Bebeklik ve çocukluk evresinde yakalanılan ishal durumu; genelde çok ciddi bir rahatsızlık olmasa da dikkat edilmesi gereken önemli durumlardan biridir. Doğumları itibariyle sindirim sistemleri henüz tam gelişmeyen bebekler, hassas bir yapıya sahip olduklarından dolayı sıklıkla sindirim problemi yaşayabilir. Bu nedenle bebeklerde ishal, kabızlık ya da gaz sancısı gibi durumların görülmesi elbette normaldir.
Bebeklikten çocukluğa, çocukluktan yetişkinliğe kadar her dönemde görülebilen bir rahatsızlık olan ishal; bağırsak hareketlerinin çoğalması sonucunda çıkan dışkının sıvı ve sulu şekilde görülmesi ile kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Çoğu zaman bağırsakların görevini yeterince yapamadıkları yani sindiremedikleri ya da ememedikleri gıdaların hızlıca bağırsaklardan dışarı atılması sonucu gelişir. Böylelikle ishal olan kişinin vücudunda su ve elektrolit kayıp meydana gelir. Bu durum ise dehidrasyon yani yetersiz sıvı kaybına yol açmaktadır.
Bebeklik ve çocukluk evresinde rastlanabilen ishal durumunda en kritik ve önemli nokta; ishal olan bebeklerde dışkı yoluyla kaybedilen sıvının yeterli miktarda yerine konulabilmesidir.
Ek gıda döneminde olan ve iki yaşından küçük ishal bebekler için her sulu dışkılamadan sonra 50-100 ml kadar; iki yaşından büyük yaş grubundaki bebeklerde ise her sulu dışkılamadan sonra 100-200 ml kadar yeterli sıvı takviyesinin yapılması oldukça önemlidir.
Henüz ek gıdaya geçmemiş anne sütü almasına rağmen ishal olan bebeklerde ise mide hacminin su ile dolması daha az emmesinin önğne geçebilmek için ilk emzirilmeli daha sonra sıvı takviyesi alınmalıdır.
Ek gıda dönemine geçen ve ishal olan bebeklerde bu rahatsızlığın görülmesinin en önemli ipucu; dışkı rengi ve yoğunluğu ile bağlantılıdır. Bebeğin dışkı rengi yeşil, sarı, kahverengi, kırmızı ya da siyah gibi farklı renklerde çıkabilir. Bu renkler arasından bazı renkteki kakalar son derece doğal iken, bazı renkteki kakalar uzmanın görmesi gereken durumların habercisi olabilir.
Hafif dereceli ishal: Günde 3 ya da 5 kez sulu bir şekilde dışkı yapmasıdır.
Orta dereceli ishal: Günde 6 ya da 9 kez sulu bir şekilde dışkı yapmasıdır.
Şiddetli dereceli ishal: Günde 10 ya da daha fazla kez sulu bir şekilde dışkı yapmasıdır.
PİRİNÇ: Altı aylık dönemden sonra ek gıdaya geçerken ishal olan bebeklerde bu rahatsızlığı önlemek için bebeğe pirinç ya da pirinç suyundan doktor onayı ile verilebilir.
PATATES: İshal olan bebeklere en iyi gelen gıdalardan birisi de patatestir. Ek gıda beslenme programında bebeğe verilecek olan yemekte patates miktarı kademeli bir şekilde arttırılabilir.
YOĞURT: Doğal bir probiyotik kaynağı olan ve kemik gelişimi için de oldukça önemli bir besin kaynağı olan yoğurt, ishal rahatsızlığına karşı iyi gelmektedir. Yoğurt ile yapılan yağsız bir yayla çorbası ishali önlemek için iyi bir alternatiftir.
ELMA: İçerisinde pektin bulunan elma hem bebeğin midesini rahatlatır hem de ishali önlemeye yardımcı olur.
· 1 adet orta boy elma
· 1 küçük ayva
· 1 adet çubuk tarçın
· 3 su bardağı su
Elma ve ayvanın kabuklarını güzelce soyalım. Ardından çekirdeklerini çıkartıp dilim dilim keserek sos tenceresinin içine ilave edelim. İçine ayva ile elmaları koyup üzerine çubuk tarçınımızı da ekleyelim. Kısık ateşte tam 20 dakika kadar pişirip kompostomuzu hazır hale getirelim. İshal olan bebeklerimizde sıklıkla tüketebiliriz. Şifa olsun 🙂