Dönence dizisinde Gülce ve Rüzgar’ın hastalığı ne? Asperger Sendromu belirtileri, tanısı ve tedavisi

5 Temmuz 2023
0 Yorum
donence dizisinde gulce ve ruzgarin hastaligi ne asperger sendromu belirtileri tanisi ve tedavisi

Asperger Sendromu Dönence dizisiyle gündeme geldi. Asperger sendromunu ilk kez duyanlar hastalığın ne olduğunu, nasıl ortaya çıktığını ve belitlerinin neler olduğunu araştırıyor.

Takıntılı davranışlar, göz teması kuramama gibi belirtilerle karakterize edilen Asperger sendromu, genel anlamda sosyal etkileşim becerilerini kısıtlamaya yönelik bir hastalıktır. Asperger Sendromlu bireyler özellikle esprileri, imaları, mecazları anlamakta zorlanırlar ve sosyal iletişimde güçlük çekerler. Peki, Asperger Sendromu nedir? Asperger Sendromu belirtileri neler, tedavisi var mı, öldürücü mü? Detaylar haberimizde.

ASPERGER SENDROMU NEDİR?

Asperger sendromu, otizmin yüksek işlevli, dil ve konuşma becerileri oldukça gelişmiş formudur. En bilinen özelliği zekâ düzeyinin bir veya birden fazla alanda yüksek olması ancak sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme konusunda başarısız olmasıdır. Bireylerin sosyal hayatlarını derinden etkileyen Asperger Sendromu, otizm spektrum bozukluğu (OSB) adı verilen bir rahatsızlık olup genel anlamda sosyalleşmeyi sınırlamaya yönelik bir hastalıktır.

ASPERGER SENDROMU NEDEN OLUR?

Asperger sendromunun nedenleri tam olarak tespit edilebilmiş değil. Çeşitli biyolojik, çevresel ve genetik faktörlerin kombinasyonu sonucu oluştuğu biliniyor. Ancak, otizm spektrum bozukluklarının kaynağı tam olarak neden olduğu bilinmemektedir.

4

ASPERGER SENDROMU BELİRTİLERİ

Genellikle 4-11 yaş arası çocuklarda tespit edilen Asperger Sendromu’nun belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilmekle birlikte genel olarak aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Bireyin diğer bireyler gibi zeki olmasına rağmen sosyal becerilerde zorluk yaşaması.
  • Tek konuya fazla ilgi göstermesi ya da aynı davranışı sürekli tekrar etmesi.
  • Göz teması kuramamak.
  • Sosyal ilişkilerde zorluk çekmek.
  • Rutinlere aşırı bağlılık gösterme.
  • Yüz ifadesi, beden dili gibi sosyal mesajları anlayamaması.
  • Takıntılı ilgi duyma.
  • Olağandışı konuşma kalıpları kullanma ve mizahı, alaycılığı ya da normal konuşma için olan jestleri, sosyal ipuçlarını anlamakta zorlanması.
  • Daha az duygulanma göstermesi.
  • Daha çok yalnız vakit geçirmek istemek.
  • Tek bir konuya aşırı ve yoğun ilgi göstermesi.
  • İlgi duyduğu konuya tekrar dönmek istemek.
  • Aynı hareketleri tekrarlama.
  • Değişikliğe uyum sağlamada güçlük çekmek.
  • Kaygı bozuklukları ve duygu durum bozuklukları gibi belirtilerle kendini belli ediyor.

ASPERGER SENDROMU TANISI

Asperger Sendromu tanısı çocuğun hikayesinin dinlenmesi ve hareket, iletişim becerilerinin takip edilmesi ile konulabiliyor. Ancak belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterdiği için aspergen sendromunun tanısı koymak kolay olmuyor. Özellikle 4 ila 11 yaş arası çocuklarda görülür.

ASPERGER SENDROMU TEDAVİSİ

Asperger sendromunun kesin tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak çocuğun hayatını kolaylaştırmak ve iyileştirmek adına bazı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu tedavi yönetmeleri arasında; sosyal beceri eğitimleri, konuşma ve dil terapileri, bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi bulunuyor.

ASPERGER SENDROMU TARİHÇESİ

Asperger sendromunun adını Avusturyalı çocuk doktoru Hans Asperger’dan alıyor. Asperger, 1944 yılında, tedavi için gelen sözel olmayan iletişim becerileri eksik, yaşıtlarıyla duygudaşlık kuramayan ve fiziksel olarak sakar olan çocukları tanımlamıştır. Elli yıl sonra AS Hastalıkların ve İlgili Sağlık Sorunlarının Uluslararası İstatistiksel Sınıflaması’nda (ICD-10) ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Sınıflandırması’nda (DSM-IV) Asperger bozukluğu olarak tanınmıştır.