Dopaminin yeri hayatımızda çok özeldir. Dopamin nedir, nasıl artırılır? Makalemizde size bu konuda çeşitli bilgiler vereceğiz. Beyin tarafından doğal olarak
Dopaminin yeri hayatımızda çok özeldir. Dopamin nedir, nasıl artırılır? Makalemizde size bu konuda çeşitli bilgiler vereceğiz. Beyin tarafından doğal olarak üretilen kendinizi iyi hissetmenizi ve kendinize güvenmenizi sağlayan hormona dopamin denir, dopamin, mutluluk hormonu olarak da adlandırılır. Yiyecek ya da seks gibi zevk veren aktivitelere yanıt olarak vücuttaki dopamin hormonu seviyesi yükselir. Diğer taraftan, dopamin eksikliği sonucunda kendinizi halsiz, depresif ve yaşama karşı ilgisiz hissedebilirsiniz. Düzenli olarak spor yapmak, sağlıksız besinlerden kaçınmak, dopamin hormonu salgısını artıran besinleri tüketmek, C vitamini bakımından zengin gıdalarla beslenmek, güneş ışığından yararlanmak, kendine bir hedef edinip ona ulaşmak için çalışmak, hobi edinip mutlu olduğu şeylerle meşgul olmak beyinde depomin salgılanmasını artıran en etkili yollardır.
Bu yazımızda dopamin düzeyini artıracak yöntemleri ve zayıflamaya yardımcı örnek dopamin diyetini okuyabilirsiniz.
Mutluluk Hormonu Depomin Nasıl Artırılır?
Dopamin İçeren Gıdaları Tüketin
Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Emre Uzun dopamin hormonu seviyesini artıran gıdaların şunlar olduğunu bildiriyor; Elma, muz, yaban mersini, çikolata, papaya, kuru erik, çilek, karpuz, sığır eti, peynir, yoğurt, tavuk eti, yumurta, balık, hindi eti, enginar, avokado, kırmızı pancar, brokoli, karnabahar, nohut, kale, mercimek, spirulina (yenilebilir mavi yeşil alg yosunu), ıspanak, bakla, yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu kuruyemişler, çiğ lahana turşusu, yulaf ezmesi, kahve, zerdeçal, kekik yağı, yeşil çay.
Güneş Işığına Çıkın
Yapılan bilimsel çalışmalarda güneş ışığının dopamin seviyesini yükselttiği tespit edilmiştir. Günümüzde ofislerde, binalarda yaşamını geçiren dört duvar arasında kısılıp, kalmış insanların çok sık depresyona girmesi bu açıdan anlaşılır görünüyor.
Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz. Egzersiz beyinde dopamin salınımını ve alımını uyaran kalsiyumun kandaki miktarını artırır, böylece bedendeki dopamin dozu yükselir. Günde 30 ila 60 dakika yürüyüş, yüzme veya koşu yaparak dopamin seviyenizi artırabilirsiniz. “The Brookhaven National Laboratory” tarafından yapılan bir araştırmada spor yapmanın beyin aktivitelerini uyardığı, dopamin başta olmak üzere çeşitli beyin kimyasallarının salgılanmasını artmasına yardımcı olduğu görülmüştür.
C Vitamini Tüketin
Bol bol C vitamini tüketin.Turunçgiller, domates, çilek, maydanoz, kivi,portakal gibi besinler C vitamini açısından zengin gıdalardır. “Integrative Psychiatry” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre vitaminler, özellikle C vitamini dopamin düzeyinde önemli miktarda artış sağlıyor. C vitaminini eczaneden ilaç olarak da alabilirsiniz.
Antioksidanların Alımını Artırın
Serbest radikaller dopamini yok eden vücuttaki zararlı maddelerdir. Antioksidanlar dopamin üreten beyin hücrelerini serbest radikallerin vereceği zarardan korur. Antioksidan bakımından zengin olanlar şunlardır:
Beta-karoten ve karotenoidler: Yeşilllikler, portakal, sebze ve meyveler, kuşkonmaz, brokoli, pancar
C Vitamini: Biber, portakal, çilek, karnabahar, Brüksel lahanası
E Vitamini: Fındık ve ayçiçeği çekirdeği, sebzeler, brokoli, havuç
Uykunuzu İyi Alın
Enerjik olmak ve günün koşullarına ayak uydurmak için iyi bir uyku şarttır. Günde 7-8 saatlik bir uyku dopamin için yeterlidir. Çünkü dopamin fazlalığı ve eksikliğinde uyku çok mühimdir.
İyi hissetmeyi değil de sadece dopamin seviyesini artırmayı amaçlıyorsanız, uykusuzluk dopamin seviyenizi hızla artıracaktır. Yorgun halsiz ve sinirli olmanıza rağmen dopamin seviyeniz yukarıda olacaktır, çelişkili bir durum gibi gözükse de, bilim adamları uzun süre uykusuz kalan kişilerin dopamin oranlarının yüksek olduğunu gözlemlemişler.
Sağlıksız Yiyeceklerden Uzak Durun
Şeker, yağ ve kolesterolü yükselten gıdalardan uzak durun. Çünkü bu besinler sağlıksız olmalarının yanında dopamin seviyesinin düşmesine de sebep olur. Bu yiyecekler serotonin seviyenizi geçici olarak yükseltir ancak bu yükselişin ardından düşüş meydana gelir ve bu gıdalar vücudunuzun dopamin üretme yeteneğini baltalar.
Mekan Değişikliği Yapın!
Seyahat edin ferahlayın! Sürekli aynı yerde aynı pozisyonda oturmak dopamin hormonunun salgılanmasına zarar verir. Bu yüzden düzenli aralıklarla bulunulan mekanın değiştirilmesi önemlidir.
Hedefleriniz Olsun!
Dopamin zevkle ilgilidir; kesinlikle hedonistik(hazcı) bir beyin kimyasalıdır. Dopaminin sadece ödülü kazandığınızda değil, ödüle yaklaştığınızda da salgılanır. Hedeflerinizi gerçekleştirmeyi beynimiz ödül olarak görüp, o hadeflere yaklaştıkça dopamin salgılayacaktır. Yeni bir hedef belirleyip ona ulaşma isteği dopamini artıracaktır. Hedefiniz büyük olmak zorunda değildir.Hedefleriniz küçük olsa da olur.
Dopamin İlacı Kullanmayı Deneyin
Bazı doktorlar beyinde dopamin yükselmesini sağlamak için B6 Vitamini takviyesi ve L-Fenilalanin (Phe) tavsiye ediyor. Benzer şekilde, Feniletilamin (PEA), çikolatada da bulunan bir maddedir ve çikolata da mutluluk hormonu salgılatır.. PEA ayrıca kilo kaybı ile ilgili terapötik yararlar sağlar.
Depresyon: Düşük dopamin depresyon ile ilişkilidir. Doğal yöntemler işe yaramazsa antidepresana başlama konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Dopamin Diyeti Nasıl Yapılır? Diyetisyen Gizem Şeber’den
(Bu menü; 25-35 yaş arası, hiçbir sağlık sorunu olmayan, fiziksel aktivite düzeyi orta kadınlar için örnek olarak veriliyor. Beslenme programı kişiye özel düzenlenmelidir.)
KAHVALTI
Ara-1:
ÖĞLE:
Ara-2:
AKŞAM
GECE
Afrodizyak Nedir? Afrodizyak Yiyecekler Cinselliğe İyi Gelen Bitkiler Tıklayınız
Hormon Testi Nedir Nasıl Yapılır?Hormon Testi Sonuçları Normal Değerler Tıklayınız
Testesteon (Testosteron) Nedir Düşüklüğü Doğal Yollarla Nasıl Artırılır Tıklayınız