Egzama Tedavisi İçin Hangi Kaplıcaya Gidilir Egzamaya Kaplıca İyi Gelir mi?

18 Kasım 2018
0 Yorum
egzama tedavisi icin hangi kaplicaya gidilir egzamaya kaplica iyi gelir mi

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama ciltte kaşıntı, iltihaplanma, kızarıklık ve şişmeye neden olan kronik bir deri durumudur. Egzama bulaşıcı değildir.

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama ciltte kaşıntı, iltihaplanma, kızarıklık ve şişmeye neden olan kronik cilt iltihabına denir. Egzama bulaşıcı değildir.

Tam İlmihâl Seâdet-i Ebediyye kitabında buyruluyor ki: Egzama, kaşıntılı, kanlı deri yarasıdır. Sulu veyâ kuru olur. Çabuk veyâ yavaş meydâna gelir. Deri kızarır. Su, cerâhat akar. Kabuklanır. Bir yerde olur veyâ bütün deriyi kaplıyabilir. Hazm bozulur. Kısa ateş yapar. Çok acı kaşınabilir. Bedenin her yerinde olabilir. Hastanın allerjisi ve allerjiye sebeb olan şey aranmalı, bunlar yok edilmelidir. Yapılan testlerle kat’î teşhîs elde edilememekdedir.

Soğukdan korunmalıdır. Rivanol bindebir eriyiği ile ıslatılmış bez sarmalıdır. Su temâs etmemelidir. Mi’de ve bağırsak zarlarından zehrlenmeyi önliyecek perhîz yapmalıdır. Mi’de-bağırsak zarları ile, dış derimiz arasında, sıkı bağlılık vardır. Mi’de ve bağırsakdaki bozukluklar, dış derideki gösterileri ile tanınabilmekdedir. O hâlde, ekzema, sivilce, kaşıntı, sedef hastalığı, deri yağlanması, çıban prürigo (kaşıntılı kabarcıklar), deri kaşınması, kurdeşen ve baras gibi cild hastalıklarında, sindirim yollarından biraz zehrlenme yapabilecek gıdâlar yasak edilmelidir. Mi’dede, bozuk asidler meydâna gelmesine sebeb olacak gıdâlar da yimemelidir. Çok kimseler, balık, çilek ve harâm olan midye gibi maddelere karşı hassâs olur. Böyle şeyler verilmemelidir. Yavaş yavaş ve iyi çiğnemelidir. Yağsız, kızarmış et, piliç kebabı, patates, hamur işi, pirinç, yağsız pişmelidir. Sebze yağsız pişmeli, yirken tâze tereyağı koymalıdır. Pişmiş veyâ çok olgun meyve yimelidir. Yağlı ve yağda kızarmış vermemelidir. Lahna, bahârât, salça, turşu, mayalı peynir, çikolata, alkollü içkiler yasakdır. (Anti-histaminique) hablar, tedâvîye yardımcı olmakdadır. Onbinde bir permanganatlı su ile yıkamalıdır. Kunfüz, ya’nî kirpi eti yimenin yukarıda yazılı cild hastalıklarına ve gelincik, ya’nî fil hastalığına iyi geldiği, (Hayât-ül-hayvân) kitâbında yazılıdır. Hanefî ve hanbelî mezheblerinde kirpi yimek harâmdır. Hasta, diğer iki mezhebden birini taklîd ederek yiyebilir. Kirpi suya konur. Başını sudan çıkarınca boynu kesilir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

  1. Hassas, kuru cilt
  2. Kızarık veya iltihaplı cilt
  3. Deride şiddetli kaşıntı
  4. Kuru cilt ve ciltte kabuklanma
  5. Deri şişliği
  6. Ciltte koyu ve pürüzlü benekler, egzama dökünütüsü
  7. Egzama enfeksiyonu

Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Ne yazık ki egzamayı iyileştirmenin bir yolu yoktur ancak kaşıntı ve ağrıyı azaltmaya yardım edebilen ve enfeksiyonu önleyebilen egzama tedavi seçenekleri vardır.

Steroidler: Reçeteli steroid kremler ve merhemler – ve ciddi vakalarda oral steroid ilaçlar – egzama iltihaplanması ve kaşıntısını rahatlatabilir ancak deri incelmesi gibi yan etkileri olabilir ve uzun süre kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Egzamaya İyi Gelen Kaplıcalar Nerelerdir?

Ankara Kızılcahamam Kaplıcası. Bu kaplıca Ankara’dadır.

Mustafa Kaplıcası. Bu kaplıca Bursa Mudanya yolu üzerindedir.

Kangal Balıklı Kaplıca. Bu kaplıca Sivastadır.

Gazlıgöl Termal Turizm. Bu kaplıca Afyonda’dır.

Kurşunlu Kaplıcaları. Bu kaplıca Manisa’da yer alır.

Egzama İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı egzama için en popüler kürlerden biridir. Antifungal, antimikrobiyal, antikbakteriyal ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca, kaşıntıyla savaşmaya ve cildi yatıştırmaya yardım eden sağlıklı vitamin ve besin maddeleri deposudur. En iyi sonuçlar için organik yani katı halde satılan hindistan cevizi yağından kullanın.

  1. Kaşıntı ve egzama belirtilerini gidermek için günde birçok defa doğrudan etkilenen deriye uygulayın. Belirtiler tamamen geçene kadar ihtiyaç duyulduğu kadar kullanmaya devam edin.

Aleo Vera

Aleo vera egzama için etkili bir tedavi olan birçok özelliğe sahiptir. İltihap karşıtı özellikleriyle hem yanma hissini hem de kaşıntıyı yatıştırmaya yardım eder. Ayrıca, antimikrobiyal özellikleri daha fazla deri enfeksiyonunu önler. Aynı zamanda aleo vera cildi nemli tutar.

  1. Taze aleo vera yaprağından jeli çıkartın. Aleo jeline birkaç damla E vitamini yağı da ekleyebilirsiniz.
  2. Jeli doğrudan etkilenen deri üzerine uygulayın.
  3. Kendiliğinden kurumasını bekleyin daha sonra ılık suyla durulayın.
  4. Bu basit tedaviyi haftalar boyu günde 2 kez kullanın.  

Papatya

Papatya egzama için diğer bir popüler kürdür. Bitki kaşıntı, iltihaplanma, şişme ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı iltihap karşıtı özellikleri olan flavonoidlere sahiptir.

  1. 1 yemek kaşığı kuru papatyayı 1 bardak kaynamış suya ekleyin. 15 dk demleyin. Süzün ve soğumasını bekleyin. Bir bezi içinde ıslatın ve 10-15 dk etkilenen cilde tutun. Belirtiler dinene kadar bu tedaviyi günde 3 kez kullanın.

Sandal Ağacı

Sandal ağacı tahriş olan ve kuru cildi yatıştırıcı, sakinleştirici, antimikrobiyal ve iltihap karşıtı özellikleri olduğundan eski hindu hekimlik ve uzun yaşam sanatında egzama dahil birçok deri probleminin tedavisinde fazlaca kullanılır. Ayrıca, sandal ağacı egzama skarlarını da temizlemeye yardım edebilir. 

  1. Yoğun bir macun yapmak için 1er yemek kaşığı sandal ağacı tozu ve kamforu yeterli miktarda gül suyu veya normal suyla karıştırın.
  2. Bu macunun etkilenen cilde uygulayın. 10 dakika bekletin ve ılık suyla durulayın.
  3. 1 ay boyunca günde 2 kez tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçal egzama dahil farklı cilt bozukluklarının tedavisinde fazlasıyla kullanılmaktadır.  Temmuz 2010’da  Journal of Drugs in Dermatology’de yayınlanan bir çalışmada diğer bitkiler arasında zerdeçalın antioksidan özelliklerinden dolayı cilt sağlığında faydalı olduğu bulunmuştur.  

Ayrıca, zerdeçalda bulunan bir aktif içerik olan kürkümin iltihap karşıtı ve bakteri öldürücü özellikleriyle kaşıntı ve iltihaplanmayı tedavisine katkı sağlar.

  1. Macun yapmak için yarım yemek kaşığı zerdeçalı yeterli miktarda sütle karıştırın. Bu macunu kaşıntı ve kızarıklık geçene kadar günde 2 kez etkilenen cilt üzerine uygulayın.

Mısır Unu

Mısır unu egzamayla baş etmek için faydalı etkiler sağlayabilen diğer bir içeriktir.

  1. Egzama kürünü yapmak için bir miktar soğuk suyla karıştırarak macun haline getirin. 
  2. İltihaplı cilt üzerine tutun.
  3. 20 dakika bekleyin ve suyla durulayın.

İngiliz Tuzu

Antibakteriyal ve iltihap karşıtı özellikleriyle İngiliz tuzu egzama için basit ve hızlı bir kürddür. Bunun yanında bu içerik aynı zamanda ağrı ve kaşıntı gibi egzama belirtilerini azaltmada kullanılan magnezyum sülfata sahiptir. 

  1. 1-2 bardak İngiliz tuzunu küvetinize ekleyin.
  2. En az 15-20 dk vücudunuzu burada ıslatın.
  3. Son olarak vücudunuzu durulanmadan temiz ve yumuşak bir havluyla kurulayın.
  4. Aynı zamanda rahatlamak ve tedavinin etkisini geliştirmek için birkaç damla lavanta, hindistan cevizi vb. yağ da ekleyebilirsiniz.