Duştan Çıktıktan Sonra Vücutta Ayakta Bacakta Kaşıntı

31 Mart 2021
0 Yorum
dustan ciktiktan sonra vucutta ayakta bacakta kasinti

Banyodan sonra ciltte kaşıntı, akuajenik (suya bağlı) kurdeşen, alerji, cilt kuruluğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bu durum sık sık görülüyorsa Cildiye doktoruna gitmelidir.

Banyodan sonra ciltte kaşıntı, akuajenik (suya bağlı) kurdeşen, alerji, cilt kuruluğu gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bu durum sık sık görülüyorsa Cildiye doktoruna gitmelidir.

Banyodan Sonra Kaşıntı Neden Olur?

Sıcak Suyla Banyo Yapmak

Çok sıcak suyla duş almak cildi kurutup banyo sonrası ciltte kaşıntıya neden olabilir. Banyo yapmak için kullanılan suyun çok sıcak olmasının yanı sıra banyoda kalınan sürenin uzaması da ciltte kuruluğa sebep olup ciltte kaşıntıyla sonuçlanabilir.

Kireçli Su

Banyo yapılan suyun kireçli olması cilt üzerinde ince bir kireç tabakası oluşturur ki bu da banyodan sonra ciltte kaşıntı oluşturan sebepler arasındadır.

Akuajenik (Suya Bağlı) Kurdeşen

Akuajenik (suya bağlı) kurdeşen su ile temas sonrası ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına denir. Antihistaminik ilaçlar ve kremler tedavide kullanılabilir.

Duş Jeli ve Sabun Alerjisi

Duş alırken kullandığınız sabun ve duş jelleri cildinizde alerjiye neden olup bu durum duş sonrası ciltte kaşıntıya sebep olabilir. Hassas cilde sahip kişiler, banyo sonrası kullandıkları havlularında veya kıyafetlerinde koku veya boya içeren çamaşır ürünlerine karşı alerji yaşayıp kaşıntı sorunuyla karşılaşabilir.

Su Alerjisi

Suyun kendisi hem kurutucu hem de nadir durumlarda alerjen olabilir! Gerçekte su hassasiyeti olanlar ( örneğin akuajenik ürtiker ) duş sonrası ciltta kaşıntı yaşayabilir. Bunu önlemek için duştan çıktıktan hemen sonra nemlendirici uygulayın.

Kserosis Kutis

“Xerosis cutis”, cildinizin çok kuru olduğu anlamına gelir. Cildinizi uzun süre sıcak suda bekletmek cildinizin doğal yağlarından sıyrılıp, halihazırda nemi olmayan cildi tahriş edebilir. Bazen bu, duştan sonra kaşıntıya neden olur.Kaşıntı çoğunlukla ayaklarınızda veya bacaklarınızda olabilir çünkü vücudunuzun bu kısımları suyla çok fazla temas halindedir.

Egzama

Egzama kaşıntıya ve aşırı kuruluğa yol açabilen cilt iltihabı anlamına gelir. Ayrıca ciltte kızarıklığa veya şişliklere neden olabilen kronik bir durumdur. Egzama hastalığı da duştan sonra kaşıntıya sebep olabilir.

Duştan Banyodan Sonra Kaşıntı Nasıl Geçer?

Bu durumdan muzdaripseniz Cildiye doktoruna gidip doktorun verdiği kremleri ve ilaçları duştan sonra kullanabilirsiniz.

  1. Hala ıslakken cildinizi nemlendirin. Cildiniz biraz ıslakken nemlendirici uygulamak, nemi cilt bariyerinize hapsedecektir. Kokusuz, hipoalerjenik bir nemlendirici tercih edin. Akneye eğilimli bir cildiniz varsa “yağsız” olanı kullanın
  2. Kullandığınız duş jelini veya sabunu değiştirmek de alternatif çözümlerdendir.
  3. Kalamin losyon kullanın. Amerikan Dermatologlar Akademisi , kaşıntı ve tahriş bölgesine kalamin losyonu kullanılmasını önermektedir
  4. Daha fazla su için. Susuz kalmak, cildin kurumasına neden olabilir. Vücudun nem dengesini sağlamak için her gün sekiz bardak (veya daha fazla!) su için.
  5. Çamaşır deterjanı ve yumuşatıcıda kokulardan kaçının : Bu bileşenler havlulara ve giysilere bulaşabilir ve duştan sonra kaşıntıya neden olabilir.
  6. Günde birden fazla duş almaktan kaçının : Sık sık banyo yapmak, cildin doğal yağlarını yok etmek demektir. Mümkünse, duşu günde bir kez ile sınırlayın. Çok sıcak sudan ve çok uzun duşlardan kaçının
  7. Deriyi kaşımayın: Deriyi kaşımak deriyi tahriş edebilir ve yaralayabilir ve kaşıntıyı daha da kötüleştirebilir.
  8. Keseler, ovalama bezleri veya sert süngerler kullanmaktan kaçının: Bunlar cildi tahriş edip banyo sonrası kaşıntıya sebep olabilir
  9. Cildi nazikçe kurulayın: Cildi havluyla sertçe kurulamayın çünkü bu aynı zamanda tahrişe neden olabilir ve cildin doğal yağlarını giderebilir.
  10. Cildinize uçucu yağ kullanın. Kaşıntıyı önlemek veya tedavi etmek için banyo sonrası cildinize uçucu yağlar kullanabilirsiniz . Kullanacağınız uçucu yağ, cilde uygulanmadan önce tatlı badem veya jojoba yağı gibi yatıştırıcı bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Nane, papatya, çay ağacı ve gül hepsi kuru ve kaşıntılı cildi yatıştırmak için potansiyel faydalara sahip uçucu yağlardır.