile aynı etkilere sahip olup sadece uygulama yönünden farklılık içerir. Epiduralde kese dışındaki yere enjeksiyon yapılır iken spinalde işlem uygulanır uygulanmaz anında etki gösterir beklemeye gerek kalmaz.