Duvarlar; is, boya, kalem, toz, yağ lekesi ve parmak izi gibi sebeplerden yüzünden kirlenir. Uzaktan bakıldığında o kadar kirli gözükmeyen duvarlar silindiğinde ne kadar kirlendiği fark edilir.İşte söz konusu duvarların düzenli temizlenmesi önemlidir
Duvarlar; is, boya, kalem, toz, yağ lekesi ve parmak izi gibi sebeplerden yüzünden kirlenir. Uzaktan bakıldığında o kadar kirli gözükmeyen duvarlar silindiğinde ne kadar kirlendiği fark edilir.İşte söz konusu duvarların düzenli temizlenmesi önemlidir. Ev ister kaloriferli ister sobalı olsun duvarlarda lekeler oluşmaktadır. Duvarlarların temizliği sağlık ve ferahlık açısından da büyük önem taşımaktadır.
Evde temizlik denince ilk olarak zemin ve eşyaların temizliği gelir. Duvarlar bahar ve bayram temizliği gibi detaylı temizliklerde çok nadir yılda 2 3 kez silinir. Duvarların temizliğine daha fazla önem verilmelidir ki duvar temizliği konusunda hangi yöntemlerin olduğunu makalemizin geri kalanında ifade etmeye çalışacağız.
Duvar Nasıl Temizlenir?
Duvar temizliğinde ilk adım elektrik süpürgesi fırçalı ucuyla duvarları süpürmektir ki bu sayede duvarda olan tozlar odaya yayılmaz. Süpürge sonrasında ise duvar mikrofiber bir bez ile sıvı deterjan kullanılarak detaylıca silinmelidir. Ancak bu temizlik için duvarların ”silinebilir” özellikteki boya olmalıdır. Eğer duvar boyanız silinebilir özellikte değilse bu temizlik şeklini kullanmamalısınız.
Duvarda yağ lekeleri olması durumunda ise bir kova suyun içine çok az yağ çözücü ve bulaşık deterjanı dökmelisiniz. Sonrasında yumuşak bir bez ile bu su kullanılarak temizlendiğinde duvarda yağ lekesi kalmayacaktır.
Duvarda is lekeleri varsa temizlik biraz daha zor olacaktır. Bunun sebebi ise boya, yağ lekesi ve tozların bölgesel silinmesine karşın is lekesinin duvarın büyük bölümünü kaplamasıdır. Bu yüzden eğer duvarlarınızda is lekesi varsa tüm odanın duvarlarını tavandan zemine kadar ayrıntılı şekilde silmelisiniz. Bunun için ise su ile bulaşık deterjanı, su ile sirke veya su ile mayi sabunu karışımlarını kullanabilirsiniz.
Boyalı Duvarlar Nasıl Temizlenir?
Eğer duvarlarınız plastik boya ile boyanmışsa; temizliğe başlamadan 1 2 saat kadar önce odanın ortasına bir kova kaynar su koyup camı pencereleri kapatın. Bu sayede duvardaki kirler yumuşar ve kolay temizlenir. Kirler yumuşadıktan sonra ise suyun içine bulaşık deterjanı konur ve duvarlar silinerek temizlenir. Bu yöntem sayesinde duvardaki tüm kirler tamamen temizlenmektedir. Ayrıca temizlik sonrası duvarların kirlenme süresini uzatmak için duvarların hafif nişastalı su ile yıkanması etkili olacaktır.
Yağlı ve Su Bazlı Boyalı Duvarlar Nasıl Temizlenir?
Evdeki duvarlar için en uygun boya yağ bazlı boyalardır. Bu tür boyalar hem sağlık için hem de temizlik için büyük önem taşımaktadır. Yağ bazlı boyalarla boyanan duvarlar temizlik öncesinde su ile yıkanmalıdır. Eğer yıkama imkanınız yoksa bol su ile duvarları ıslatmalısınız. Bu işlem sonrasında ise penceler açılır ve duvarların biraz su çekmesi beklenir. Sonrasında ise temizliğe geçilir. Bir kova su içine nişasta veya deterjan eklenerek duvarlar silinir. Bu şekilde temizlik yapanlar kirlerin daha hızlı çıktığını fark edecektir.
Duvar Kağıtları Nasıl Temizlenir?
Duvar kağıtları ise çok lekelenmesini önlemek adına sık sık temizlenmelidir. Ayda bir kez elektrik süpürgesinin fırçalı ucu ile duvar kağıdında olan tozlar temizlenmelidir. Üç ayda bir ise ağartıcı özellikte olmayan bulaşık deterjanlar ile duvar kağıtları yumuşak bir bez yardımı ile silinmelidir.
Duvardaki Parmak İzleri Nasıl Temizlenir?
Duvarların her yerinin silinmesi gerekmiyorsa, yalnızca parmak izleri temizlenecekse, dilimlenmiş patatesle duvardaki parmak izleri kolayca silinebilir. Bir başka yöntem ise bir beze parafin sürüp duvardaki parmak izlerinin temizlenmesi.
Mutfak Duvarları Nasıl Temizlenir?
Özellikle de mutfak için büyük problem olan yemek yağı ve salça lekeleri duvarda leke yapmaktadır ki bu lekeler normal temizleyici ürünler ile temizlenmemektedir. Mutfak duvarları; bol sulu sünger veya bez ile temizlenmelidir. Eğer duvarınızda daha koyu lekeler varsa sirkeli su kullanmanız etkili ve yardımcı olacaktır.
Duvarların Daha Az Kirlenmesi İçin Ne Yapmalıdır?
Duvarların temizliği zahmetli olduğundan temizlik sonrası tüm kadınlar duvarlarının nasıl daha geç kirlenmesini ister. Bunun için ise en etkili yöntem temizlik sonrası duvarların nişastalı su ile silinmesidir. Ayrıca duvar temizliği ara ara yapılmalıdır ki lekeler uzun süre kalmamalıdır. Ayrıca odalar iyice havalandırılmalı, nem oluşmamalı ve odadaki eşyalar duvara yaslanmamalıdır.
Mop İle Duvar Temizliği Nasıl Yapılır?
Duvar temizliği; odada ferahlık ve insan sağlığı açısından önemlidir. Eğer detaylı duvar temizliği için vakti olmayanlardansanız pratik çözümler de mevcut. Duvar temizliğini mop ile şu şekilde yapabilirsiniz.
Malzemeler
Spreye bir miktar deterjan ve su koyun. Sonrasında bu spreyi duvarın üst kısımlarından alt kısımlarına doğru sıkın. Sonrasında mop ile aşağı doğru çektirerek silin.