Dudaklarım Yanıyor Dudaklarda Yanma Hissi Neden Olur

26 Haziran 2021
0 Yorum
dudaklarim yaniyor dudaklarda yanma hissi neden olur

Dudak yanması, çevresel veya fiziksel faktörlerden kaynaklanabilir.

Dudak yanması, çevresel veya fiziksel faktörlerden kaynaklanabilir. Dudağın yapısı, cildin diğer bölgelerine kıyasla daha hassas sinir ucu barındırır. Dudağın hassas yapısı nedeniyle, dudak yanmaya ve kurumaya çok müsaittir.

 Burun tıkanması nedeniyle ağızdan nefes almak, B12 eksikliği, yetersiz su tüketimi, nörolojik hastalıklar, alerjik reaksiyonlar, diliyle dudağı ıslatmak, soğuk ve sıcak havalar, rüzgar, vitamin eksikliği, kimyasal maddeler ve demir eksikliği gibi birçok nedenden dolayı dudakta yanma meydana gelebilir. Dudakta hissedilen yanma hissi uzun süre geçmiyor ve kimyasal maddeler dudakta yanma hissine eden oluyor ise mutlaka nöroloji doktoruna görünmelidir.

Dudakta Yanma Hissi Nedenleri Nelerdir?

  • Dudağı diliyle ıslatmak da tükürüğün çok fazla temas etmesi sonucu dudakta yanma oluşabilir. Tükürük, asidik bir yapıya sahip olduğundan, dudağa fazla temas ettiğinde dudakta yanmaya yol açabilir. Aynı zamanda ağzı açık uyuyan kişilerin tükürükleri dudağına aktığından bu da dudakta yanmaya neden olur.
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak dudakta yanma oluşabilir.
  • Dudaktaki yanma hissine, çarpma, darbe veya sıcak bir şeyle temas etme gibi durumlar sebep olabilir.
  • Burnun tıkanmasıyla beraber uzun süre ağızdan nefes almak dudakta yanmaya neden olabilir.
  • Alkol çok zararlı olmasının yanı sıra dudakta yanmaya ya neden olur. Alkol böbreklerde su tutulmasına ve böbreklerin işleyişinin bozulmasına yol açar bu da dudaklarda yanma hissi oluşturur.
  • Dudaklarda hissedilen yanma hissi bazı alerjik durumlardan kaynaklanabilir. Vücudun alerjiden etkilenmesi sonucunda dudaklarda yanma ve şişlik meydana gelebilir.
  • Aşırı acı tüketmek dudakta yanmaya ve uyuşmaya neden olabilir. 
  • Dudaklarda yanma hissi oluşmasının bir diğer nedeni ise demir eksikliğinden kaynaklanır. Özellikle kadınlarda daha sık görülen demir eksikliği, dolaşım sorunlarına ve dudakta yanmaya neden olur.
  • Dudaklar sıcak ve soğuk havalardan çok çabuk etkilenir, dudakta yanmaya neden olabilir.
  • Çok sıcak yiyecek ve içeceklerin dudağa değmesi sonucunda dudakta yanma meydana gelir.
  • Felç, inme, geçici iskemik atak, travma ve nöropati gibi nedenlerde de  dudaklarda yanmaya yol açabilir.
  • Cilde uygun olmayan makyaj ve bakım ürünleri, kalitesiz ruj ve temizlik malzemeleri gibi kimyasal maddeler dudakta yanmaya neden olabilir.

Dudakta Yanma Hissi Nasıl Geçer

Dudak yanma hissinin altında bir sürü nedenler vardır. Bunlardan biri de B12 eksikliğidir. Bunun için doktora gitmeli, doktorun verdiği vitamin ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Aynı zamanda kimyasal madde nedeniyle dudağında yanık oluşan kişilerin nöroloji bölümünden randevu almaları gerekir.

Dudağın yanmasını önlemek için dudağın nemli kalmasına özen göstermelidir. Dudağa biraz bal sürmek, dudağı nemlendirir ve yanmasını azaltabilir. Aynı zamanda badem yağı, shea yağı ve kakao yağı gibi doğal yağlar içeren yağlarla dudağına bakım yapmalı, kimyasal dudak koruyucu kremlerden uzak durulmalıdır.

Dolaptan çıkardığınız buz küplerini temiz bir havluya veya beze sarıp dudaklarınıza soğuk kompres yapabilirsiniz.

Dudak yanma sorunuyla karşılaşan kişiler alkolü bırakmalı, sigarayı azaltmalı ve yeterli miktarda su içmeye özen göstermelidir.

Aşırı miktarda acı tüketmek, çok soğuk, sıcak veya baharatlı yiyecekler yemek dudaklarda yanma hissine neden olabilir. Bu nedenle acı, soğuk, sıcak ve baharatlı yiyecekleri aşırı tüketmekten kaçınılmalıdır.