Dudak yanması, çevresel veya fiziksel faktörlerden kaynaklanabilir.
Dudak yanması, çevresel veya fiziksel faktörlerden kaynaklanabilir. Dudağın yapısı, cildin diğer bölgelerine kıyasla daha hassas sinir ucu barındırır. Dudağın hassas yapısı nedeniyle, dudak yanmaya ve kurumaya çok müsaittir.
Burun tıkanması nedeniyle ağızdan nefes almak, B12 eksikliği, yetersiz su tüketimi, nörolojik hastalıklar, alerjik reaksiyonlar, diliyle dudağı ıslatmak, soğuk ve sıcak havalar, rüzgar, vitamin eksikliği, kimyasal maddeler ve demir eksikliği gibi birçok nedenden dolayı dudakta yanma meydana gelebilir. Dudakta hissedilen yanma hissi uzun süre geçmiyor ve kimyasal maddeler dudakta yanma hissine eden oluyor ise mutlaka nöroloji doktoruna görünmelidir.
Dudakta Yanma Hissi Nedenleri Nelerdir?
Dudakta Yanma Hissi Nasıl Geçer
Dudak yanma hissinin altında bir sürü nedenler vardır. Bunlardan biri de B12 eksikliğidir. Bunun için doktora gitmeli, doktorun verdiği vitamin ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. Aynı zamanda kimyasal madde nedeniyle dudağında yanık oluşan kişilerin nöroloji bölümünden randevu almaları gerekir.
Dudağın yanmasını önlemek için dudağın nemli kalmasına özen göstermelidir. Dudağa biraz bal sürmek, dudağı nemlendirir ve yanmasını azaltabilir. Aynı zamanda badem yağı, shea yağı ve kakao yağı gibi doğal yağlar içeren yağlarla dudağına bakım yapmalı, kimyasal dudak koruyucu kremlerden uzak durulmalıdır.
Dolaptan çıkardığınız buz küplerini temiz bir havluya veya beze sarıp dudaklarınıza soğuk kompres yapabilirsiniz.
Dudak yanma sorunuyla karşılaşan kişiler alkolü bırakmalı, sigarayı azaltmalı ve yeterli miktarda su içmeye özen göstermelidir.
Aşırı miktarda acı tüketmek, çok soğuk, sıcak veya baharatlı yiyecekler yemek dudaklarda yanma hissine neden olabilir. Bu nedenle acı, soğuk, sıcak ve baharatlı yiyecekleri aşırı tüketmekten kaçınılmalıdır.