Dut yaz aylarının sevilen meyvelerinden, hem lezzetli hem de bonus olarak kalorisi de çok düşük. 1 adet dut yalnızca 5 kalori. Bu nedenle diyet listelerinde de güvenle yer alabilecek bir besin. Yüksek lif içeriği sayesinde tok tutuyor, bağırsakları çalıştırıyor, iştahı kesiyor. Siz de ara öğünlerde, yemeklerden yarım saat önce dut yiyerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz!
Dut, antioksidan özellikleri ve sağlığa birçok faydası ile bilinmekte. Hatta geleneksel Çin tıbbında terapötik özellikleri nedeniyle hastalıkları tedavide sıklıkla kullanılmış. Dutla ilgili bir ilgiç özellikte dut zayıflatan meyvelerden olarak geçiyor. Dutun kilo verme etkisi üzerine Çin Bilim Akademisi ve Sacred Heart Üniversitesi tarafından yapılan çalışmalar dutun zayıflamaya yardımcı olduğunu kanıtladı!
1 adet dut yalnızca 5 kaloridir. Diyetisyen Şebnem Kandıralı dut hakkında “Dut, az kalorili fakat çok lezzetli bir meyvedir. 100 gramında yalnızca 43 kalori bulunur. 1 bardak dut ise aşağı yukarı 60 kaloriye tekabül etmektedir.” ifadelerinde bulundu.
Dut binbir derde deva bir meyve. Kolesterolün dengelenmesine yardımcı oluyor, kanseri önlüyor. Dut üzerinde yapılan araştırma dutun zayıflamakta da etkili olduğunu gösteriyor. Çin Bilim Akademisi tarafından fareler üzerinde gerçekleştirilen bir deneyde, dut meyvesinde bulunan maddelerin insan genetiğine en yakın canlı olan farelerin yağ hücrelerini harekete geçirdiği ve metabolizma hızını artırarak zayıflamayı kolaylaştırdığı görülmüştür. Kahverengi yağ hücrelerinin vücut ısısından sorumlu olduğu ve yağ yakımında görev aldığı bilinmekte. Çalışmayı koordine eden Dr. Wan-Zhu Jin; “Dut, obeziteye karşı etkili bir meyvedir.” açıklamasında bulunmuş, istenmeyen kilolardan kurtulmaya destek olabileceğini ifade etmiştir.
Dutun kilo verme üzerindeki etkisini belirlemek için İtalya’nın F. De Ritis Enstitüsü ve Sacred Heart Üniversitesi tarafından bir araştırma yapıldı. Araştırma sonuçlarına göre, günlük 1.300 kalorilik diyet planlarına dutu dahil edenler, yaklaşık üç aylık bir zaman dilimi içinde toplam vücut ağırlıklarında yaklaşık %10 gibi bir kilo kaybı yaşadılar. Araştırmacılar ayrıca dut tüketen grubun bel ve uyluk bölgelerinde önemli ölçüde azalma olduğunu da fark ettiler.
Dut kalorisi çok düşük bir meyve olduğundan, çok fazla yenilmediği ve günlük kalori ihtiyacı aşılmadığı sürece kilo aldırmıyor aksine yukarıda da ifade ettiğimiz gibi zayıflamaya yardımcı oluyor.
Uzman Diyetisyen İpek Ağca Özger, dutun yararları ile ilgili önemli tespitlerde bulundu: “B grubu vitaminler, K vitamini, demir, fosfor ve potasyum da bu meyvede bolca bulunmaktadır. Öte yandan lutein, antosiyanin, beta-karoten ve ksantin gibi güçlü antioksidanlar da bu meyvenin içerisinde yer almaktadır. Bundan dolayı çeşitli hastalıkların iyileştirilmesinde alternatif bir yöntem olarak tercih edilmekte, cilt bakım ürünlerinde de kullanılmaktadır. Takriben bir çay bardağı dut yemek, bir porsiyon meyve yemeye denktir.”
Beyaz, siyah, mor… Hangi renk olursa olsun dut, eşsiz bir antioksidan kaynağı. Tazesi de kurutulmuşu da çok faydalı olan dut, yaz mevsiminin vazgeçilmezi. Öte yandan dut hoşafı ve dut pekmezi de oldukça lezzetli.
Diyetisyen Fazile Yılmaz sağlığa şu gibi faydaları olduğuna dikkat çekiyor:
Dutun sağlığa faydaları kadar bir takım yan etkileri de mevcut. Dutun fazla miktarda yenmesi şu sorunlara yol açabiliyor:
Dutun glisemik indeksi yüksektir, bu nedenle kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olabilir. Diyabet hastasıysanız, insülin direnciniz varsa, kan şekeriniz düzenli değilse, günlük en fazla 1 porsiyon dut yiyebilirsiniz. Dutu yoğurt veya başka bir süt ürünüyle tüketirseniz kan şekerinizin aniden yükselmesini önleyebilirsiniz.
Dut ve türevi meyveler fazla yenildiğinde hazımsızlık, mide bulantısı, ishal ve şişkinliğe neden olabiliyor.
Kuru dut, potasyum mineralinden zengindir. Böbrek hastaları için tavsiye edilmez.