Ramazanda iftar sofralarının baş tacı olan hurmanın sağlık için pek çok yararı vardır. Peki, hurmanın hamilelere faydaları neler? Hamilelikte hurma ne zaman yenmeli? Hurma yemek doğumu kolaylaştırır mı?
Dünya çapında yaygın olarak tüketilen hurma, sağlık açısında oldukça faydalı ve besleyici bir meyvedir. Bilim adamlarının yaptığı çalışmalara göre hamilelikte hurma yemek hem anne adayına hem de bebeğe pek çok fayda sağlıyor.
Hurma enerji, protein, folik asit, lif, demir, K vitamini ve potasyum kaynağıdır. Doğal bir şeker kaynağıdır. Gebelik döneminde kabızlık gibi sorunlarla baş etmeye yardımcı olur. Hamilelik sürecinde anne adayının hurma tüketmesi, rahim ağzı açıklığını arttırmakta ve suni sancıya ihtiyaç olmadan, doğumun kendi kendine başlamasına yardımcı olmaktadır. İşte hamilelikte hurma tüketimi hakkında merak edilenler…
Yapılan araştırmalar hamileliğin son birkaç haftasında hurma tüketmenin doğum ve doğum üzerinde olumlu etkileri olabileceğini gösteriyor. Hamilelikte hurma tüketmenin faydalarından en büyüğü, hurmanın doğumu kolaylaştırmasına yardımcı olması. Ürdün Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde, hamilelikte hurma tüketmenin doğuma etkisi ile ilgili bir araştırma yapıldı. Sonuçları 2011 yılında “Journal of Obstetrics and Gynecology” dergisinde yayınlanan araştırmada, doğumdan önceki son 4 hafta günde 6 adet hurma yiyen 69 kadın ile hurma tüketmeyen 45 kadına ait doğum sonuçları karşılaştırıldı. Araştırma sonuçlarına göre:
Hurma içerisinde sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor ihtiva eder. Ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini içeren hurma zengin içeriği sayesinde anne ve bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Hamilelikte hurma yemenin faydaları şöyle:
1) DOĞUMU KOLAYLAŞTIRIR
Hurmada oksitosin maddesi bulunur. Bu madde, modern tıpta doğumu kolaylaştırıcı bir ilaç olarak kullanılır. Oksitosin maddesi doğumu kolaylaştırıcı özelliğine sahiptir. Doğum sonrası ise anne sütünü artırıcı etkisi ile bilinir.
Oksitosin maddesi, beyinde salgılanan, doğum sancılarını başlatan bir hormondur. Doğum öncesi vücudun tüm hazırlıkları bu hormon sayesinde başlar. Doğum esnasında ana rahminin etkili olarak kasılması doğumun gerçekleşebilmesi için son derece önemlidir. Oksitosin de, rahmi oluşturan kasların çok güçlü bir şekilde kasılmasını sağlar ve anne sütünün salgılanmasını başlatır.
2) SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Hurma lif açısında zengin bir meyvedir. Bu özelliği sayesinde sindirim sisteminin korunmasına ve hamilelikten kaynaklanan kabızlık probleminin giderilmesine yardımcı olur.
Ayrıca lifli içeriği sayesinde, kolesterol düzeyini dengede tutmaya ve enfeksiyonlara karşı bedeni korumaya çalışır.
Hamile kadınlarda gebeliğe bağlı oluşan kolesterol ve diyabet riski bulunur. Hurma gibi lif açısından zengin olan gıdalarla beslenmek de bu riski düşürmeye yardımcı olur.
3) TATLI İSTEĞİNİ BASTIRIR
Potasyum, magnezyum, manganez, protein, bakır, demir ve B vitaminleri deposu olan hurma vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Hurma gebelik döneminde ortaya çıkan tatlı isteğini bastırır ve anne adayının enerji ihtiyacını karşılar.
4) KAN YAPICIDIR
Hurma kan yapıcı yiyecekler listesinin başında yer alır. Uzmanlar, gebelik sürecinde anne adaylarının kan yapıcı gıdalar tüketmesini sıklıkla tavsiye eder.
Doğum sonrası anne ve bebekte kansızlık (anemi) rahatsızlığının ortaya çıkmaması için, gebelik sürecinde anne adayının yeterli miktarda demir depolaması gerekir. Hamilelik döneminde hurma tüketerek kansızlığın önüne geçebilirsiniz.
5) ENERJİ VERİR
Hurma, içerdiği %60-65 oran ile en çok şeker içeren meyvelerden biridir. Doktorlar hamile kadınlara, doğumun yapıldığı gün meyve şekeri içeren yiyecekler verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bunun sebebi, annenin zayıf düşen vücuduna enerji kazandırmak ve süt hormonlarını harekete geçirerek anne sütünün çoğalmasını sağlamaktır.
Hamilelik dönemi, anne için oldukça hassas bir dönemdir. Bu dönemde annenin yediği besin miktarına dikkat etmesi ve doktorunun tavsiyelerine uyması gerekir. Her besinde olduğu gibi hurmanın aşırı tüketimi de gebelikte sakıncalıdır. Hamilelikte aşırı hurma tüketimi anne adayının kan şekeri seviyesinde artışa, karın ağrısı ve ishal gibi problemlere yol açabilir.
Hurma, doğumu kolaylaştıran en etkili meyve olduğundan doğuma yakın yemekte fayda vardır. Ancak hurma rahim kaslarını uyarıcı bir etkiye sahiptir. Bu nedenle düşük ve erken doğum riski olan kadınların tüketmemesi gerekir. Riskli hamileliklerde doktora danışarak yenmelidir. Hamile kadınlar için riskli dönem ilk 3 ay olabileceği gibi, hamilelik boyunca da olabilir. Bu nedenle hurma tüketimi için muhakkak doktor onayı alınmalı. Anne adayları, 38. haftadan sonra başlayarak günde 5-6 hurma tüketerek, daha kolay bir doğum yapabilirler.
Hamilelikte hurma yemek bebeğe kilo aldırır mı? Sorusu anne adaylarının en merak ettiği sorular arasında. Evet. Hurma karbonhidrat ve lif içeriği nedeniyle besleyici bir meyvedir. Bu nedenle anne karnındaki bebeğin kilo alması ve sağlıklı beslenmesi açısından faydalıdır.
Hamilelikte hurma yemek her ne kadar doğumu kolaylaştırsa da tıbbiaçıdan kanıtlanmamıştır. Bu nedenle riskli gebelik geçirenler bilhassa hamileliğin ilk aylarında doktora danışmadan hurma tüketmemeli. Ayrıca rahim kaslarını uyarıcı etkisi olduğu için düşük ve erken doğum riski olanların tüketmemesi gerekir. Riskli hamilelik dönemi ilk 3 ay olabileceği gibi hamilelik boyunca da olabilir. Bu nedenle bilhassa hamileliğin ilk aylarında hurma tüketilmemeli. Doktora danıştıktan sonra tüketmelidir.
Hurma hamile kadınlarda rahim ağzı açılmasını ve sancıların gelişini kolaylaştırması nedeniyle, anne adaylarında erken doğum riskine neden olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde hurma tüketmeden doktora başvurulması gerekir.