Çocuklar için vazgeçilmez bir eğlence olan çizgi filmleri denetliyor musunuz? İzledikleri içerikler ne kadar faydalı kontrol ediyor musunuz? Eğitici çizgi filmlerin çocuk gelişimi üzerinden oldukça olumlu etkileri var. Ancak bazı çizgi filmler var ki, çocuğunuzun bilinçaltını yavaş yavaş zehirliyor.
Çocukların en sevdiği etkinlik, ebeveynlerin ise en büyük kurtarıcısı; çizgi filmler. Çizgi filmler, çocukların hayal dünyasını, fiziksel, zihinsel ve dil geliştirme anlamında faydalı olabiliyor. Ancak masum görünen bazı programlar gelişimi tamamlanmayan çocuklara doğrudan zarar verme gücüne sahip. Şiddet, yanlış yönlendirme içerikler çocuklar üzerinde olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Henüz hayal ile gerçeği ayırt edemedikleri dönemde oldukları için gördüğü şeyleri gerçek hayatta uygulamak istiyor ya da çizgi film karakteri gibi yaşamak, davranmak istiyorlar. Dolayısıyla çocuklara izletmeden önce çizgi filmlerin içeriğine hakim olmak anne babaların görevi. Çocukların psikososyal gelişiminde önemli rol oynayan çizgi filmler arasından izlenmemesi gerekenleri derledik.
COCOMELON
Çocukları hipnotize etmek için farklı şekilleri renkleri aynı anda empoze ediyorlar. Bu durumda çocukları zombi moduna sokuyor ve hiçbir duyuları açık olmuyor. Yani odakları sadece çizgi film oluyor ve ekrana kilitleniyorlar.
POKEMON
Pokemon’un 38. Bölümü yasaklanmıştır. Bu bölümde 12 Hz frekansta parlak mavi ve kırmızı flaşlar patlıyor. O dönem bölümü izleyen 600’den fazla izleyici çocuk hastaneye kaldırılmıştı. Şikayetlerden bazıları bilinç kaybı, görme kaybı ve konvülsiyondu. Aynı zamanda bir çocuk, ‘Pokemon’ adlı çizgi filmden bir hayli etkilenip ‘Ben Pikachuyum’ diyerek kendini camdan atmıştı. Tarihe geçen bu olay sonrası bölüm Japonya, Türkiye ve Orta Doğu ülkelerinde yasaklandı.
AYI BERNARD
Karakterin kıskançlık, yalan söyleme gibi olumsuz etkileri olduğu için çocuklara izletilmemesi tavsiye ediliyor.
PEPPA PİG
Çocukların ahlakını bozacak hakaretlerde bulunması, sürekli dalga geçmesi ve saygısız davranışları izleyiciler üzerinde olumsuz gelişmelere neden olabiliyor. Ayrıca çocukların tehlikeli böceklerden korkmamasını sağlaması çizgi filmin yasaklanmasına sebep olmuştur.
HAPPY TREE FRİENDS
Her bölümde en az 3 kişi feci şekilde yaralanıp can veriyor. Birçok ülkede çocukları psikolojik olarak etkilendiği söylendi ve film kaldırıldı.
CAİLLOU
Caillou sinir problemleri olan bir çocuk. Ailesini arkadaşlarını manipüle etmekten çok hoşlanıyor. Bebek kardeşini ağlamasını durdurmak için cimciklemeyi tercih ediyor. Çocuklar için olumsuz davranışlar sergiliyor.
BARBIE
Barbie çizgi filmlerinin “en güzel ben olmalıyım” gibi mükemmel fizik ve yüz hatları gibi olumsuz etkileri bulunuyor. Kız çocuklarında özentiye, kendini beğenmemeye yol açabiliyor. “En güzel ben olmalıyım” ya da “Neden Barbie gibi güzel değilim” gibi kedilerini sürekli eleştirebilir ve kaygılara maruz kalabilirler.
ŞEKER KIZ CANDY
Karakterin davranışları olumsuz etkilere yol açabiliyor. İzleyici çocuklarda ailesi tarafından terk edilme korkusu, zararlardan kendini koruyamama ve yalnızlık duygularına sebep olabiliyor.
HE-MAN
Şiddet barındırması sebebiyle çocuklar için zararlı çizgi filmler kategorisinde yer alıyor. Çizgi filmdeki iskeletor gibi olumsuz rol modellerin çocukların korku duygusunu etkiler.
ADVENTURE TİME
Karakterlerin keyif verici madde kullanıyormuş gibi davrandıkları sahneler çocuklar için anlaması fazlaca güç kara mizah örnekleriyle psikolojik olarak olumsuz etkilere neden olabiliyor.
Çizgi filmlerin çocukların üzerinde olumsuz etkileri azaltmak için;